שתף קטע נבחר

מעקב עולמי: ברדלס באיראן ועטלף צמא

היפופוטם ועטלף בזמביה, ברדלס נדיר באיראן, שונר צד אייל בהרים בשוויץ ושועל רעב ליד לונדון הם חלק מהצילומים הזוכים בתחרות מיוחדת של מגזין הטבע של ה-BBC המוקדשת לצילומי מעקב אחרי חיות בר מסביב לעולם

היום (ה') הכריזו בבריטניה על הזוכים בתחרות בינלאומית לצילום חיות בר באמצעות מצלמות מעקב. זו השנה החמישית לקיומה של התחרות שנוסדה על ידי מגזין הטבע של ה-BBC.

 

הייחודיות בתחרות היא בעבודת הצילום המתבצעת על ידי המצלמה עצמה, המופעלת באמצעות חיישני תנועה. הצלמים עצמם, מסתפקים באיתור המקומות המתאימים להצבת המצלמה ובאיסופה לאחר מספר ימים לעיבוד התמונות.

 

ציון לשבח בקטגורית התנהגות בעלי חיים. עטלף חרקים (Pallid bat) מרחף מעל פני המים. העטלפים נוהגים לצוד את טרפם בסמוך למקורות מים. צולם באריזונה, ארה"ב (צילום: BBC Wildlife Magazine / Beth Ruggiero)
ציון לשבח בקטגורית התנהגות בעלי חיים. עטלף חרקים (Pallid bat) מרחף מעל פני המים. העטלפים נוהגים לצוד את טרפם בסמוך למקורות מים. צולם באריזונה, ארה"ב(צילום: BBC Wildlife Magazine / Beth Ruggiero)
  

להגדלה

 

התחרות " BBC Wildlife Magazine Camera-trap Photo of the Year Awards 2014"  התקיימה השנה בחסות חברת "Lowepro" ותמונות נבחרות מהתחרות פורסמו במגזין הטבע שיצא למכירה השבוע.

 

מצלמות המעקב המכונות מלכודות מצלמה, נחשבות לאחד מכלי המחקר הנפוצים ביותר בקרב חוקרי התנהגות בעלי חיים, אקולוגים וארגוני טבע. הן מסייעות להתקרב לבעלי חיים קרוב ככל האפשר, דבר שכמעט בלתי אפשרי עם חיות בר, החוששות מבני אדם.

 

להבדיל מצלם שלעיתים צריך לשהות במקומות קשים לצילום ומתמודד עם פגעי מזג אוויר או תנאי שטח קשים. היתרון במצלמות המעקב הוא שהן מאוחסנות בקופסה מיוחדת, עמידה לפגעי מזג אוויר, ומסוגלת לצלם באיכות גבוהה אלפי תמונות סטילס וסרטוני וידאו באור ובחשיכה. נוכחותן כמעט ואינה מפריעה לחיות וניתן לצפות בהן בהתנהגות טבעית. גם בישראל משתמשים במצלמות ברחבי הארץ כדי לשפר את הידע על מצב חיות הבר המקומיות.

 

צילום שהעפיל לגמר בקטגוריית פורטרטים של בעלי חיים. היפופוטם ועטלף בפארק הלאומי בדרום Luangwa, זמביה (צילום: BBC Wildlife Magazine / Will Burrard-Lucas)
צילום שהעפיל לגמר בקטגוריית פורטרטים של בעלי חיים. היפופוטם ועטלף בפארק הלאומי בדרום Luangwa, זמביה(צילום: BBC Wildlife Magazine / Will Burrard-Lucas)
 

להגדלה

 

לדברי המארגנים, השנה הוגשו 887 תמונות שצולמו ברחבי העולם, ביניהן תיעוד נדיר של נמר אמור שנצפה באזור שלא היה ידוע על קיומם של נמרים בסין. להבדיל משנים קודמות, הוחלט להפריד בתחרות בין פרסים לצילומים מרהיבים לבין צילומים שתרמו להבנת התנהגות של בעלי חיים או סייעו בתיעוד חיות נדירות ובסכנת הכחדה.

 

הליך השיפוט היה תובעני ולקחו בו חלק מדענים וצלמי טבע בכירים בבריטניה. פרס של 3,000 לירות שטרלינג הוענק לצילום של ברדלס איראני והמארגנים התגאו בכך שהפרס יילך ישירות לשימור ומחקר של פרויקט הברדלסים באיראן. קרנף צר שפה (קרנף שחור) נדיר שצולם בזמביה זכה בפרס במקום הראשון בתחרות. הנהלת התחרות מאפשרת לגולשי ynet לצפות בתמונות הזוכות.

 

 

מקום ראשון בהתנהגות בעלי חיים

לורן גסלין, זכה בקטגוריית התנהגות בעלי חיים. מצלמת המעקב שהציב תיעדה שונר צפוני בשוויץ. השונים הושבו מחדש למדינה בשנות ה-70 ומאז אוכלוסייתם גדלה. בתמונה ניתן לראות זכר צעיר באזור רכס הרי היורה (Jura) מגיע לטרוף מפגר של אייל שניצוד על ידי אימו יום קודם לכן.

 

 (צילום: BBC Wildlife Magazine / Laurent Geslin)
(צילום: BBC Wildlife Magazine / Laurent Geslin)
 

להגדלה

 

הצלם עוקב אחרי אוכלוסיית השונרים באזור מזו תקופה ארוכה והצליח לתעד את הזכר הצעיר בבגרותו, לאחר שמצא טריטוריה חדשה, במרחק של כמאה קילומטר מהמקום בו תיעד אותו לראשונה. לצילומים נוספים של שונרים באתר של לורן. השונר הצפוני הוא טורף בינוני וזריז, הטורף מכרסמים ויונקים קטנים, בעלי כנף ומסוגל גם לצוד איילים, שועלים, חתולי בר וכלבים.

 

מקום ראשון בתיעוד חיות נדירות

על פי נתוני האגודה לשימור ברדלסים באיראן,נותרו פחות מ-70 פרטים של ברדלסים אסיאתיים במדינה. אובדן שטחי מחייה, ציד בלתי חוקי, פיתוח תשתיות ובצורות קשות מאיימות על המשך הישרדותם בטבע.

 

 (צילום: BBC Wildlife Magazine / Asiatic cheetah Iranian Cheetah Society)
(צילום: BBC Wildlife Magazine / Asiatic cheetah Iranian Cheetah Society)
 

להגדלה

 

בתמונה ניתן לראות זכר בוגר שזכה לשם "אראש" (Arash) שתועד במזרח איראן במאי אשתקד.  הוא נמצא תחת מעקב של התוכנית האיראנית הלאומית למעקב אחרי ברדלסים בשיתוף עם מחלקת שימור הברדלסים במשרד הסביבה האיראני וארגוני שימור מארה"ב.  באמצעות מצלמות המעקב מצליחים החוקרים להעריך את גודל האוכלוסיה של הברדלסים ואף לזהות כל פרט בנפרד.

 

כיום ישנם כחמישה תתי-מינים של ברדלסים המצויים בעיקר ברחבי יבשת אפריקה, אם כי נותרו אוכלוסיות זעומות באזור איראן ופקיסטן. באיגוד השימור העולמי (IUCN) מוערכת האוכלוסיה הכללית של הברדלסים הבוגרים ב-7,500 בלבד. עם זאת, ישנם אזורים רבים בהן המידע על גודל אוכלוסיות הברדלסים הוא מועט ביותר. 

 

 

תמונת השנה ומקום ראשון בפורטרטים של בעלי חיים

בשנות ה-80 נכחדו כמעט לחלוטין הקרנפים צרי השפה (קרנפים שחורים) בעמק Luangwa בזמביה. פרויקט של האגודה הזואולוגית של פרנקפורט הצליח לאחר כעשור להשיב מחדש את הקרנפים לפארק לאומי בצפון העמק. הצלם וויל בוראד-לוקאס הגיע לאזור אשתקד ועבד יחד עם חוקרי האגודה במטרה לצלם ולעקוב אחרי הקרנפים הנדירים.

 

 (צילום: BBC Wildlife Magazine / Will Burrard-Lucas)
(צילום: BBC Wildlife Magazine / Will Burrard-Lucas)
 

להגדלה

 

מאחר שהקרנפים נוהגים להשתמש באותם נתיבי מעבר שוב ושוב, הוא הציב מצלמת מעקב באזורים בו הם נוהגים לחפש מזון או בסמוך לבורות מים. לאחר שבוע הוא שב למקום ונדהם לגלות כי המצלמה לא רק תיעדה את הקרנף מקרוב, אלא גם הצליחה לספק רגע קסום של שמיים מלאי כוכבים.

 

 

זוכה בקטגוריית צילום טבע בבריטניה

ג'יימי הול, תיעדה שועל שצד לאורך גדות נהר התמזה בלונדון. השועלים יוצאים לחפש טרף לקראת החשיכה ומוצאים שיירי מזון שנסחפו לגדות הנהר או מנסים את מזלם בציד עופות מים. הצילום לא רק לכד את השועל שורד באזורים אורבני, אלא גם את לונדון ברקע.

 

 (צילום: BBC Wildlife Magazine / Jamie Hall)
(צילום: BBC Wildlife Magazine / Jamie Hall)
 

להגדלה 

 

עוד צילומים זוכים באתר התחרות וצילומים שנבחרו ע"י עורכי המגזין.

 

כתבות על חיות בר מהארץ ומהעולם ב-ynet

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: BBC Wildlife Magazine / Asiatic cheetah Iranian Cheetah Society
ברדלס אסיאתי. חיה נדירה באיראן
צילום: BBC Wildlife Magazine / Asiatic cheetah Iranian Cheetah Society
צילום: BBC Wildlife Magazine
מגזין הטבע של ה-BBC
צילום: BBC Wildlife Magazine
מומלצים