שתף קטע נבחר

"דולר נייט": מעמד הביניים הרוסי בסכנה

העלייה הקיצונית של שער הריבית והתרסקותו של מטבע הרובל אל מול הדולר טרם יצרו פאניקה של ממש ברחובות רוסיה. אך יש מי שחושש: בני מעמד הביניים שנופשים ולומדים בחו"ל וחלפני הכספים. ורק האוקראינים שמחים לאיד

השער הרשמי של הרובל היה עוד בגבולות ה-60 שלו, השלט שהיה תלוי על דלת הקיוסק להמרת כספים הודיע כי דולרים אמריקניים יימכרו ב-80 רובל, ואילו האישה בחלון דרשה 85. שיעורי ההמרה הם בדרך כלל דבר קבוע ברחבי הבירה הרוסית, אך אתמול (יום ג') אלה שהיו צריכים דולרים כדי להגן על חסכונותיהם מקריסת הרובל נאלצו לשלם יותר מ-20 אחוזים מעל שער החליפין הרשמי.

 

עוד חדשות בעולם : 

מחוקק לעמיתתו: "לא מגיע לה שאאנוס אותה"

היום שאחרי: סידני מבכה על גיבורי בית הקפה

תיעוד: כך נראית הדרך חזרה לכדור הארץ

 

העלייה החדה בשיעור הריבית שעליה הכריז הבנק המרכזי של רוסיה לא הצליחה להציל את המטבע הרוסי שנפגע קשות מהירידה במחירי הנפט ומהסנקציות הכלכליות שהוטלו על המדינה בעקבות מעורבותה באוקראינה. הסנקציות הנוספות שצפוי לאשר השבוע נשיא ארה"ב ברק אובמה בטח לא יתרמו למצבה הכלכלי המידרדר של רוסיה.

 

על השלט מחיר אחד. בחלון מחיר אחר (צילום: AP) (צילום: AP)
על השלט מחיר אחד. בחלון מחיר אחר(צילום: AP)
לראשונה מאז שנות ה-90 הקטסטרופליות, שיעורי ההמרה התעדכנו כל שעה כדי להתאים לקצב נפילת הרובל, ולא היה שום ערבון לכך שחלפני הכספים היו מציעים את מחיר הדולר שנראה באותו הזמן על גבי דלתם.

 

"אני לא מצליח להספיק לשנות את השיעורים שמתפרסמים. דברים משתנים כל דקה. אנשים באים ולוקחים כל דבר בכל מחיר. אף אחד לא רוצה להישאר עם הרובל עכשיו", סיפר עובד בחנות להמרת כספים שסירב להזדהות. "יש לנו דולרים, אבל אין סיבה למכור אותם במחיר כל כך זול עכשיו. גם אנחנו נספוג בקרוב הפסדים, לא רוצים להיתקע עם הרובל".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
פערים בין חנויות להמרת כספים - שבדרך כלל נעים בין אחוז לשניים מעל השיעור הרשמי - גדלו במהלך היום, שבו צנח הרובל בקצב המהיר ביותר זה 16 שנה. התרסקות הרובל האחרונה שאירעה ב-1998 מחקה את כל המערכת הפיננסית וסייעה להריץ את ולדימיר פוטין לשלטון. יציבות המטבע הייתה עד כה ההישג המשמעותי ביותר של שלטונו בן 15 השנים.

 

לא ברור כמה קשה נפגעו החסכונות של האזרחים הרוסים הפעם: רבים מהם שומרים את כספיהם במטבעות קשים בעקבות השינויים הכלכליים של שנות ה-90. אחרים עברו בחודשים האחרונים לדולרים בזמן שהבנק המרכזי הוציא מיליארדים כדי לקנות עוד רובלים בניסיון למנוע את ההתרסקות.

טרם ידוע מה יעלה בגורל חסכונות הרוסים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טרם ידוע מה יעלה בגורל חסכונות הרוסים(צילום: רויטרס)
  

בין אלה שנפגעו קשות מצניחת המטבע הם רוסים ממעמד הביניים שתחת פוטין למדו ונפשו בחו"ל. תמרה, עורכת דין ואם לבת הלומדת באוניברסיטה במלטה, טוענת כי עכשיו היא תוכל לממן לה רק עוד ארבעה חודשי לימודים. "כשזה קרה ב-1998 הייתי צעירה, אבל עכשיו זה הרבה יותר קשה עבורי. אני מקווה שנוכל לעבור את זה שוב, זה מפחיד, אבל מה נוכל לעשות?", תהתה.

 

"לעשירים אין מושג איך העניים חיים"

מחיר הדולר ברחובות מוסקבה הגיע כבר לפי שלושה ממחירו בתחילת השנה ופי שניים ממחירו בשבוע שעבר. עד כה המצב טרם הגיע לנקודת שבה החלה הפאניקה של 1998, כשהממשלה שמטה חובות ובנקים רבים עיכבו את התשלומים לחוסכים, שהתאספו להפגנות זעם. בשיאו של המשבר אז, הפסיקו חנויות להמרת כספים להציע דולרים בכל מחיר והעמידו שלטים שעליהם נכתב: "דולרוב נייט" (לא דולרים).

מעמד הביניים צפוי להיפגע (צילום: AP) (צילום: AP)
מעמד הביניים צפוי להיפגע(צילום: AP)
 

אך גם אם לא מורגשת עדיין פאניקה, אנשים רבים חוזים כי צפויים להם זמנים קשים. "עוד לא העלנו מחירים אך זה נראה בלתי נמנע. אני מניחה שזה יקרה בינואר. אני מקווה ששנת 1998 לא תחזור על עצמה", אומרת אלינה קורשונובה, מנהלת מסעדה המגישה אוכל אוזבקי במרכז מוסקבה.

 

"בדרך כלל אנחנו מלאים עד אפס מקום בחודש דצמבר לאירועי חברות. עכשיו אפילו אלה לא קורים. זה מה שקורה כשמדינה שלמה מציעה רק נפט. אני מקווה שלא נצטרך לפטר אנשי צוות", אמרה.

 

אולגה, ארכיטקטית בשנות ה-50 לחייה, בדיוק יצאה מהבנק כדי לומר שמזמן כבר איבדה את האמון במוסדות הפיננסיים. "הבעיות צמחו כבר זמן רב. אני לא חושבת שהעניין הזה עם אוקראינה הוא הסיבה האמיתית", אמרה. "לעשירים אין כל מושג איך העניים כאן חיים. השחיתות פה פושה. כל המכרזים הציבוריים מזויפים. זה היה חייב לקרות".

 

האוקראינים שמחים לאיד בטוויטר

אולם יש כמה שלא לקחו את האפשרות שהכלכלה הרוסית תקרוס ברצינות יתרה. בדיחות חדשות צצו ברשתות החברתיות ברוסיה על רקע המשבר הכלכלי הממשמש ובא. "בזמן שכתבתי את הציוץ הזה, הדולר עלה בשלושה רובלים", כתב צייצן אחד. "לפני שני רובלים הכנתי תה והוא עדיין חם", התבדח אחר.

כך ייעשה למי שערער יציבות אוקראינה? מתבדחים בטוויטר על פוטין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כך ייעשה למי שערער יציבות אוקראינה? מתבדחים בטוויטר על פוטין(צילום: רויטרס)
 

שלא במפתיע, רבים באוקראינה מוכת המלחמה, שם מטבע הגריבנה איבד מחצית מערכו השנה, לא יכלו שלא לשמוח לאיד. "אדם נכנס לחנות להמרת כספים במוסקבה", סיפר אלכסיי סולנצב מקייב בטוויטר. "'יש לך דולרים או אירו?' שאל. 'לא!', נענה. 'אז מה יש לך?' - 'גרבניה'. 'זה יספיק!'".

 

אחרים כיוונו חצי ביקורת לעבר ראש הממשלה הרוסי דמיטרי מדבדב, שאיבד הרבה מהשפעתו אחרי

שוויתר על מקומו בקרמלין לטובת ולדימיר פוטין ב-2012. "מדבדב הציע שרוסיה תוותר על הרובל", לעג משתמש. "בתגובה הציעה רוסיה שתוותר על מדבדב".

 

משתמשים נוספים התייחסו לבעיית החימום הצפויה ברוסיה בחורף הקרוב. "אם הדלק או הנפט ייגמרו בקרוב, אנשים יתחילו להשתמש ברובלים כדי לחמם בתים".

 


פורסם לראשונה 16/12/2014 22:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא הספיקו להחליף את השלטים. הרובל בקריסה
צילום: AP
מומלצים