שתף קטע נבחר

בארשים ביותר: מוטאז יקפוץ מעל סוטומאיור?

מוטאז בארשים הקטארי כבר השווה את התוצאה השנייה בכל הזמנים בקפיצה לגובה ומאיים על השיא העתיק של הקופץ הקובני, מה שמדהים שהוא ממש לא לבד בחוד החנית של הענף. אבינעם פורת מתרגש לקראת שנה בסימן שיא עולמי חדש

אין ספק שאתלט העונה שהסתיימה הוא רנו לאווילני הצרפתי, הקופץ במוט שהשלים מבצע הסתערות על שיא העולם של סרגיי בובקה האגדי, והשאיר את הרף יציב מתחתיו בגובה 6.16 מ'. אלא שלאווילני סיים את תפקידו בחורף, האט קצב, וחודשי הקיץ עמדו בסימן איומים ממשיים על שיא עולם נוסף בגובה אנכי, הפעם קפיצה לגובה, זה של חאבייר סוטומאיור הקובני - 2.45 מ'.

 

המשותף לשיאים של בובקה וסוטומאיור היה הגיל: בשני המקרים היו ההישגים בני 21, מאז הוצבו ב-1993. בובקה נשבר, וסוטומאיור החזיק בקושי במעבר לשנת מלכותו ה-22. שורד בקושי, אבל עדיין שורד.

 

רנו לאווילני אחרי השיא (צילום: AP) (צילום: AP)
רנו לאווילני אחרי השיא(צילום: AP)

 

רק שכמעט ברור כי העונה הבאה, שלקראת סיומה תיערך אליפות העולם בבייג'ינג, תעמוד בסימן המתקפה על שיא הגובה. כוורת כזו לא היתה אף פעם: חמישה קופצים עברו השנה גובה 2.40 מ' ויותר. השלושה החזקים ביותר היו מוטאז בארשים הקטארי, בוגדן בונדרנקו האוקראיני ואיוון אוחוב הרוסי. סגן אלוף העולם, אלוף העולם והאלוף האולימפי.

 

18 פעמים ניסו קופצים לעבור 2.46 מ' כדי להציב עצמם במקום סוטומאיור בטבלת שיאני העולם המכהנים. בארשים בן ה-23 אף קבע בבריסל את התוצאה השנייה בכל הזמנים, 2.43, השווה להישג של השבדי פטריק שוברג מ-1987, לא פחות. סל ההישגים של בארשים כולל גם 2.42, ופעמיים 2.41. בונדרנקו, יריבו העיקרי, חלף פעם אחת על 2.42, פעמיים על 2.41 ו-4 פעמים על 2.40. אוקראיני נוסף, אנדריי פרוטסנקו, והקנדי דרק דרואין קבעו 2.40. איזו עונה.

 

אנדריי פרוטסנקו ובוגדן בונדרנקו. איכות ועומק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנדריי פרוטסנקו ובוגדן בונדרנקו. איכות ועומק(צילום: רויטרס)

 

איך שלא תסתכלו על זה, בארשים היה האיש המעניין ביותר בקפיצה לגובה ב-2014, ואולי באתלטיקה העולמית בכלל. תחשבו על כך שהוא בא מנסיכות שבה 300 אלף תושבים, מהם 85 אחוזי מהגרי עבודה ורק 15 אחוז ילידי המקום.

 

קטאר הייתה בין נסיכויות המפרץ שנהגו לרכוש ספורטאים בסכומים גבוהים, בעיקר ממרוקו וארצות מזרח אפריקה. בשנים האחרונות, תודות לאקדמיית הספורט המודרנית "ספייאר" בבירה דוחא, רואים גם את המקומיים בדרך לצמרת העולמית. בשעה שאלכס אברבוך נלחם בשיניים להשגת מזרן נוח לאימוניו של הקופץ במוט הצעיר לב סקוריש, הרי שהנפט הזורם מבארות הנסיכות מעניק לקטארים כל מה שהם רוצים. צריך רק כישרון ורצון, והכל יהיה בסדר.

 

בארשים בפעולה. 2.43 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בארשים בפעולה. 2.43(צילום: EPA)

 

"גדלתי כמו כל ילד קטארי, לא היה משהו מיוחד בילדותי", אמר בארשים באחד הראיונות. המשהו המיוחד הוא התוצאות, וזה העיקר. מוטאז, אחד מ-5 אחים ואחות אחת שכולם אתלטים, הגיע עם אבא לאימונים במועדון המקומי כשהיה ילד. אביו התחרה בריצות ארוכות וגם בהליכה (לא שמעתי מעולם על רץ שהוא גם הלך. כנראה שבקטאר זה כן הולך).

 

מוטאז עיסא בארשים התחיל בריצות וקפיצה למרחק, ועבר את ההסבה למקצוע הנכון עבורו, גובה, כשמלאו לו 15. את האקדמיה הוא סיים עם 2.14. שנת הזינוק שלו הייתה 2010. המאמן הפולני סטניסלאב שצ'ירבה הגיע לעבוד במדינה הקטנה עם הכסף הגדול, וקיבל את בארשים. הוא קלט מיד שמדובר בכישרון על.

 

בארשים בדיימונד ליג. משפחה של אתלטים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בארשים בדיימונד ליג. משפחה של אתלטים(צילום: EPA)

 

באותה שנה הילד שיפר את השיא הלאומי של קטאר ל-2.25, ניסה כוחו באליפות העולם באולמות שנערכה בבית, בקטאר, אך נאלץ להסתפק במקום ה-14 עם 2.23. זה קרה רק לפני 4 שנים. ב-2010 גם החליף קידומת ועלה ל-2.31 באליפות אסיה לנוער בהאנוי. באותה שנה זכה באליפות העולם לנוער במונקטון, קנדה, עם 2.30.

כשאתם קוראים על אתלט שאומר על מאמנו, "הוא יותר ממאמן, אלא כמו אבא שלי", סביר שלא תתפלאו. ככה צריכים להיראות יחסי מאמן-אתלט. המאמן מביא את הידע והופך להיות גם סוג של מנטור. האתלט את הכישרון. וכמה שהכישרון גדול, בארשים אהב ללמוד. מאחר ששצ'ירבה הוא פולני-שבדי, הוא נהג לקחת אליו בימי החורף את בארשים. בחלק מהזמן התאמנו בוורשה, בחלק בשוודיה. היה חבל לבזבז זמן על טיסות לקטאר ובחזרה. כל יום היה חשוב.

 

עם דגל קטאר. אקדמיה חדשה (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
עם דגל קטאר. אקדמיה חדשה(צילום: GettyImages)

 

ב-2011 עלה בארשים לראשונה לגמר אליפות העולם בדאגו, דרום קוריאה, כשהוא בן 20. הוא דורג שביעי ב-2.32 מ'. דימה קרויטר השתתף כנציג ישראל, ומאמנו של דימה, אנטולי שפרן, נזכר: "לא היה לנו קשר איתו, והפעם היחידה שנמצאנו ביחד הייתה במספרה. הסתכלנו עליו ולא ראינו ממדי גוף מדהימים".

 

בארשים המשיך במסע לאטמוספירה הספורטיבית בסגנון פוסברי. בלונדון 2012 הוא זכה בארד אולימפי, דווקא עם תוצאה בינונית, 2.29. ב-2013 התקדם למעמד סגן אלוף העולם במוסקבה עם 2.38, אחרי בונדרנקו שהפליא בתוצאת 2.41 אטרקטיבית. זו גם הייתה השנה שבה הכניע הקטארי לראשונה את ה-2.40. מאז, כאמור, ניתרו עוד ארבעה אחרים מעל גובה זה והפכו את התקופה הזו לאיכותית ביותר בקפיצה לגובה מאז ומעולם.

 

אחרי עוד תוצאה טובה. מכוון לסוטומאיור (צילום: AP) (צילום: AP)
אחרי עוד תוצאה טובה. מכוון לסוטומאיור(צילום: AP)

 

הזכרנו את האחים של בארשים. אחד מהם, מועמר, כבר עבר 2.25. ממש לא רע לקופץ בן 20 ובהתחשב בהתפתחות שלבי הקריירה של אחיו, איש ה-2.43.

 

קשה לדעת איך שצ'ירבה ובארשים יתכננו את 2015. ינסו להגיע לפיק הגדול ולהביס את ה-2.46 בדרך לשיא עולם חדש, או שימתינו לאולימפיאדת ריו? הם לא שוכחים שברקע נמצאים גם בונדרנקו, ואם תרצו אוחוב ואולי גם אחרים. אפשר גם לרשום: 2015 תהיה שנת הקפיצה לגובה (וכנראה גם אוסיין בולט). מלכת הספורט מחכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים