שתף קטע נבחר

האחראים עסוקים בבחירות או מתחבאים מאחורי חיסיון. אז מי יטפל באסון הנפט?

כמעט שבוע חלף עד שנתניהו מינה אחראי על הגנת הסביבה והגיע לבחון את הנזקים בערבה. בכירי חברת קצא"א, ששוב ושוב אחראית למחדל אקולוגי, מסתתרים מאחורי החוק. בינתיים הנפט ממשיך לזרום והנזק ממשיך לגדול. אנשי איכות הסביבה מוחים: "נתניהו המשיך להתעסק בפוליטיקה"

שישה ימים חלפו מאז התגלתה דליפת הנפט בצינור קצא"א בדרום ורק אתמול (ג') הגיע בנימין נתניהו לראשונה לאזור. בכובעו כראש הממשלה הוא היה עסוק עד עתה בהקדמת הבחירות, ולא מצא זמן להחליף לכובעיו החדשים יחסית - כשר להגנת הסביבה וכשר האוצר - ולטוס דרומה כדי לבחון את ההשלכות של האירוע, בעל הפוטנציאל להפוך לאחד האסונות האקולוגיים החמורים בתולדות ישראל. במקביל, בכירי החברה הממשלתית קצא"א (קו צינור אילת אשקלון) מסתתרים מאחורי החיסיון שמעניק להם חוק הזיכיון ולא משחררים מידע לציבור. אז מי הם בעצם האחראים על ניהול האסון? ומה הם עשו עד כה?

 

האסון בדרום - כתבות נוספות:

 

אנשי המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה ופקחי רשות הטבע והגנים הגיעו מיד בהתחלה לאזור האסון, שבמסגרתו דלפה מצינור קצא"א כמות אדירה של כ-5 מיליון קוב נפט. המשטרה הירוקה חוקרת את הנסיבות שגרמו לפיצוץ הצינור, ובודקת אם ננקטו כל הצעדים שהיו יכולים למנוע אותו וכיצד הגיבו הגורמים הרלוונטיים. היא עובדת בצמוד עם פקחי רשות הטבע והגנים בהצלת שמורת עברונה שבערבה ובמניעת הגעת הזיהום למפרץ אילת.

 

הנפט נשפך, בכירי קצא"א מוגנים ע"י החיסיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנפט נשפך, בכירי קצא"א מוגנים ע"י החיסיון(צילום: EPA)

אזור האסון בערבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אזור האסון בערבה(צילום: EPA)

לדברי מנכ"ל ארגון אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, בכירי קצא"א הם בין הגורמים שצריכים לקחת אחריות, כולל כל חברי הדירקטוריון ומזכיר החברה דוד שרן, שיומיים לפני האסון נכנס לתפקידו החדש כראש לשכת נתניהו. שרן, איש אמונו של שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ, קיבל חופשה חריגה ללא תשלום מקצא"א למשך שנה כדי שיוכל לכהן בתפקידו החדש אצל ראש הממשלה.

 

"לא שמענו שהם עשו הרבה, לא שמענו שהם נקטו איזושהי פעולה, אפילו לא לקיחת אחריות", אומר עו"ד ברכה. "יש פה ניגוד עניינים מובהק, כי שרן לא יכול לחקור את המקרה בגלל תפקידו החדש, ובוודאי יהיה קשה לחקור אותו, למרות שצריכים. אנחנו פונים היום לנציב שירות המדינה ואומרים לה שלא ייתכן לאפשר מינוי של מי שאחראי בין היתר לאסון הזה, לתפקיד כל כך רגיש כמו ראש לשכת ראש הממשלה".

 

איפה אתם מסתתרים?

השאלה הבסיסית לבכירי קצא"א, אומר עו"ד ברכה, היא מדוע הם מסתתרים מאחורי החיסיון שמאפשר להם חוק הזיכיון לצינור הנפט, ושמתיר להם "לא לפרסם שום מידע לציבור, שאינו יודע אם הם עמדו בכל התנאים, אם קיבלו היתרים להעתקת הצינור ואם נקטו אמצעי זהירות. צריך לחקור איך קורה שאחרי שני האסונות הקודמים שהיו בהזרמה לנחל צין, המקרה חוזר על עצמו בפעם השלישית. דו"חות המבקר לגבי האסונות הקודמים נקברו. צריך לבדוק אם הייתה רשלנות, אם ננקטו כל האמצעים הנדרשים והביטחונות הסביבתיים. האם ניתנו כל ההיתרים להעתקת קו צינור כזה, מה הייתה מעורבותן של רשויות התכנון להענקת היתר כזה, שלהבנתנו לא ניתן".

 

לדברי עו"ד ברכה אחריות מוטלת גם על יו"ר קצא"א, יוסי פלד, שעבר לפני כשלושה חודשים אירוע לב שהביא לאשפוזו. "גם הוא צריך להיחקר", אמר, "אנחנו מאחלים לו בריאות שלמה, ובימים שאדם חולה מאוד, יש לו מנכ"ל ודירקטוריון, והם אלה שצריכים לקבל החלטות ולשאת באחריות".

 

אף שהמשרד להגנת הסביבה עוקב אחר תוצאות האסון, טוען מנכ"ל ארגון מגמה ירוקה, מור גלבוע, שהקושי בניטור קצא"א טמון בעובדה שקצא"א אינה תחת פיקוח המשרד להגנת הסביבה. "לכן יש בעייתיות בפיקוח, באכיפה סביבתית ובנקיטת האמצעים הדרושים במקרה שמתרחש אסון כזה", הוא מסביר. "עכשיו מנסים לכבות את השריפה, אבל מכליות כיבוי האש לא היו שם ואף אחד לא נערך לזה. גורמי הגנת הסביבה לא היו בלופ כי המשרד להגנת הסביבה לא מפקח על פעילותה הסביבתית של קצא"א, שהיא גוף אוטונומי ועצמאי, וכל מה שקורה בה אפוף מעטה חשאיות וסודיות. הם קובעים לעצמם את המדיניות הסביבתית".

 

למה חיכית, ביבי?

מאז התפטרותו של עמיר פרץ היה נתניהו השר להגנת הסביבה, ורק כעת מינה את אופיר אקוניס לסגן שר והאחריות עברה אליו. "גם כראש ממשלה היה על נתניהו להגיע לאזור מיידית", מוסיף עו"ד ברכה. "במדינות מתוקנות בעולם, כפי שקרה באסון במפרץ מקסיקו, מנהיג המדינה לוקח אחריות ומגיע לאזור האסון, בודק ומורה על חקירות, וממנה מיד שר אחראי שינהל את האסון. הזמן הסביר להגיע למקום הוא מיידית אחרי פרוץ האסון. למרבה הצער, נתניהו המשיך להתעסק בשיקולים הפוליטיים לקראת הבחירות ולא לדאוג לציבור ולסביבה שבוערת תחת רגליו".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"שר האוצר הוא הממונה על מתן התקציבים לקצא"א, וברגעים אלה אין עדיין שר אוצר. בשלב זה אחראי שר האוצר גם על הקצאת הכספים לניקוי השטח, אבל בפועל אנחנו מבינים ששוב העול ייפול על הציבור. ייקחו את הכספים מקרנות שונות ייעודיות לנושא הגנת הסביבה, במקום לדאוג לכך שקצא"א, שהיא המזהמת, תשלם. במדינה מתוקנת,

המזהם קודם כל משלם ולאחר מכן יכול לבקש לכסות את ההוצאות מקרנות שונות שנועדו לטובת מצבי חירום".

 

גלבוע מוסיף כי סמכויות משרד האוצר כלפי קצא"א הן כלכליות גרידא: "יש שם כמויות לא ידועות של מאגרי נפט, שמאוחסנות בחביות ובצינורות וזהו משאב טבע שלא מנוהל ולא מפוקח כמו שהוא אמור להיות. אין מדיניות למשק האנרגיה בישראל וכל מה שקורה בתחום הוא טלאי על טלאי. פעם אחת מייצאים 50% מהגז הטבעי ופעם שנייה מקדמים פרויקטים הרסניים כמו פצלי שמן בחבל עדולם".

 

שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, אמר אתמול בכנס לאנרגיה מתחדשת שביקש בתחילת הקדנציה להעביר את קצא"א מאחריות משרד האוצר לאחריות משרד האנרגיה, אך נדחה. "זו שערורייה שאין למשרד האנרגיה סמכות על קצא"א", מסכם ברכה. "כיוון ששר האנרגיה צריך לדאוג שאנרגיה מכל סוג ומקור דלק מכל סוג יטופל, ישונע ויעבור באופן תקין במדינת ישראל. לא יכול להיות שבמקרה כזה שר האנרגיה לא ישנס מותניים וייכנס לתמונה, ולו מכיוון שנשפכו 5 מיליון ליטר דלק, שוויי ערך לכ-150 תחנות דלק. ברגע שלא קיבל סמכות על קצא"א, שלום היה צריך להתפטר".


פורסם לראשונה 09/12/2014 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק ישראל סלם
עכשיו באים? נתניהו ואקוניס בערבה
צילום: מארק ישראל סלם
מומלצים