שתף קטע נבחר

ארה"ב הקלה את אמברגו הנשק על וייטנאם

40 שנה אחרי שהסתיימה המלחמה, הסירה וושינגטון חלקית את האיסור על מכירות נשק שהוטל ב-1984. מאחורי ההחלטה עומדים האינטרסים האמריקניים מול סין במחלוקת ים סין הדרומי ומול רוסיה בשוק הציוד הצבאי

ג'ון קרי שירת כלוחם אמריקני באמצע שנות ה-60 של המאה שעברה במלחמה העקובה מדם של ארה"ב עם וייטנאם . עכשיו הוא הדיפלומט מספר 1 של ארה"ב, ששמה סוף למחלוקות העבר ופותחת דף חדש. 40 שנה לאחר תום המלחמה הודיעה היום (יום ה') מחלקת המדינה, שקרי עומד בראשה, על הסרת חרם על סיוע צבאי לווייטנאם שבעקבותיו יוכלו חברות נשק אמריקניות למכור לווייטנאם מערכות להגנה ימית.

 

עוד חדשות בעולם :

מדוע ברחו 35,000 ניבתנים לחוף באלסקה?

הפרלמנט הטורקי: נצטרף למאבק בדאעש

הברזילאים שחוששים שלא יהיה יותר זבל

 

במעשה זה נראה כי ארה"ב נוטה לחזק את וייטנאם אל מול סין במחלוקת על ים סין הדרומי. לארה"ב יש אינטרסים מדיניים אל מול ניפוח השרירים של סין, כמו גם אינטרסים כלכליים בשוק הפורח של קניית ציוד צבאי להגנה. לצד וייטנאם, גם מלזיה ואינדונזיה מעוניינות בציוד צבאי אמריקני להגנתן. יש להן את הידע הטכנולוגי ואת היכולת הכלכלית להיכנס למרוץ בשוק צבאי פורח, שבו רוסיה היא המוכרת הדומיננטית. היקף המכירות של רוסיה בשוק עומד על 40 אחוזים, פי שניים מהיקף המכירות של ארה"ב.

צעד היסטורי. קרי ושר החוץ הווייטנאמי פאם בין מין (צילום: AP) (צילום: AP)
צעד היסטורי. קרי ושר החוץ הווייטנאמי פאם בין מין(צילום: AP)

אך לאחרונה מאבדת רוסיה בהדרגה את מעמדה הבכיר והוייטנאמים הודיעו בפומבי שהם רוצים לגוון את מקורות הנשק שלהם. הסיבה האמיתית לגיוון היא שמוסקבה מסרבת לספק למדינות האזור סוגי נשק מסויימים לבקשת סין.

 

וייטנאם וארה"ב פועלות זה כמה שנים לרפא את פצעי העבר. אחד הביקורים החשובים ביותר של בכיר אמריקני בווייטנאם היה זה של סנאטור ג'ון מקיין, שלאחר שמטוסו הופל על ידי הנוי, הוחזק בכלא של צפון וייטנאם במשך חמש שנים וחצי. הכניסה האמריקנית לשוק הצבאי בווייטנאם תהיה מדורגת ובשלב הראשון מדובר בציוד הגנתי בלבד. המוצר הראשון על הכוונת הוייטנאמית הוא מטוס הביון הימי P-3 Orion של חברת לוקהיד מרטין ומערכות מכ"ם של רייתון.

  

"ארה"ב נקטה צעדים לאפשר העברה עתידית של מערכות הגנה ימיות לווייטנאם", אמרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי בתדרוך. גורמים רשמיים במחלקת המדינה אמרו בתדרוך נפרד כי מכירות ספציפיות של כלי נשק ייבחנו לגופן, כמו גם בקשות לציוד מווייטנאם. ארה"ב הטילה את האמברגו ב-1984, תשע שנים לאחר סיומה של מלחמת וייטנאם.

 

הם אמרו כי המטרה היא לסייע לכוחות הפטרול של וייטנאם ולעזור לה להגן על עצמה בים סין המזרחי וציינו כי מכירות הנשק עשויות לכלול מערכות מוטסות וכן ספינות. הגורמים סירבו למנות מערכות נשק מיוחדות שעשויות להיכלל בסיוע.

 

"זה צעד ראשון חשוב מאוד ליצירת שיתוף פעולה עתידי", אמר אחד מהם. "מה ששינוי המדיניות הזה מאפשר לנו הוא לספק לווייטנאם יכולת להגן על עצמה בים סין הדרומי". הם אמרו כי הם לא צופים תגובה קשה מסין משום שההתמקדות היא בהספקת מערכות הגנה לווייטנאם ולא מערכות תקיפה. "זה לא מהלך נגד-סין", אמר גורם אחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ג'ון קרי ושר החוץ הווייטנאמי
צילום: AP
מומלצים