שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

אגדה יפנית / "מחוץ לרדאר"

היא לא מפורסמת כמו סרינה או איסינבייבה אבל עם 12 אליפויות עולם ושלוש מדליות זהב אולימפיות, המתאבקת סאורי יושידה ראויה לאזכור לצידן ברשימת הספורטאיות הגדולות בהיסטוריה. סיפורה של "היונקת החזקה בעולם"

עם 12 זכיות באליפות העולם ושלוש מדליות זהב אולימפיות, סאורי יושידה היא לא רק המתאבקת הגדולה בהיסטוריה אלא אחת מהספורטאיות הגדולות שיש.

 

 

בסיום שנת 2009 בחרו עורכי המגזין הנחשב, Sports Illustrated את 20 הספורטאיות הגדולות של העשור הקודם. סרינה וויליאמס כבשה כמובן את הפסגה, ילנה איסינבייבה מצאה את דרכה לטופ 3 וגם שמה של קרולינה קלופט הכריזמטית לא נפקד.

 

זה מה שהיא הייתה עושה לעורכי ספורט אילוסטרייטד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
זה מה שהיא הייתה עושה לעורכי ספורט אילוסטרייטד(צילום: gettyimages)

ואחר כך חוגגת בדרכה הייחודית (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ואחר כך חוגגת בדרכה הייחודית(צילום: gettyimages)

 

המתאבקת היפנית, סאורי יושידה לא נכללה ברשימה למרות שזכתה בעשור ההוא בשתי מדליות זהב אולימפיות ובשבע אליפויות עולם כולן ברציפות ורשמה הפסד אחד בודד שהגיע לאחר 118 ניצחונות רצופים. ככה זה כשאת מגיעה מענף שאיננו נהנה מפופולאריות גבוהה או מיחסי ציבור רועשים.

 

אך גם אם לא הרוויחה בקריירה שלה עשרות מיליוני דולרים כמו סרינה או ריגשה את העולם עם דגל האבוריג'ינים כמו קתי פרימן, לסאורי יושידה צריך להיות מקום שמור בדברי הימים של הספורט. לדומיננטיות כה אבסולוטית כמו של יושידה בענף ההיאבקות קשה למצוא מקבילה בענפים אחרים. שימו לב לרשימת הישגיה, כשהיא מתקרבת לגיל 32 היא מחזיקה בשלוש מדליות זהב אולימפיות ובשבוע שעבר זכתה באליפות העולם בפעם ה-12 ברציפות, בכל הקריירה שלה היא הפסידה פעמיים בלבד.

 

צפו ביושידה זוכה באליפות העולם בפעם ה-12

 

את תופעת יושידה קשה מאוד לנתח. אם ניקח לדוגמא את מי שנחשב למתאבק הגדול בהיסטוריה, אלכסנדר קארלין הרוסי הרי שבמקרה שלו מספיק מבט חטוף במבנה גופו יוצא הדופן כדי להבין את סוד הקסם להצלחות האדירות שלו. קארלין שהתחרה בקטגוריית המשקל מעל 120 ק"ג, היה מעין "פריק של הטבע", יציר בריאה יוצא דופן עם מבנה גוף מפלצתי ומאסת שריר עצומה, זאת בניגוד לרוב המתאבקים בקטגוריות המשקל הכבדות אשר ברובם היו פשוט שמנים. שלא כמו קארלין, יושידה המתחרה בקטגוריית המשקל עד 53 ק"ג (בעבר עד 55 ק"ג) נראית כלפי חוץ כאחת המתאבקות במשקל שלה.

 

אגב קארלין, המתאבק הרוסי המעוטר זכה בתשע אליפויות עולם בקריירה וכונה "היונק החזק בעולם", כשיושידה עקפה את כמות הזכיות שלו, החלו לכנותה בחיבה, "היונקת החזקה בעולם".

 

צפו במיטב ביצועיה של יושידה

 

את השליטה המובהקת של יושידה בקטגוריית המשקל שלה מוטב לייחס אם כן ליכולותיה המקצועיות. ברמה הטכנית יושידה נוהגת לעמוד כפוף במהלך הקרבות ולזוז באינטנסיביות קדימה ואחורה, ואז בעיתוי הנכון היא מנצלת את הכח המתפרץ האדיר והזריזות שלה ונכנסת לתרגיל התפיסה בשתי הרגליים (Double Leg Standing) בו היא מצטיינת. העבודה שלה בקרב נחשבת למאוד חכמה וזהירה, קשה ביותר להפתיע אותה.

 

"היא המודל לחיקוי שלי", מצהירה המתאבקת הישראלית, אילנה קרטיש, סגנית אלופת אירופה במשקל עד 69 ק"ג, "אני מנסה לחקות ממנה את הרוגע והריכוז לפני הקרבות. לא כל ספורטאי מסוגל להיות רגוע בסיטואציה כזו מלחיצה. בתחרויות היא נמצאת רק עם עצמה, יושבת בפינה ולא מדברת עם אף אחד. למדתי את זה ממנה וזה מאוד עזר לי השנה".

 

ותודה לאבא שהביא אותי עד הלום (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ותודה לאבא שהביא אותי עד הלום(צילום: gettyimages)

 

דבר נוסף שחייבים לקחת בחשבון כשבוחנים את הישגיה של יושידה הוא הנתח העצום שהיא מעניקה להיאבקות בחייה. יושידה למעשה נולדה אל תוך הענף ומאז הוא כל חייה. אביה איקצו יושידה היה בעצמו מתאבק, סגן אלוף אסיה בעברו, כבר כשהייתה בתו בת 3 הוא החל ללמד אותה את רזי ההיאבקות. עם השנים הפך איקצו למאמנה האישי של בתו והדריך אותה גם בזכיותיה באולימפיאדות. כיום כמו יתר המתאבקות היפניות הבכירות, יושידה מתאמנת בתנאי בידוד במסגרת סגורה ונוקשה המספקת לה את המאמנים הטובים והמנוסים בעולם, חדרי כושר מתקדמים ולמעשה את כל הדרוש לספורטאי כדי להצליח. לצאת לביתה עם זאת היא מורשה רק פעם אחת בשנה.

 

ברמה ההישגית המחויבות שדורשים היפנים מהספורטאיות מוכיחה את עצמה. ארץ השמש העולה היא המעצמה מספר 1 בעולם בהיאבקות נשים. באולימפיאדת לונדון שלוש מהאלופות האולימפיות מתוך ארבע היו יפניות. לצדה של יושידה, חובה להזכיר גם את קאורי איצ'ו, מתאבקת אגדית בפני עצמה המתחרה במשקל עד 63 ק"ג והספיקה כבר לזכות בשלוש מדליות זהב אולימפיות ובתשע אליפויות עולם, רצף הניצחונות שלה עומד על 153.

 

נושאת את הדגל היפני בלונדון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נושאת את הדגל היפני בלונדון(צילום: gettyimages)

 

בנוסף לדרישות הגבוהות אשר מוצבות למתאבקות יפניות, השמועה שרצה בענף אומרת כי יושידה היא נצר למשפחת סמוראים ועל פי המסורת איננה רשאית לנהל מערכת יחסים ובטח לא להינשא עד אשר תסיים את קריירת ההיאבקות שלה. כל חייה מוקדשים לספורט.

 

המדליה הראשונה באתונה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המדליה הראשונה באתונה(צילום: gettyimages)

ואז בבייג'ינג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ואז בבייג'ינג(צילום: gettyimages)

והשלישית בלונדון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
והשלישית בלונדון(צילום: gettyimages)

 

ב-27 במאי 2012 בדיוק חודשיים לפני טקס הפתיחה של אולימפיאדת לונדון בה תיכננה לזכות במדליית הזהב האולימפית בפעם השלישית התרחש אירוע נדיר בקריירה של יושידה. דווקא בתחרות גביע עולם ביתית בטוקיו נחלה יושידה הפסד סנסציוני לוולריה ז'ולובובה הרוסייה וסיימה רצף של 58 ניצחונות שהגיע לאחר רצף קודם של 119 ניצחונות.

 

ההפסד ההוא היה נורה אדומה עבור יושידה לקראת המשחקים האולימפיים. החששות בקרב מעריציה היפנים רק גברו כשנודע כי היא נבחרה לשאת את הדגל בטקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים. שמונה ספורטאיות שימשו כנושאות הדגל של יפן לפניה ואף אחת מהן לא זכתה במדליית זהב, התופעה הזו אף זכתה ביפן לכינוי "קללת הדגל". באולימפיאדה עצמה יושידה הוכיחה כי עליה קללות פוסחות וזכתה במדליית הזהב השלישית שלה ברציפות מבלי שיריבותיה הצליחו להשיג מולה ולו נקודה בודדת. מרוב אושר היא הניפה את אביה על כתפיה.

 

ההפסד שהדליק נורה אדומה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ההפסד שהדליק נורה אדומה(צילום: gettyimages)

 

במשך השנה יושידה כמעט ולא מתחרה בסבב העולמי. היפנים מעדיפים לחשוף אותה כמה שפחות כדי למנוע מיריבותיה את האפשרות ללמוד אותה. עם זאת, בחודש מארס האחרון, ימים ספורים לפני אחת התחרויות אליהן כן נרשמה חוותה יושידה טרגדיה איומה. איקטסו, אביה של יושידה ומאמנה, חווה דימום מוחי בזמן נהיגה ברכבו ומת במקום. למרות האבל הכבד, יושידה החליטה בסופו של דבר להשתתף בגביע העולם לנבחרות כמתוכנן ואף ניצחה בה וזכתה עם נבחרת יפן במדליית הזהב.

 

יושידה היא אישיות מפורסמת מאוד ביפן, היא משמשת יחד עם איצ'ו, חברתה לנבחרת ההיאבקות, כפרזנטורית של חברת אבטחה ואף גילמה מפקדת של בית כלא בסדרת דרמה מקומית. לאחרונה היא מילאה תפקיד ציבורי חשוב כששימשה כשגרירה של טוקיו בקמפיין המוצלח לאירוח האולימפיאדה ב-2020.

 

יושידה ואיצ'ו מפרסמות חברת אבטחה

 

יושידה תיכננה לפרוש אחרי זכייתה העשירית באליפות העולם ב-2012, אלא שמספר שינויים שהוחלו בחוקת ההיאבקות והפכו את הענף לאטרקטיבי יותר פיתו אותה להישאר. בינתיים ההחלטה למשוך את הקריירה מוכיחה את עצמה, יושידה הספיקה לזכות מאז בשתי אליפויות עולם נוספות ולא הפסידה ולו בקרב בודד. משהו באמת יוצא דופן יצטרך לקרות כדי שבגיל 33 היא לא תזכה במדליית הזהב האולימפית הרביעית שלה. "בגללה אני מאמינה שאמשיך עד טוקיו", אמרה קרטיש שתהיה בת 30 כשהאולימפיאדה תגיע ליפן, "היא מוכיחה שלגיל אין חשיבות, הכול זה הגישה".

 

צפו: הכדורגלן הכי מהיר בעולם

צפו: עצר פנדל - והתנפל על הבועט

היה או לא היה פנדל? שפטו בעצמכם

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים