שתף קטע נבחר

קרע בציר הנשק לעזה: סודן נגד איראן

כבר שנים שסודן מסייעת לאיראן להבריח נשק לעזה, ולצה"ל יוחסו שלל תקיפות נגד שיירות נשק ומפעלי אמל"ח בשטחה. אבל בתפנית חדה סוגר כעת נשיא סודן אל-באשיר מרכזים איראניים, מגרש את נספח התרבות ומודיע: "יש לנו אסטרטגיה חדשה". מה גרם לשינוי ומה יקרה לשיתוף הפעולה הצבאי?

במשך יותר מ-20 שנה, מאז עליית עומר אל-באשיר לשלטון בסודן, נוצרו יחסים קרובים ואסטרטגיים בין סודן בעלת הרוב המוסלמי הסוני לבין איראן בעלת הרוב המוסלמי השיעי. היחסים האלה זכו לתשומת לב בעולם הערבי בכלל ובמפרץ בפרט, אולם לאחרונה מתגלים בקיעים ביחסים בין שתי המדינות, שעל פי פרסומים זרים גם שיתפו פעולה נגד ישראל. בשנים האחרונות דווח בעולם כמה פעמים על הפצצות בשטח סודן, שחלקן יוחס לישראל, נגד שיירות נשק שהובילו לפי טענות נשק לרצועת עזה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

נקודת השבר הפומבית בין סודן לאיראן התרחשה בחודש שעבר כשבאופן חריג גירשה סודן את נספח התרבות האיראני והורתה לסגור את מרכזי התרבות האיראניים בשטחה. סודן טענה כי המרכזים האלה מפיצים את האידיאולוגיה השיעית בסודן הסונית. במשרד החוץ הסודני טענו כי אותם מרכזים חרגו מהמנדט שניתן להם והפכו לאיום על "הביטחון האידיאולוגי והחברתי בסודן".


בתחילה ניסו האיראנים להנמיך את הלהבות ולהכחיש את הנושא. "חלק מהזרמים בסודן מנסים להשפיע על היחסים הטובים בין המדינות", טענו בין השאר בטהרן. אלא שבסודן התעקשו להמשיך לנגח את איראן, והאיראנים כינו את הצעד הזה "פרובוקציה".

אש ופיצוצים בסודן אחרי תקיפה שיוחסה לישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אש ופיצוצים בסודן אחרי תקיפה שיוחסה לישראל(צילום: רויטרס)

אתמול (יום א') הגיעה החותמת הסופית למשבר - הפעם מהסמכות הבכירה בסודן, מדינה בעלת חשיבות אסטרטגית עבור איראן בשל מיקומה לחופי הים האדום. "ההחלטה לסגור את מרכזי התרבות האיראניים היא החלטה אסטרטגית ולא החלטה שנועדה להוליך שולל את מדינות המפרץ", הבהיר מפורשות נשיא סודן, עומר אל-באשיר, בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" המזוהה עם סעודיה, יריבתה הסונית הגדולה של איראן השיעית.

 

אל-באשיר אף הרחיק לכת כשאמר: "אם יש שיעים בעיראק, בלבנון, בתימן, בסוריה ובעוד מקומות, לא ייתכן שניתן להם נוכחות בסודן וכך נהיה מעורבים במעגל נוסף של הסכסוך שיש בו כבר מספיק בעיות". כוונתו ללחימה הפרועה בין שיעים ועלווים לבין סונים ברחבי המזרח התיכון, בראש ובראשונה בסוריה, בלבנון ובעיראק. כשנשאל אל-באשיר על טיב היחסים בין סודן לאיראן, ענה: "אין לנו שום קשר אסטרטגי עם טהרן, מדובר בקשר רגיל ביותר".

 

החלטת אל-באשיר לא התקבלה כנראה בחלל ריק. לפי פרסומים שונים, היא התקבלה אחרי לחצים מצד מדינות המפרץ ובראשן סעודיה, החוששות מהניסיונות של איראן להפיץ את האידיאולוגיה השיעית במפרץ. היחסים בין חרטום לריאד לא היו במיטבם בשנים האחרונות, בין השאר בגלל היחסים הקרובים בין טהרן לסודן, ואל-באשיר לא דאג להסתיר זאת בראיון.

נשיא סודן אל-באשיר בטהרן עם חמינאי ונשיא איראן בשעתו אחמדינג'אד (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא סודן אל-באשיר בטהרן עם חמינאי ונשיא איראן בשעתו אחמדינג'אד(צילום: AP)

"הסברנו לסעודים את ההשקפה שלנו ואת טיב יחסינו עם טהרן", אמר הנשיא הסודני, "הבהרנו להם שכל המידע שהגיע להנהגה הסעודית היה מוטעה ומוגזם. התיאוריה הזו (לגבי היחסים בין סודן לאיראן) קרסה עם ההחלטה לסגור את מרכזי התרבות האיראניים".

 

על פי הפרסומים בתקשורת הערבית סעודיה היא המדינה המובילה מבחינת היקף ההשקעות בסודן, ומהווה את שותפת הסחר השנייה בגודלה עבור סודן אחרי סין. במקביל יש מי שטוען כי ההחלטה לסגור את המרכזים האיראניים נובעת דווקא מלחץ פנימי של זרמים סלפיים בסודן, המזהירים מפני התגברות השפעתם של המרכזים האיראניים ומדברים בגלוי על "הסכנה השיעית".

 

מרכז התרבות האיראני הראשון בסודן נפתח ב-1988 בזמן ממשלתו של א-סאדק אל-מהדי. אחרי שעומר אל-באשיר עלה לשלטון בהפיכה צבאית הלכה פעילות המרכזים האלה וגברה. בסודן יש מיעוט שיעי הנאמד ב-12 אלף בני אדם בלבד, והם מסתפקים לפי הערכות ב-15 בתי תפילה.

תבערה במפעל הנשק בירמוכ, סודן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תבערה במפעל הנשק בירמוכ, סודן(צילום: EPA)

במרוצת השנים עבר שיתוף הפעולה בין איראן לסודן מהפן התרבותי גם לפן הביטחוני והצבאי, והוא כלל נוכחות איראנית בסודן, סיוע לעומר אל-באשיר במאבקיו ועוד. ספינות איראניות החלו לעגון כדבר שבשגרה בנמל בפורט סודן, לחופי הים האדום, ולפי פרסומים שונים סודן שיתפה פעולה עם איראן בהברחת אמצעי לחימה דרך שטחה לחמאס.

 

הפצצות שיוחסו לישראל בסודן דווחו בין השאר ביולי האחרון ובאוקטובר 2012. סודן עצמה הכחישה כל השנים כי היא מסייעת לאיראן להבריח

נשק לחמאס, אבל מנהיגי ארגון הטרור הפכו לאורחים רצויים בשטחה. במרס האחרון השתלט צה"ל על ספינת הנשק האיראנית "קלוס C" בים האדום, שהייתה אמורה להגיע לנמל בסודן.

 

גם בהקשר הצבאי התגלו לפני כמה חודשים בקיעים ביחסים בין חרטום לטהרן: שר החוץ הסודני עלי כרתי גילה בראיון כי אחרי שבאוקטובר 2012 אירעו פיצוצים במפעל לייצור אמל"ח בירמוכ סירבה סודן להצעות שהגישה לה איראן לבנות מערכות הגנה אווירית במערב הים האדום. ההצהרה ההיא עוררה סערה, משום שאותן מערכות היו עשויות להיות מופעלות נגד סעודיה, הנמצאת במרחק לא גדול מסודן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפעל נשק בוער בסודן, אחרי תקיפה שבה הואשמה ישראל
צילום: EPA
מומלצים