שתף קטע נבחר

הקיץ מאחורינו: איך כדאי לאחסן ולהגן על הבגדים

מה שומר על הבגדים מפני אבק במהלך תקופת החורף, איך מונעים מעש להגיע לבגדים וגם פתרונות יצירתיים של המקצוענים לאחסון הבגדים במקומות שלא חשבתם עליהם

אחרי סוף השבוע הגשום זה הזמן להחליף גם בארון בין בגדי הקיץ לבגדי החורף. למי שיש מספיק שטח אחסון בארונות יכול להסתפק בהחלפת מיקומים, ומי שסובל מצפיפות בארון יכול לארוז את הבגדים ולאחסן אותם. קבלו כמה רעיונות לשיטות אחסון, וגם כמה טרדנים שמנצלים בצורה אופטימאלית את החלל. ומה עם העש? מסתבר שבמרבית הבתים בישראל לא סובלים מהתופעה, אבל אם כן, יש מה לעשות לפני שמקפלים את כל הבגדים ומאחסנים אותם.

 

עוד בנושא:

קרדית האבק - איך נפטרים ממנה

12 טיפים להדברה ירוקה ובטוחה

מחירון עבודות גבס

 

מלכודת לעש

לפני שאורזים את הבגדים, כדאי לבדוק שהעש לא נמצא ביניהם. איך מזהים עש? "אם יש חורים רק בשתיים-שלוש חולצות", מסביר עוז שגיר מקסטל הדברות, "זה לא בהכרח מעיד על כף שיש עש בארון. זה בהחלט יכול להיגרם במהלך כביסה עם בד עדין. במרבית הבתים בישראל דווקא אין עש, כך שזו לא סיבה לחרדה ולהזמנת איש מקצוע רק ליתר ביטחון".

 

אילו סימנים מובהקים יותר יש? אם יש חורים וסימני כרסום על כמות גדולה יחסית של בגדים, אם מזהים גלמים, זחלים או פרפרים בארונות הבגדים או אם יש תוצרת שלוואי של החרקים כמו נשלים, פקעות, קורים והפרשות, זה סימן שכבר מדובר בתופעה שמצריכה טיפול. עש הבגדים ניזון מהבגדים שבארון, הוא מעכל את סיבי הבגד וטווה מהם נרתיק שמשמש לו מחסה והסוואה.

 

מחליפים את בגדי הקיץ בבגדי החורף בארון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחליפים את בגדי הקיץ בבגדי החורף בארון(צילום: shutterstock)

 

ומהו הפתרון המומלץ? "כיום השיטות של אבוקות עשן ואיוד בגז כבר לא מומלצות ולא תקניות, מפני שהן גורמות נזקים בריאותיים.

 הפתרון הנכון היום הוא להציב מלכודות שמונעות את התרבות העש. תוחלת החיים של העש היא קצרה יחסית, ונמשכת כשבועיים וחצי. אין טעם להדביר מראש, כי לא ניתן להדביר עש. הוא חי באוויר, ולא ניתן לרסס את כל החלל שבו אנו נמצאים", מסביר שיגר. ה"פתרון הוא למנוע ממנו להתפשט ולהתרבות. המלכודות נתלות בתוך הארונות, ומשחררות פרומון בחלל הארון. העש מחפש איפה להזדווג ולא מוצא איפה, וזה מבלבל את כל מערכת ההתרבות שלו. זהו הורמון שאמור להשתחרר בצורה טבעית, ואנו משחררים אותו בצורה מלאכותית. למעשה הפרומון המבלבל הוא הדרך הכי מהירה ויעילה להיפתר מהעש".

 

מהי העלות? "המלכודת מחזיקה מעמד כשלושה חודשים, ועלותה היא 180 שקל למלכודת קטנה, ו-250 שקל למלכודת גדולה יותר. אם יש ארון עם מספר דלתות, דרושה מלכודת לכל חלל בארון. אם מדובר בחדר ארונות, מספיק לתלות שתי מלכודות בחלל והעש יפסיק להתרבות".

 

שקיות ואקום - מונעות אבק

לפני שמאחסנים את בגדי הקיץ, מומלץ מאוד לכבס את הבגדים, ולא לארוז בגדים שנלבשו ולא כובסו. זאת, כדי למנוע את היווצרות קרדית האבק ואחסון הבגדים כשהם מאובקים. רעיון אחד הוא לנצל מזוודות ריקות, ולאחסן את הבגדים בתוכן. אפשרות שנייה, היא לאחסן באמצעות שקיות ואקום.

 

מומלץ כמובן לכבס את הבגדים לפני האחסון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ כמובן לכבס את הבגדים לפני האחסון(צילום: shutterstock)

 

"כדאי להשקיע במוצר איכותי, כי השקיות הפשוטות יותר יכולות לגרום לחדירה של אוויר", "ממליץ איגור אסטרו מחברת אסטרו פרוייקט בע"מ. השקית עובדת בצורה כזו שלאחר שממלאים אותה בבגדים, ישנו פתח המותאם לפייה של שואב אבק, אשר שואב את כל האוויר מהשקית, ולמעשה אורז אותה בוואקום. הפתרון הזה מצוין נגד אבק, והוא מאוד נוח לאחסון כי הוא משטיח את כל התכולה לעובי ממש דק". כמה זה עולה? ניתן למצוא מארז איכותי של כארבע שקיות בעלות של כ-150 שקל, בחנויות שונות לכלי בית.

 

פתרונות אחסון מגבס

כיום ישנם טרנדים של ארונות ושטחי אחסון נסתרים, שלא מעמיסים ארונות מגושמים בחלל הבית. אפשרות אחת, היא לבנות נישה מגבס, שהיא למעשה מעין ארון נסתר. אם יש פינה פנויה בבית, אפילו בסלון, ולא רוצים למקם בה ארון סטנדרטי, ניתן להקים נישה מגבס, ולבנות דלת פורמייקה שמגיעה צבועה בצבע הקיר, עם ידיות נסתרות ושם להחביא את כל בגדי הקיץ של כל המשפחה בתוכה.

 "ניתן גם לבנות מעין חדר ארונות בתוך חדר שינה גדול במיוחד", מציע איתי בר מבר בנייה ושיפוץ. "בונים נישת גבס, שהיא מעין חדרון קטן, וניתן לשים גם גופי תאורה בתוך החלל, ולמקם שתי דלתות נסתרות או גלויות".

 

היתרון הוא שניתן באמצעות בנייה מגבס להתאים את הארון לחדר, ולא להתפשר על ארון מסוים שמגיע מוכן ולא תמיד עונה על הצרכים אלא רק תופס נפח מבלי שהתכולה שלו תהיה מקסימלית. בר: "במקרה של נישות ארון מגבס, נהוג לבנות מדפי גבס, ולחפות את המדף במדפי זכוכית או עץ, על מנת שהבגדים לא יונחו על מדפי הגבס עצמם".

 

כמה זה עולה? בר: "התמחור הוא לפי מ"ר של בנייה, והעלות הממוצעת היא כ-250 שקל למ"ר".

 

לשמור על המקום נקי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על המקום נקי(צילום: shutterstock)

 

בר מציע גם פתרון נוסף. "הפתרון הוא בניית ספסל שהוא למעשה נישת גבס, ומתחת לקירות ניתן לאחסן בגדים, שמיכות ומצעים. מעל הספסל מניחים כמה כריות, והפתרון הוא אסתטי ונסתר", הוא הציע.

 

פתרונות אחסון מעץ

"מי שמעונין לנצל את השטח שמתחת למיטה הזוגית", מציע גבסו שלום מנגרית גבסו שלום, "יכול לקנות מיטה שהבסיס שלה הוא ארגז למצעים או לבגדים. המיטה בנויה עם מנגנון קפיצי מיוחד, שמתרומם לצורכי אחסון. העלות של מיטת אחסון זולה יותר כשקונים אותה מחנויות העובדות על פס ייצור, אך החומרים לרוב יהיו סיבית מצופה מלמין. אם מעוניינים להשקיע יותר, ולבנות מיטה מעץ מלא, העלות גבוהה יותר.

 מיטת יחיד עם ארגז אחסון יכולה לעלות כ-2,000 שקל מהחומרים הכי פשוטים, ולהגיע לכ-3,000 שקל מחומרים איכותיים יותר. מיטה זוגית עם פתח אחסון יכולה לעלות החל מ-2,000 שקל ועד ל-5,000 שקל, בהתאם לחומרים ולרמת הגימור".

 

טרנד חדש הוא אחסון מתחת לגרמי מדרגות. "לא ניתן לעשות זאת לאחר שהמדרגות כבר בנויות", מסביר אסטרו, "אך בהחלט ניתן בשלבי הבנייה לתכנן את המדרגות כך שיכללו מגירות ועגלות נשלפות על גלגלים. העגלות מגיעות בצורה שנסגרת הרמטית, כך שאבק לא חודר מבין חריצים כלשהם, וזהו לרוב שטח מבוזבז בבתים. ניתן לעשות זאת לא רק עם מדרגות מעץ, אלא גם עם מדרגות משיש ואבן".

 

רוצים נישה מגבס? לבעלי המקצוע המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עש. איך למנוע ממנו להגיע לארון?
צילום: רויטרס
מומלצים