שתף קטע נבחר

 

ערב של כוכבים וסרטים

פסטיבל הסרטים הישראלי בלוס אנג'לס יצא לדרך

השנה ה-28 של פסטיבל הסרטים הישראלי, יצאה לדרך בשבוע שעבר בתיאטרון סבן בבוורלי הילס. מאיר פניגשטיין, מנכ"ל הפסטיבל ומייסדו, הצליח להרים את הפרוייקט הענק הזה למרות שהוא כבר גר עכשיו שוב בישראל. הוא נע ונד בין תל אביב ללוס אנג'לס ובעזרת יד ימינו, אורי דינור, ושורת ספונסרים ומתנדבים, הוא עשה שוב את הבלתי אפשרי והביא אלינו למעלה מ-30 סרטים עלילתיים, דוקומנטריים וסדרות טלוויזיה.

 

פניגשטיין לא מסתפק רק בלהביא את הסרטים, הוא דואג שגם היוצרים והשחקנים יגיעו וישתתפו בדיונים עם הקהל בסיום ההקרנות. הפעם הגיעו נסים דיין (תסריטאי ובמאי הסרט ‘מפריח היונים’), אסתי מדלברג (מפיקת ‘את לי לילה’), דני מנקין (במאי ‘האם זה אתה?’), אורן שטרן (במאי ‘זינוק בעלייה’), דאנה איבגי (כוכבת ‘את לי לילה’ ו’אפס ביחסי אנוש’), דני רייספלד (במאי ‘פנתר לבן’), עופר נעים (מפיק ‘שושנה חלוץ מרכזי’), יונתן ארוך (מפיק הסדרה שטיסל) , מורן רוזנבלט (‘תפוחים מהמדבר’) ואלון אבוטבול, כוכב ‘האם זה אתה?’ ו’מקום בגן עדן’, שמתגורר כיום בלוס אנג’לס.

 

 (צילום: אברהם יוסף פאל) (צילום: אברהם יוסף פאל)
(צילום: אברהם יוסף פאל)

 

את הערב קישטו שמות הוליוודים גדולים כמו מפיק העל ג'פרי קצנברג (דרימוורקס), נביד נגהאבן (שגילם את אבו נזיר ב’הומלנד’), השחקן הקטור אליסנדו (‘אישה יפה’), אנט בנינג ובעלה, וורן בייטי, שהגיש את פרס ההוקרה למפיק הישראלי ארנון מילצ'ן. בייטי, חבר טוב של מילצ'ן, נזכר מעל הבמה בפעם הראשונה בה פגש אותו לפני 30 שנה וייעץ לו למצוא מקצוע אחר. 130 סרטים אחר כך, כולל זכיות באוסקר, בייטי מכיר בטעות הגדולה שלו ושמח שמילצ'ן לא הקשיב לו.

 

יחד עם מילצ'ן קיבלו אותות הוקרה גם השחקנית דאנה איבגי (בתו של משה איבגי), זוכת שלושה פרסי אופיר, והמפיק היהודי אמריקאי מייס ניופלד.


 (צילום: אברהם יוסף פאל) (צילום: אברהם יוסף פאל)
(צילום: אברהם יוסף פאל)

 

פסטיבל הסרטים הצליח במרוצת השנים להביא את הקולנוע הישראלי לא רק לישראלים בלוס אנג’לס אלא גם לקהילה האמריקאית ולאנשים בתעשיית הקולנוע, ופתח עבורם הרבה דלתות חשובות. כך הפך הפסטיבל של פוגי לאחד החביבים על יוצרים ישראלים המסתובבים בעולם.

 

אחד מהם, דני מנקין, במאי ‘האם זה אתה?’, הוא אורח קבוע בפסטיבל. בעבר הביא לכאן את סרטיו המצויינים ‘חוכמת הבייגלה’, ’18’ קילו של אהבה ו’הדולפין’ - סרט דוקומנטרי מרגש עד דמעות שהוקרן גם בפסטיבל AFI ונרכש בידי דיסני.

 

מנקין, המתכונן לעבור ללוס אנג'לס בקרוב עם אשתו האמריקאית ושני ילדיו, מספר: "לעבוד עם דיסני או HBO זוהי הגשמת חלום של ילד קטן”. מנקין מעיד כי כילד הוא דווקא רצה להיות כדורגלן, אבל בסופו של דבר הוא החליט להחליף כיוון ולהפוך לבמאי ותסריטאי. ‘האם זה אתה?’ מספר על רוני, מקרין בקולנוע שפוטר מעבודתו ויוצא למסע בארה"ב בעקבות אהבת נעוריו. בדרך הוא פוגש במיילה, סטודנטית לקולנוע שמצלמת סרט תיעודי על חרטות וממלאת תפקיד משמעותי במסע שלו. הסרט הוקרן בבכורה עולמית בפסטיבל הקולנוע במונטריאול והיה מועמד לפרס אופיר בקטגוריית הסרט הטוב ביותר. הוא ייצא להקרנה מסחרית בישראל ב-6 בנובמבר, מה שאומר שישראלי לוס אנג’לס יזכו לצפות בו עוד לפני הארץ.


 (צילום: אברהם יוסף פאל) (צילום: אברהם יוסף פאל)
(צילום: אברהם יוסף פאל)

 

מנקין, שהשתתף במספר הקרנות, שמח לשמוע את שאלות הקהל שביקש לדעת אם הסרט מבוסס על סיפור אמיתי (הסיפור נכתב עם רוד באר ואת התסריט כתב עם הסופר אשכול נבו). "אני נהנה לשמוע את הקהל שואל אותי אם הסרטים הדוקומנטריים שאני עושה הם עלילתיים וההיפך”, הוא אומר, "הסרט נוגע בנקודה מאוד אוניברסלית, של חרטות ודרך שלא נלקחה בחיים. ככל שאני מתבגר, אני משתדל לעבוד על האישיות שלי ולהיות מרוצה ממה שאני עושה. ואני אכן מרוצה. כבר שנים שאני עושה סרטים והם נמכרים בכל העולם. אני לא מרגיש שאני עובד בכלל. אני מרגיש שאני מגשים את החלומות שלי, למרות שבהתחלה בכלל רציתי להיות כדורגלן. הסרט הזה היה מעין תהליך ריפוי שלי בנושא חרטות: האם אני נמצא במקום הנכון בחיים שלי? האם הייתי יותר מאושר לו הייתי כדורגלן? הסרט מביא את הקהל לחשוב: מה היה קורה אם היינו לוקחים דרך אחרת בחיים? אנשים באמת פונים אלי בסוף ההקרנות ומספרים לי את סיפורם האישי, על מערכות יחסים שחידשו מקץ שנים רבות דרך פייסבוק או איזה חלום ילדות שהיה להם והוצת מחדש".

 

מנקין מעולם לא למד קולנוע, אבל דווקא מלמד קולנוע בארץ וקודם לכן באוניברסיטת סירקיוז. “סרט”, הוא אומר, “לא חייב לעלות מיליונים כדי להיות מוצלח. זה בהחלט עוזר, בעיקר בקטע של להביא שחקנים בעלי שם שימשכו קהל, אבל מה שחשוב הוא הסיפור עצמו, סיפור פשוט שנוגע ללב הצופים”.

 

סרט נוסף שזוכה לעניין גדול בפסטיבל הוא ‘מפריח היונים’ של הבמאי/מפיק/מבקר ומורה לקולנוע, נסים דיין. הסרט, על פי ספרו של אלי עמיר, החזיר את דיין אל מושכות הבימוי, 28 שנים לאחר סרטו האחרון (‘גשר צר מאוד’ משנת 1985). זהו סיפורה של הקהילה היהודית בעיראק בשנות ה-50 ערב עלייתה לישראל במבצע עזרה ונחמיה (כ-130 אלף איש).

 

גיבור הסרט הוא כאבי (דניאל גד) נער בן 15 המתגורר עם אביו הסוחר (יגאל נאור) ואמו בבגדד, כאשר דודו ואחיו של האב, חזקאל, נעצר בעקבות מאמר שפירסם בגנות המשטר. כאבי לוקח על עצמו לגלות את מקום הימצאו בעזרתו של עורך דין מוסלמי, ידיד המשפחה (רון שחר) ותוך כדי כך מתוודע לפעילות של המחתרת הציונית בעיראק, ולרדיפת היהודים על ידי גורמים לאומניים בעקבות הקמתה של ישראל.

 

רוב השחקנים בסרט אינם דוברים ערבית ולמדו ערבית-עיראקית במיוחד לתפקיד. הסרט היה להיט בישראל, משך 200 אלף צופים ועשה גלים גם במדינות כמו עיראק ומצרים. התכניות להפיץ אותו במדינות אלה בוטלו בגלל מבצע ‘צוק איתן’.

 

עוד סרט פופולארי הוא ‘לצוד פילים’ של המפיק הישראלי תושב לוס אנג’לס, אהוד בלייברג, ובכיכובם של מוני מושונוב, ששון גבאי, משה איבגי וסר פטריק סטיוארט. מומלץ בחום.

 

השנה מציג הפסטיבל סרטים בשלושה אולמות קולנוע של לאמלי, בעיר ובוואלי. לפרטים נוספים על ההקרנות, אנא בקרו באתר: www.israelifilmfestival.com

310-247-1800

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אברהם יוסף פאל
וורן בייטי, ארנון מילצ'ן ומאיר פניגשטיין
צילום: אברהם יוסף פאל
מומלצים