שתף קטע נבחר

סחורה חמה: הצצה למסחר בסחורות

תהיתם מה מוביל את העלייה במחיר הלחם, האורז, התירס, הדלק? הסחורות הן חומרי הגלם לכל מוצרי הצריכה שלנו, איך מתנהל המסחר בסחורות בבורסות בעולם ומה משפיע על המחירים שאנחנו רואים בסופר. מבט לעולם המסחר הסוער המשפיע ישירות על חיינו

המסחר בסחורות נעשה באמצעות חוזים עתידיים סטנדרטים בהם נקובה כמות הסחורה ומועד האספקה. מחיר החוזה נקבע בהתאם להיצע והביקוש בשוק. המסחר מתבצע על חומרי גלם, בבורסות המיועדות למסחר בסחורות כמו בורסת הסחורות בשיקגו או בורסת המתכות בלונדון. 

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

כיום ניתן לסחור בקשת של סחורות החל מסחורות חקלאיות לדוגמא: תירס, חיטה, אורז דרך מתכות כמו אלומיניום ופלדה, נפט וגז טבעי ועד לעגלי בקר. הסחורה בעלת נפח המסחר הגדול ביותר היא הנפט. מהו חוזה עתידי? התחייבות לספק לרכוש סחורה במועד עתידי כאשר המחיר נקבע מראש והתשלום מתבצע במועד מסירת הסחורה.

 

כך זה התחיל

כבר בזמנים עברו בוצעו עסקאות במבנה דומה לזה שאנו מכירים היום. לדוגמא, קנייה מראש של יבולים במחיר שנקבע כבר בעת חתימת העסקה והאספקה נעשית במועד עתידי שנקבע בחוזה העסקה. עסקאות אלו קיבלו ביטוי בהלכה היהודית ובשורה של דינים ותקנות. אז, כמו היום, עסקות אלו נועדו לבטח את מחירי הסחורות ושיטה זו אפשרה לאיכרים, לסוחרים ולצרכני החומרים לתכנן את פעילותם לטווח הארוך באמצעות הבטחת מחיר לסחורה.

 

מאז ועד היום המערכת הפכה למשוכללת יותר, והחוזים העתידיים הפכו לסטנדרטים בין היתר גם בכמות ובתאריך הפדיון. הסטנדרטניצזיה של החוזים נועדה לפשט את אפשרות הגידור של שחקני הגידור. אך התהליך הפך את הסחורות למכשיר השקעה נוסף הזמין לספקולנטים. כיום עיקר המסחר הוא ספקולטיבי (משקיעים פרטיים המוכרים וקונים במטרה להפיק לרווח מהיר) והם השחקנים העיקריים בשוק. המסחר הספקולטיבי נועד למיקסום הרווח האישי, להבדיל משחקני הגידור המעוניינים, כאמור, להקטין חשיפה לתנודתיות של הפעילות העסקית הכוללת.

 

למה עולה מחיר הלחם?

כולנו זוכרים את בועת מחירי הסחורות באמצע 2008, אז הגיע מחיר הנפט לשיא כל הזמנים של 140 דולר. עם המשבר הפיננסי הגדול, צנח מחיר הנפט ב- 70% ל- 42 דולר. בועות נכסים בתחום הסחורות אינן חדשות, כשהבועה הפיננסית הראשונה הייתה במאה ה-17 שיגעון הצבעונים (Tulpenmanie), הוביל באופן לא רציונאלי להתנפחות מחירי פקעות הצבעונים. והמסחר בפרח הצבעוני נעשה לצורכי ספקולציה.

 

למחירי הסחורות השפעה ישירה על אורח החיים שלנו, עלייה במחירי החיטה והדגנים, גוררת עלייה בקבלה במכולת. אחת הטענות נגד המסחר בסחורות היא כי הדומיננטיות של השחקנים הספקולנטים הגבירה את המניפולציות בשוק, לדוגמא על ידי יצירת חוסרים פיקטיביים כדי להעלות את מחירם של החוזים. מהצד השני נטען כי השחקנים הספקולטיביים מאפשרים את הנזילות לשחקני הגידור- יצרנים ויבואנים ובכך מקטינים את עלויות הגידור.

 

הכותב הוא אנליסט דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.

 


פורסם לראשונה 22/10/2014 17:11

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים