שתף קטע נבחר

בתום דיון סוער: הממשלה אישרה את חוק הלאום

זה היה דיון קולני. שרת המשפטים לבני שאלה את רה"מ אם חוק הלאום הוא "כיסוי לדיל פוליטי". גם לפיד האשים: "זה חוק גרוע שמנוסח לצורכי פריימריז בליכוד". נתניהו תקף את מתנגדי החוק: "רפיסות לא משרתת אותנו. מתפתחת פה מדינה בתוך מדינה". לבסוף החוק אושר ברוב גדול

סוגיית הצעות חוק הלאום עוררה היום (א') סערה בישיבת הממשלה. לאחר עימות קולני בין בנימין נתניהו לבין שרי התנועה ויש עתיד אושרו בהצבעה שתי הצעות חוק - האחת של ח"כ זאב אלקין והשנייה של חברי הכנסת איילת שקד, יריב לוין ורוברט אילטוב - וכן מסמך העקרונות של ראש הממשלה. מטרת חוק הלאום היא הגדרת זהותה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, ועיגון ערכיה כמדינה יהודית ודמוקרטית.

 

החוקים עברו ברוב של 14 נגד שישה. שרי הליכוד (למעט לימור לבנת שלא השתתפה), ישראל ביתנו והבית היהודי הצביעו בעד. שרי התנועה ויש עתיד התנגדו. שתי הצעות החוק יובאו ככל הנראה עוד השבוע להצבעה טרומית במליאה. בעקבות ההצבעה התכנסו שרי יש עתיד לישיבת חירום בחדר סמוך לחדר ישיבת הממשלה.

  

 

עוד לפני הישיבה תקף השר יאיר לפיד בחריפות את היוזמות ואמר: "חוק הלאום שמוגש לממשלה הוא חוק גרוע שמנוסח רק לצורכי פריימריז בליכוד. זה חוק שבן גוריון, ז'בוטינסקי ובגין היו מתנגדים לו. הבוקר שוחחתי עם המשפחה של זידאן סייף (השוטר הדרוזי שנהרג כשהגן על מתפללים יהודים בפיגוע בהר נוף, ע"א). מה נגיד למשפחה שלו? שהוא אזרח סוג ב' במדינת ישראל כי למישהו יש פריימריז בליכוד? יש עתיד תתנגד לחוק בכל תוקף". 

לבני ונתניהו. עימות חריף (צילום: גיל יוחנן, אליהו הרשקוביץ) (צילום: גיל יוחנן, אליהו הרשקוביץ)
לבני ונתניהו. עימות חריף(צילום: גיל יוחנן, אליהו הרשקוביץ)

הדיון בישיבת הממשלה עלה במהירות לטונים גבוהים - כולל דפיקות אגרופים על שולחנות - ובמסגרתו תקפו השרים לפיד, ציפי לבני, יעל גרמן, שי פירון ויעקב פרי את נתניהו על קידום הצעות חוק הלאום: "אתם מביאים חוק שיהרוס את הדמוקרטיה. אתם רוצים פה מדינת הלכה".

נתניהו ענה: "לא היינו מגיעים לפה אם לבני הייתה מתנהלת אחרת (רמז לביטול הדיון בשבוע שעבר בוועדת השרים, מ"א). עמדה רופסת איננה משרתת את המציאות הנוכחית".

לפיד: "ראש הממשלה, לא כל מי שלא חושב כמוך הוא רופס. מנחם בגין וז'בוטינסקי לא היו מתקבלים היום לליכוד".

פרי: "הצעת חוק מסוג זה צריך שתגובש בקונצנזוס, בעבודה יסודית ומעמיקה ולא בהליך מזורז. אני לא מבין את הדחיפות לחוק הזה דווקא עכשיו בתקופה כה רגישה. זה לא הזמן".

נתניהו (צועק): "מתפתחת פה מדינה בתוך מדינה".

לפיד: "החוק הזה יהפוך 300 אלף עולים מחבר העמים לאזרחים סוג ב'".

  

לבני: "המילים היפות של ראש הממשלה על מגילת העצמאות, על ז׳בוטינסקי ועל שוויון לא מכסות על ערוותו של חוק אלקין. האם בחסות המצב הביטחוני אתה הולך להביא נושא כל כך חשוב למדינת ישראל ככיסוי לדיל פוליטי? האם חוק הלאום הוא כיסוי לתרגיל פוליטי? אם לא - אז תואיל ותדחה את הדיון לפני שהורסים את המדינה".

ח"כ יריב לוין, שהגיש את אחת מהצעות החוק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ יריב לוין, שהגיש את אחת מהצעות החוק(צילום: גיל יוחנן)

הצעות חוק הלאום מעוררת סערה בקואליציה: בעוד מפלגות התנועה ויש עתיד מתנגדות בחריפות, הליכוד והבית היהודי מעוניינות לקדם אותן. לישיבה היום הובאו שתי הצעות חוק שונות שיאושרו בכפוף להסכמות שיושגו בהמשך: אחת של יו"ר הקואליציה זאב אלקין ושנייה של חברי הכנסת יריב לוין, רוברט אילטוב ואיילת שקד. 

 

שתי ההצעות מבקשות להגדיר בחוק יסוד את מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ולהגדיר כי מדינת ישראל היא הבית הלאומי של העם היהודי, והזכות למימוש ההגדרה העצמית הלאומית במדינת ישראל ייחודית לעם היהודי. אלקין מבקש לקבוע כי השפה הרשמית תהיה עברית והשפה הערבית בעלת מעמד מיוחד. הצעה נוספת, של נתניהו, לא הובאה להצבעה משום שאינה מוכנה. נתניהו אינו מתייחס לשפה, ומגדיר את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית בלבד, דבר שעשוי לעורר התנגדות קשה בליכוד.

 

בפתח הישיבה אמר נתניהו: "במדינת ישראל יש שוויון זכויות אישי לכל אזרח, אבל זכויות לאום יש רק לעם היהודי. דגל, המנון, הזכות של כל יהודי לעלות לארץ - אלה מוקנים רק לעמנו במדינתו האחת והיחידה. יש כאלה שרוצים שהדמוקרטית תגבר על היהודית ויש כאלה שרוצים שהיהודית תגבר על הדמוקרטית. בעקרונות החוק שאני מציג שני הערכים האלה שווים ויש להתחשב בהם במידה שווה. אותם עקרונות מופיעים במגילת העצמאות. אני לא מבין גם את אלה שקוראים לשתי מדינות לשני עמים ובה בעת מתנגדים לעגן זאת בחוק. הם ששים להכיר במדינת לאום פלסטינית ומתנגדים בתוקף למדינת לאום יהודית. לא ריככתי את החוק ולא שיניתי בו פסיק".

 

על יציבות הקואליציה על רקע הסערות האחרונות הוסיף נתניהו: "סביב חוק הלאום וגם סביב נושאים אחרים אני שומע לאחרונה אולטימטומים, תכתיבים ואיומי פרישה מהקואליציה. ככה אי אפשר לנהל את המדינה. אנחנו צריכים להתמקד בחיזוק הביטחון. אני מקווה שראשי מפלגות הקואליציה יתלכדו ויפעלו ברוח זו".

   

שרת המשפטים ציפי לבני, שמתנגדת לשתי ההצעות, אמרה בסוף השבוע: "אתנגד בתוקף לכל הצעת חוק שפוגעת בערכיה של מדינת ישראל כפי שנקבעו במגילת העצמאות". היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אמר לקראת ההצבעה כי "הצעות החוק הפרטיות לוקות בקשיים מהותיים משמעותיים ביותר", ועל כן הוא סבור כי "אין זה ראוי שהממשלה תתמוך בהן".

 

שרת הבריאות יעל גרמן (יש עתיד) הוסיפה: "אנחנו מאמינים שבמדינת היהודים צריך להיות שוויון זכויות לכל אזרחיה, ללא הבדל דת, לאום ומוצא. כך אמר גם ראש ממשלת ישראל מנחם בגין ז"ל, שנשען על תורתו ומורשתו של ז'בוטינסקי. דמותה של מדינת ישראל ועתידם של אזרחיה תלויים בכך שלא יעבור חוק לאום ללא הבטחת שוויון זכויות לכל אזרחיה והגדרתה כמדינה יהודית ודמוקרטית".

 

מנגד, מוקדם יותר אמר שר הבינוי אורי אריאל בראיון ל-ynet: "אנחנו צריכים חוק לאום עכשיו כי יש כרסום מתמשך והולך בזהותה היהודית של ישראל, כי צריך להגיד דברים ברורים נגד הרצון של הפלסטינים וגורמים בתוך הארץ לייצר זכות שיבה ולהפוך את ישראל למדינת כל אזרחיה".

 

שר התיירות עוזי לנדאו הוסיף: "הדרישה צריכה להיות קצרה: מדינת ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית. בשני העשורים האחרונים טוב היה אם היו מחדדים את ההגדרה של יהודית".

 

גם ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין הביע את התנגדותו להצעות חוק הלאום. בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק כתב דיסקין: "את היות המדינה יהודית נשמור רק על ידי שתי מדינות לשני העמים, על ידי שמירות צביונה היהודי של המדינה בדגל, בשפה, בעדיפות ליהודים בשערי המדינה, על ידי עידוד עלייה, שיפור הקשר ההולך ונחלש עם יהדות התפוצות, והפיכת נושא הגיור לעניינם של כל הזרמים ביהדות ולא של היהדות האורתודוכסית בלבד, מה שיאפשר לאחד מחדש את יהדות ישראל עם יהדות התפוצות. את זהותה של המדינה נקבע בדיון ציבורי ובעיקר במעשים ולא על ידי חקיקה הפוגעת בדמוקרטיה".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 23/11/2014 11:01

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג, גיל יוחנן
נתניהו ולבני. עימות בישיבה
צילום: אוהד צויגנברג, גיל יוחנן
מומלצים