הצלם שמתעד את חיות הבר ממעוף הציפור
מפגש אווירי עם להקת שקנאים בעמק בית שאן, תצפית על כרישים שוחים להנאתם ליד חדרה, עדרי פראים דוהרים בנגב ומפגש מפתיע עם חזירי בר סקרנים. רון גפני, צלם וטייס מעניק הצצה מיוחדת לחיות הבר בנופי ישראל
רון גפני, צלם נופים וטבע, מצלם את נופי הארץ ממעוף הציפור מזה כ-15 שנה. לבקשת ynet הוא מעניק הצצה לצילומים מיוחדים שצילם במהלך השנים של חיות בר בטבע הישראלי, בים, באוויר וביבשה. חלק מהצילומים של חיות הבר, מופיעים יחד עם עשרות צילומים מרהיבים של נופי הארץ, בספרו החדש "ישראל - נופים משמיים".
גפני (44), מתגורר באזור המרכז ובעל חברת "skypics" המתמחה בצילום אווירי, קיבל את רשיון הטיס שלו בתחילת שנות ה-90. "התחלתי עם מצנחי רחיפה בהמשך הגעתי לטוס במגוון כלי טיס, שם הצילום הפך לאתגר העיקרי, ביניהם כדורים פורחים ואף בטיסות אווירובטיות בהן החזקת המצלמה הופכת את הטיסה למאתגרת עוד יותר", הוא מספר ל-ynet.
מה האתגרים הכי גדולים בצילום אווירי וחיות בר בפרט? "מימד הגובה בשילוב התנועה מהירה (ומגבלות תנאי הטיסה) יוצרות גם זוית ייחודית. מצד שני, ההזדמנות רגעית לתפוס את הרגע המכריע. תיעוד חיות ממינים שונים מאתגרת קודם כל באיתור שלהן, למידת דפוסי ההתנהגות שלהן תוך כדי מאמץ לא להפריע למחייתן".
במהלך אלפי שעות טיסה שצבר במהלך השנים, לדברי גפני ישנם רגעים רבים בהם המפגש עם בעלי הכנף בשמיים או חיות בר גדולות על הקרקע נחקקו עמוק בזכרונו. "הצבעוניות של להקת פלמינגו שבזמן פרישת הכנפיים רואים בבת אחת מופע צבעוני בורוד לבן ושחור, מראה מרהיב ביופיו", הוא מפרט. "על הקרקע זכורה לי התקהלות נדירה של כמה עשרות ראמים לבנים מדרום להר כרכום. נדיר לראות אותם ובמיוחד כקבוצה. נוסף לכך מאוד יפה לראות את צבעם הלבן עם הניגוד החום של המדבר".
באחת מהטיסות אף הבחין בקבוצה של כ-40 נשרים ואף ניסה להשתלב עימה בטרמיקה. "הם ציפורים ענקיות עם הרבה עוצמה והיתה תחושה מסחררת שאנו חלק מהלהקה. זה נתן תזכורת כמה פרהיסטורית החיה הזו וכמה חשוב לשמור עליה".
גפני משתמש כיום בין השאר במטוס מיוחד שעוצב ותוכנן לחברת "נשיונל ג'יאוגרפיק". הייעוד הראשוני של המטוס היה לאפשר לו לטוס מעל יערות הגשם בגובה נמוך ובביטחון. "הוא מטוס דו מנועי, נותן יחס-דחף גדול, ובעל ויכולות נחיתה והמראה קצרים במנחתי רגע", הוא מסביר.
איך משלבים בין צילום לשמירת טבע ולא להפריע לחיות הבר? "כמו כל אוהבי הטבע נעשה כל מאמץ לא להפריע ולשמור על הקיים, בטיסה מקפידים לא להיכנס לשמורות ושטחי קינון שהגדירו רשות הטבע והגנים. הריחוק מהקרקע נותן גם את התחושה שנהנים מהטבע בלי לגעת בו".
עוד צילומים מהאוויר (צילום: רון גפני, skypics)