שתף קטע נבחר

"מתיישבים במאדים ימותו לאחר 68 יום"

בעקבות כוונתה של עמותה הולנדית ליישב את כוכב הלכת האדום, מחקר בחן את הסתברות ההישרדות של בני אדם במאדים. המסקנה: הטכנולוגיה הקיימת לא מאפשרת הישרדות ארוכת-טווח, החמצן יתרוקן לאחר חודשיים

חובבי החלל שמתכננים להעתיק את מגוריהם למאדים ייאלצו להמתין עם התוכניות: מחקר חדש של המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) מראה כי התנאים על כוכב הלכת האדום ככל הנראה לא יאפשרו לבן אנוש לשרוד במקום יותר מ-68 יום. רמות החמצן על מאדים יחלו להתרוקן לאחר כחודשיים, והמחקר גורס כי יש לפתח טכנולוגיות חדשות כדי להתמודד עם התופעה בטרם בני אדם יוכלו להתיישב על הפלנטה לטווח ארוך.

 

עוד חדשות בעולם :

 

המחקר שאב מידע מיוזמת "מארס 1", עמותה הולנדית שהוקמה לפני ארבע שנים שמטרתה להקים התיישבות אנושית בכוכב הלכת הקרוב ביותר לכדור הארץ החל משנת 2024. יותר מ-200 אלף איש הגישו את מועמדותם ליוזמה מעוררת המחלוקת, בהם גם לא מעט ישראלים, ומתוכם ייבחרו לבסוף 24 למשימה - מעבר בלתי הפיך למאדים, שימומן בחלקו על ידי תוכנית ריאליטי. אך התנאים על מאדים, כך עולה מהמחקר החדש, לא יאפשרו למשלחת לצאת לדרכה, לפחות לעת עתה.

דיונות חול במאדים. ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דיונות חול במאדים. ארכיון(צילום: EPA)
 

"ההרוג הראשון מבין חברי הצוות ימצא את מותו כ-68 יום לתוך המשימה", גורס המחקר, שניתח נוסחות מתמטיות על בסיס חמצן, אוכל וטכנולוגיות הנדרשות לפרוייקט. הצמחים שיידרשו כדי להאכיל את ההתיישבות בכוכב הלכת ייצרו כמויות "בלתי בטוחות" של חמצן, טוענים מחברי המחקר. "נדרשת צורה מסוימת של מערכת להסרת חמצן, וזוהי טכנולוגיה שטרם פותחה עבור טיסה בחלל".

 

משלוח של חלקי חילוף הוא אתגר נוסף בפרויקט וככל הנראה יעצים את עלות המשימה, שהחוקרים בשלב זה מעריכים שעומד על לפחות 4.5 מיליארד דולר. מייסד פרויקט "מארס 1" ומנכ"ל העמותה, באס לאנסדורפ, הסכים כי שליחת חומרי חילוף למאדים עשויה להוות בעיה. "האתגר הגדול ביותר של היוזמה הוא לשמור על הפעילות בתפקוד מלא", אמר לאנסדורפ.

 

עם זאת טען המנכ"ל שהחוקרים מ-MIT השתמשו בנתונים חלקיים, וטען כי הטכנולוגיה עבור יישוב מאדים כמעט מוכנה. "בעוד הסרת חמצן מעולם לא נעשתה בחלל, אני לא מסכים שהטכנולוגיה אינה מוכנה כמעט לגמרי", אמר לאנסדורפ לסוכנות הידיעות הצרפתית. "כמובן, המנגנון עצמו שניקח איתנו למאדים עדיין צריך להיות מתוכנן ולהיבחן בקפידה, אבל הטכנולוגיה כבר קיימת".

 

מאדים נמצא במרחק יותר מ-55 מיליון קילומטרים מכדור הארץ, וייקח לפחות שבעה חודשים כדי להגיע אל כוכב הלכת האדום. בחודש יוני האחרון, חברת הבידור אנדמול (Endemol), מפיקת תוכניות ריאליטי בהולנד שמכרה פורמטים לכל העולם, הסכימה לצלם את המשתתפים של "מארס 1" בהכנותיהם למעבר הגדול למאדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"החמצן יתרוקן לאחר חודשיים". ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים