לפיד במסר לנתניהו: לא נתמוך בחוק הלאום
החוק אושר בממשלה, אבל הסערה נמשכת. יו"ר יש עתיד כינה את החוק "אנטי דמוקרטי" ואמר: "בן גוריון לא היה מאשר אותו, גם לא בגין וז'בוטינסקי". השר פרי: "או שנפרוש מהממשלה או שנפוטר. יום רביעי - יום גורלי בחיי הממשלה"
אחרי המהומה שחולל הבוקר (יום א') בממשלה חוק הלאום, המבקש להגדיר את ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, דריכות שיא במערכת הפוליטית לקראת ההצבעה ביום רביעי הקרוב, עם הבאת הצעת החוק לקריאת טרומית במליאת הכנסת. יו"ר יש עתיד יאיר לפיד הודיע הערב כי מפלגתו לא תתמוך בחוק הלאום, כפי שהוגש.
"אני ויש עתיד לא נגד חוק לאום, אבל לא חוק הלאום במתכונת הזאת", אמר השר לפיד באוניברסיטת תל אביב. "חוק הלאום של זאב אלקין מעמיד את המדינה היהודית לפני היותה דמוקרטית. בן גוריון לא היה מאשר את החוק הזה, גם לא מנחם בגין ולא זאב ז'בוטינסקי. זהו חוק אנטי דמוקרטי. ביום רביעי לא נצביע על חוק הלאום כפי שהוגש".
ביש עתיד טוענים כי לא יוכלו לתמוך בהצעה הפוגעת במרקם העדין המתקיים עם קבוצות המיעוט באכלוסייה, ואחרי ביקורת נוקבת שהשמיעו שרי המפלגה היום על התנהלותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, משרטט השר יעקב פרי שני תסריטים אפשריים: "או שנפרוש מהממשלה, או שיפטרו אותנו".
"נתכנס ונחליט לאן פנינו", אמר השר פרי, "המצב מאוד רגיש ונזיל. 48 השעות הקרובות תהיינה משמעותיות מאוד. יום רביעי הקרוב הוא יום גורלי בחייה של הממשלה הנוכחית".
פרי אמר כי החוק שהועבר היום בממשלה חסר את ערך השוויון ופוגע פגיעה קשה בדמוקרטיה. הוא הוסיף כי יש עתיד לא תוכל להשלים עם חוק הפוגע במעמדם ובקולותיהם של אזרחי ישראל הערבים ומעלה משמעותית את מעמדו החוקי של המשפט העברי הדתי. פרי ציין כי "על כולנו מוטלת האחריות להשיב את השקט על כנו ולא לפגוע פגיעה חמורה במערכת היחסים בין אזרחי המדינה".
ביש עתיד לא מתכוונים להתיישר לפי הקו שמובילים בליכוד. מחר, יום ב', צפוי יו"ר סיעת יש עתיד ח"כ עופר שלח לדרוש יחד עם יו"ר סיעת התנועה ח"כ מאיר שטרית מהנהלת הקואליציה חופש הצבעה על החוק, כפי שניתן לפני מספר שבועות לבית היהודי בנוגע לסוגיית הגיור וסוגיות נוספות שעלו.
גם במפלגת התנועה מעריכים בכירים כי לבני תחליט לא להצביע בעד החוק במתכונתו הנוכחית. במהלך היום תקפה לבני את נתניהו באופן חריף והאשימה את הליכוד בהרס המדינה ובפגיעה קשה בחברה הישראלית. בליכוד אומרים גורמים כי ההנחיות לגבי ההצבעה ביום רביעי עלולות להביא להתפרקות הקואליציה, אולם את ההחלטה כיצד לנהוג עם השותפים לבני ולפיד יקבלו שם רק בהמשך.
גורמים נוספים העריכו כי אם ניתן יהיה לגבש רוב להצעות ללא השרים המתנגדים ובתמיכת חברי כנסת מהמפלגות, ייתכן שניתן יהיה להגיע לפשרה. ח"כים בתנועה וביש עתיד ידחו ככל הנראה את האפשרות הזו ויסרבו בכל מקרה נכון לזמן זה לתמוך בהצעה.
המהומה שהחלה בדיון בממשלה וכללה צעקות רמות ודפיקות על השולחן מצדו של נתניהו, התעוררה לאחר שאל הישיבה הגיעה הצעת מחליטים, מסמך מטעם הממשלה המפרט שתי הצעות חוק פרטיות: האחת של יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין, והשנייה - דומה ברובה - של חברי הכנסת יריב לוין, רוברט אילטוב ואיילת שקד. ההצעות הללו ביקשו לחדד את העובדה כי מדינת ישראל היא מדינתו של העם היהודי ולהגדיר את השפה העברית כשפה הרשמית היחידה, כשלשפה הערבית יינתן "מעמד מיוחד". כמו כן כללו ההצעות סעיף המעניק כוח וחשיבות
למעמד המשפט העברי. מתנגדי ההצעות מדגישים כי בפועל הן נועדו לקדם מב שבו ישראל יותר יהודית מאשר דמוקרטית.
יחד עם שתי ההצעות הללו שאושרו אחרי הדיון הסוער, אושרה גם שורת עקרונות שאותם הגיש ראש הממשלה להצעת חוק לאום משלו שנמצאת בימים אלו בהכנה. בהצעה החוק של נתניהו מוגדרת מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית, אולם אין התייחסות לעניין השפה. עוד ציינה הצעת המחליטים שאושרה היום כי אישור הצעות החוק הפרטיות ייעשה בקריאה טרומית בנפרד לכל הצעה, ולאחר מכן יאוחדו ההצעות הפרטיות עם הנוסח שיובא על ידי ראש הממשלה. ועדה בכנסת תקום עם נציגי כל סיעות הבית ותאגד את ההצעות להצעת חוק אחת.