שתף קטע נבחר

חג עצוב: "אין לנו כסף לקנות אוכל ובגדים"

מאות בני אדם הגיעו הבוקר למחסני עמותת פתחון לב כדי לקבל חבילת סיוע לחג. "תתעוררו, האנשים פה קורסים", אמר אחד מהנזקקים. העמותות דיווחו השנה על עלייה של 20 אחוז בביקוש לסיוע לחג. "הקצבאות האלו הן בדיחה"

מאות בני אדם, רובם קשישים יוצאי מדינות חבר העמים, הגיעו הבוקר (ה') למרכז החלוקה של עמותת פתחון לב בראשון לציון כדי להצטייד בסלי מזון לקראת החג. במקום נוצרו תורים ארוכים וחלק מהאנשים המתינו זמן רב לקבלת החבילות. "אני מקווה שמישהו למעלה יראה אותנו, אין לנו כסף לאוכל ולבגדים", אמרה אחת הנשים. "אני אדם עובד, לא האמנתי שאגיע לפה. תתעוררו, האנשים פה קורסים", הוסיף אחד ממאות האנשים שעמדו בתור לקבל חבילת מזון.

 

 

בוריס, בן 67, עובד כמנקה רחובות במשרה חלקית ומשתכר כ-2,200 שקל בחודש. "יש לנו קצבת זקנה של אשתי מהביטוח הלאומי, אבל אנחנו לא מצליחים לחיות מהכסף הזה. אני כועס כי לא יכול להיות שאנחנו צריכים להיות כאן במקום הזה. הממשלה הייתה צריכה לעשות בשבילנו יותר".

 

לורה, אם לשישה מלוד, סיפרה: "אני כאן כי אין לי ברירה, בעלי עובד כמכונאי ומשתכר 4,000 שקל ויש לנו ילד נכה שבו אני חייבת לטפל. אני מקבלת קצבת נכות, עוד 2,500 שקל, אבל כל זה לא מספיק לכלכל את המשפחה, אין מספיק כסף כדי לתת לילדים בגדים לבית הספר וחסר לי גם כסף בשביל לקנות להם מספיק אוכל, ואני נעזרת במשפחה".  

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

התור הארוך במחסני העמותה. "הקצבאות של המדינה הן בדיחה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
התור הארוך במחסני העמותה. "הקצבאות של המדינה הן בדיחה"(צילום: ירון ברנר)

מרינה, 62, אם חד-הורית לשניים, סיפרה: "אני משתכרת 3,900 שקל מעבודתי כמטפלת, והכסף הזה לא מספיק לשום דבר. יש לי בת נכה שבה אני תומכת והקצבה של הביטוח הלאומי לא מתקרבת להוצאות. יש לנו ארנונה ושכר דירה ואנחנו לא עומדים בזה. זו בושה שככה המדינה מתנהלת".

 

למרכז החלוקה הגיעה גם יעל בת ה-63, תושבת לוד ואם לשלושה ילדים. "יש לי בת סטודנטית שאני צריכה לעזור לה", היא סיפרה. "אין לי פנסיה מסודרת ואני מקבלת קצבת זקנה והבטחת הכנסה וזה מגיע ל-2,800 שקל. אני לא יכולה לחיות ככה, הקצבאות האלו הן בדיחה".

 

"הביקוש גבוה בהרבה"

בעמותת פתחון לב מציינים כי השנה יש עלייה בדרישה לסלי מזון, בעקבות מבצע צוק איתן שפגע בבתי עסק. בנוסף מורגשת השפעת הקיצוץ בקצבאות הילדים והעלאת המע"מ שעליהם החליטה הממשלה במהלך השנה שעברה. לדברי ניסים ציוני, מנכ"ל העמותה, עסקים רבים ברחבי הארץ לא חזרו לתפקוד מלא מאז המבצע בעזה. "חלקם אף הגיע לפשיטת רגל ומשפחות רבות פונות לעמותה ומבקשות לקבל סלי מזון. בחג הקרוב ייתרמו כ-12,300 סלים, וזאת בהשוואה ל-10,500 שנתרמו בחג הקודם, אך מספר זה אינו משקף את הביקוש שהוא גבוה בהרבה".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

יחולקו יותר מ-12 אלף סלי סיוע, לעומת כ-10.5 אלף בשנה שעברה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יחולקו יותר מ-12 אלף סלי סיוע, לעומת כ-10.5 אלף בשנה שעברה(צילום: ירון ברנר)

בדיקת ynet בשבוע שעבר גילתה כי לקראת חגי תשרי השנה, בעמותות רבות חלה עלייה של כ-20% בפניות לקבלת סיוע. בין היתר דיווחו ב"ידיד", "הקרן לידידות", "לקט ישראל" ו"לתת" על זינוק של עשרות אחוזים במספר הפניות לעומת התקופה המקבילה אשתקד. התקציב בסך 60 מיליון שקל שהבטיח משרד הרווחה בתחילת השנה לטובת ביטחון תזונתי - טרם הועבר.

 

חשש: המלצות הוועדה לא ימומשו

לפי דו"ח העוני האחרון של המוסד לביטוח לאומי, ב-2012 חיו בישראל יותר מ-1.7 מיליון עניים. מומחים מעריכים כי הדו"ח שיוגש בסוף השנה הנוכחית יצביע על עלייה בשיעורי העוני והפערים החברתיים, משום שהוא צפוי לשקף גם את העלאת המע"מ ואת קיצוץ קצבאות הילדים, שעליהם החליטה הממשלה בשנה שעברה.

 

הוועדה למלחמה בעוני,

 שמינה שר הרווחה מאיר כהן, הגישה את מסקנותיה לפני כשלושה חודשים, אולם למרות ההתחייבויות של השר נראה כעת כי הקיצוצים שיושתו בתקציב 2015 יפגעו ביישום מסקנות הוועדה.

 

עם הגשת המסקנות בחודש יוני האחרון התחייב השר כי הן יובאו לישיבת הממשלה בתוך כחודשיים, אבל בשל מבצע "צוק איתן" הדיון בנושא נדחה ואימוץ המסקנות לא התממש. חברי הוועדה, שבראשה עומד אלי אלאלוף, קיימו בשבועות האחרונים פגישות עם בכירים במשרדי הממשלה השונים בניסיון להביא לאימוץ המסקנות. ברקע מצהירים במשרד הרווחה כי הדיון המיוחל בממשלה יתקיים בקרוב. עוד הדגישו במשרד כי תקציב הרווחה דווקא גדל השנה בכמיליארד שקל. מנגד, מומחים רבים מטילים ספק גדול באשר לרצינות הממשלה לתקצב את יישום המסקנות, בין היתר בשל הקיצוץ המתוכנן בתקציב השנה הבאה.

 

חלק מהמסקנות שיישומן מוטל בספק נקשר להעלאת הקצבאות לרבים מהנזקקים. שר הרווחה התחייב בשבוע שעבר כי התקציב בשנה הבאה יכלול, לכל הפחות, העלאה של קצבאות הזקנה בסכום של כ-380 מיליון שקל, כחלק מיישום מסקנות הוועדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עמותת פתחון לב, היום
צילום: ירון ברנר
מומלצים