שתף קטע נבחר

העולם הערבי מרכין ראש: מתה הדיווה סבאח

הזמרת הענקית שמזכירים בנשימה אחת עם אום כולתום ופיירוז הלכה לעולמה בגיל 87. היא שיחקה בעשרות סרטים וניהלה חיים סוערים שכללו נישואים ל-9 גברים, שורת ניתוחים פלסטיים כדי להישאר צעירה וקריאות לחרם בגלל ישראל ואנריקו מסיאס. "נוחי על משכבך בשלום, שחרורה אהובה"

בתקופה שבה המזרח התיכון משוסע ומדמם כל כך, הצליחה הבוקר (יום ד') התקשורת הערבית להתאחד סביב הזמרת הלבנונית המפורסמת "סבאח", שהלכה לעולמה בביתה בביירות בגיל 87. "סבאח", שנחשבת לאשת דור הנפילים של הזמר הערבי לצד שמות ענקיים כמו אום כולתום ופיירוז, כונתה "שחרורה", על שם ציפור השיר שחרור.

 

עוד חדשות בעולם :

 

שמה האמתי של סבאח הוא ג'נט אל-פראלי. לאורך הקריירה שלה, שנמשכה כשישה עשורים, היא שיחקה ב-83 סרטים לבנוניים ומצריים, השתתפה ב-27 מחזות ושרה יותר מ-3,000 שירים. היא הופיעה בין השאר על הבמות בניו-יורק, בפריז, בלונדון ובסידני.

"דף ניצחי בהיסטוריה נחתם", ספד רה"מ. סבאח בגיל 84 (צילום: AP) (צילום: AP)
"דף ניצחי בהיסטוריה נחתם", ספד רה"מ. סבאח בגיל 84(צילום: AP)

רפרטואר של יותר מ-3,000 שירים (צילום: AP) (צילום: AP)
רפרטואר של יותר מ-3,000 שירים(צילום: AP)

חייה האישיים של סבאח היו סוערים לא פחות, והעניקו לה מעמד של דיווה ערבית. היא הייתה נשואה ללא פחות מתשעה גברים, בהם חבר פרלמנט לבנוני, שדרן מצרי ועוד אמנים מארץ הארזים. בלבנון היא נחשבה לאישיות צבעונית שסירבה בעקשנות לעזוב את אור הזרקורים ועשתה כל שביכולתה כדי להישאר צעירה ומעודכנת, כולל שורה ארוכה של ניתוחים פלסטיים. אבל גם אם היו מי שלעגו לסבאח, ההערצה לה נשמרה בכל העולם הערבי עד יומה האחרון.

 

במולדתה של סבאח לבנון ביכו הבוקר את לכתה. "הייתכן שסבאח הלכה מאתנו?", כתב פובליציסט העיתון "א-נהאר", וציין כמה סמלי ש"סבאח" ("בוקר" בערבית) עצמה את עיניה לנצח דווקא בשעות הבוקר המוקדמות. בעיתון "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה בישרה הכותרת הראשית: "סבאח מתה... זמרת כל העשורים".

 

לא רק התקשורת הלבנונית ביכתה את לכתה. גם באתרי החדשות הגדולים של מדינות ערב האחרות הקדישו כר נרחב לפרידה מהזמרת, ובראשן מצרים, שם העבירה חלק ניכר מהקריירה שלה. בת אחותה של סבאח, קלודה עקל, כתבה בפייסבוק למעריצים הרבים של הזמרת כי לפני מותה ביקשה סבאח למסור לאוהביה: "אל תבכו עליי, ואל תהיו עצובים על מותי".

 

במהלך הקריירה שלה זכתה סבאח להוקרה ממנהיגים ערבים. היא קיבלה את אות הכבוד מחוסיין מלך ירדן ומנשיא תוניסיה הראשון, ונשיאי מצרים גמאל עבד א-נאסר ואנוואר סאדאת העניקו לה אזרחות מצרית. היא גם השתתפה בשירת ההמנון של הרפובליקה הערבית המאוחדת (וקצרת הימים) של סוריה ומצרים ב-1960, עם השיר "המולדת הגדולה ביותר".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

סבאח בהופעה פומבית לפני עשור, בגיל 77 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סבאח בהופעה פומבית לפני עשור, בגיל 77(צילום: AFP)

משבר אחד שידעה הזמרת לאורך הקריירה קשור בישראל: בזמן ביקורה בצרפת היא שרה בתוכנית טלוויזיה עם הזמר הצרפתי ממוצא יהודי- אלג'יראי אנריקו מסיאס, תומך נלהב של ישראל, והדבר גרר ביקורת חריפה נגדה וקריאות לחרם.

 

"הענקים שלנו עוזבים אותנו, נוחי על משכבך בשלום, שחרורה אהובה שלנו", ספד בטוויטר הזמר הלבנוני רג'ב עלאמה. הפוליטיקאי הדרוזי הלבנוני ווליד ג'ונבלט נפרד גם הוא ברשת החברתית: "היא הייתה זמרת גדולה בלבנון שהכיר הדור שלי, זה לעולם לא ישוב".

 

ראש ממשלת לבנון, תמאם סלאם, פרסם הודעה מיוחדת: "סבאח החדירה שמחה ללבבות מיליוני בני אדם במשך עשרות שנים, ובקולה הייחודי ובנוכחותה שאין דומה לה הצליחה להביא את השירה העממית הלבנונית לשיאים חסרי תקדים. דף נצחי ומכובד בדפי ההיסטוריה התרבותית שלנו נחתם היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"אל תבכו עליי", הייתה בקשתה האחרונה
צילום: רויטרס
מומלצים