שתף קטע נבחר

לא תמיד סולידי: סימני החולשה של האג"ח

שוק האג"ח הקונצרניות נסחר השבוע במגמה שלילית כאשר רוב המדדים רשמו ירידות שערים. שוק האג"ח הממשלתי המקומי נראה חלש לעומת האג"ח בשווקים בעולם. למה זה קורה? ואילו אג"ח בכל זאת מומלצות להשקעה?

שוק האג"ח, האפיק הנחשב לסולידי ובעל סיכון מופחת בהשוואה לשוק המניות, הראה מעט סימני חולשה בחודש האחרון. שוק האג"ח הממשלתי הציג בחודש האחרון ביצועים חלשים מאוד לעומת האג"ח הממשלתיות בעולם.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

בשווקים בעולם תשואות האג"ח הממשלתיות רשמו ירידות חדות, סימן שעודד את המשקיעים בעולם וגרם להם להתבצר באג"ח. ירידת התשואות החלה על רקע צעדי ההרחבות הכמותיות של הבנקים המרכזיים (בעיקר באירופה וביפן). גם הירידה במחירי הנפט תרמה לירידה בתשואות האג"ח בשל הירידה בציפיות לאינפלציה והערכה כי הריביות בעולם לא יעלו בתקופה הקרובה. הירידות בתשואות של האג"ח הממשלתיות בעולם, הבליטו את הביצועים החלשים של האג"ח הממשלתיות המקומיות שרשמו תשואות גבוהות הרבה יותר.

 

בלאומי שוקי הון מסבירים את ביצועי החסר של האג"ח הממשלתיות בארץ לעומת חו"ל בכמה גורמים מרכזיים: הורדת הריבית של בנק ישראל מוצתה ולא צפויות עוד הפחתות ריבית נוספות, הורדת אופק הדירוג של ישראל ע"י חברת הדירוג פיץ' מ"חיובית" ל-"יציבה" והמשך מגמת היחלשות השקל שמכבידה על ירידת התשואות של האג"ח הממשלתיות בארץ. כמו כן גם הגורם הפוליטי מכביד, להערכת לאומי שוקי הון, על ביצועי שוק האג"ח כאשר היציבות של הממשלה הנוכחית מתערערת ולכל זה נוסף גם הגורם הגיאופוליטי המצביע על הרעה במצב, מה שלא מיטיב עם שוק האג"ח הממשלתי.

 

יש גם סיבה טובה להשקעה

 למרות זאת, יש כמה סיבות שבכל זאת עשויות לתמוך היום בשוק האג"ח הממשלתי. נציין כי בנק ישראל החליט להותיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי וברמה של 0.25% -  זה החודש הרביעי ברציפות. דוד רזניק, מנהל דסק מחקר אג"ח לאומי שוקי הון, מציין בסקירת האג"ח השבועית כי בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי גם בחודשים הקרובים. עוד עולה מהסקירה כי הריבית הנמוכה בשילוב עם סביבת האינפלציה שנותרה נמוכה וביחד עם העובדה שהנפקות משרד האוצר פחתו החודש, כל אלה צפויים לתמוך בשוק האג"ח הממשלתי.

 

 (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
(צילום: איי אף פי)

 

לאיזה אפיק כדאי להיכנס באג"ח הממשלתי? בלאומי שוקי הון ממליצים על אחזקה מאוזנת בין האג"ח השקליות הלא צמודות למדד המחירים לצרכן לבין האג"ח צמודות המדד. "ירידת הציפיות האינפלציוניות בשנה האחרונה מחזירה אותנו להמלצה זו", כך מציינים הכלכלנים.

 

"עדיף להשקיע ישירות בחברות"

מתעניינים באג"ח חברות? השבוע האחרון לא היה השבוע של האג"ח הקונצרניות – ירידות שערים נרשמו כמעט בכל מדדי האג"ח הקונצרניות המובילים. את המגמה השלילית הזו הובילו במיוחד שני מדדים: מדד תל בונד 20 ומדד תל בונד תשואות – שניהם רשמו ירידות שערים חדות השבוע.

 

מה גרר את המדדים הללו לירידות שערים חדות? שלוש אגרות חוב של שלוש חברות הובילו בעיקר את המדדים מטה – אג"ח חברת דיסקונט השקעות וחברת אדמה סבלו מירידות חדות בשל כישלון הנפקת מניות של חברת אדמה בוול סטריט. אליהן הצטרפה גם אג"ח חברת אפריקה ישראל שנסחרה בירידות בעיקר בשל הירידה במחירי הנפט בעולם והמשבר הכלכלי ברוסיה, אפריקה ישראל חשופה בפעילותה הכלכלית לרוסיה באופן ניכר.

 

רק מדד אחד בשוק האג"ח הקונצרניות הצליח לחמוק מהמגמה השלילית ולא רשם ירידות שערים בשבוע האחרון – מדד תל בונד בריבית משתנה. בלאומי שוקי הון מציינים כי הגדלת החשיפה לאפיק הקונצרני נראית סבירה למרות שעדיפה השקעה ישירה בחברות ולא במדדים. עוד מעריכים כי קיימת כדאיות להשקעה באג"ח הקונצרניות בריבית קבועה, שקלית וצמודה.

 

עוד סימן לא חיובי בשוק האג"ח הקונצרניות השבוע, רמת המרווחים המשיכה לעלות ובלאומי שוקי הון מציינים כי היא נמצאת ברמות הגבוהות ביותר שנרשמו בשנתיים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים