שתף קטע נבחר

"למה ביטלתי את האזרחות הישראלית שלי?"

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, ב-785 איש ביטלו ב-2014 את האזרחות הישראלית שלהם, עלייה של 65%. הסיבות מגוונות: מאידיאולוגיה עד כסף. שרון, שחי בת"א עם אזרחות גרמנית: "לא רציתי לעשות מילואים, לא רוצה לתרום לישראל". ג'ונתן מאוסטרליה: "כשרואים את השחיתות בארץ מבינים שהעבדות לא הסתיימה במצרים"

שנת 2014 הסתיימה בעלייה של 65% בשיעור הישראלים שביקשו לוותר על אזרחותם הישראלית, ומספרם עמד על 785 איש. כך פורסם אתמול (יום א') לראשונה ב-ynet. מה הגורמים שמביאים ישראלים לוותר על אזרחותם? איך הם מסתדרים לאחר ביטול האזרחות? ומה חושבים על כך הסובבים אותם?

 

שרון (41) מתל אביב, שחי כיום בארץ, ויתר על אזרחותו הישראלית כבר ב-2005 ועד היום לא השיב אותה. הוא חי בגרמניה 13 שנה ואת הליך הביטול ביצע בעת מגוריו שם. אף שחזר ארצה ב-2009 בעקבות האהבה, טרם פנה לקבלת אזרחותו בחזרה, והוא אף לא מתכוון לעשות זאת בעתיד הנראה לעין. "אני לא רוצה להחזיק באזרחות ישראלית כי זה לא נותן לי כלום", הוא אומר, "אני יהודי וחי בארץ עם תעודת זהות ומשלם מסים כמו כולם. אני חי את חיי גם בלי אזרחות ללא בעיה, וכתושב קבע אני יכול לעשות הכול חוץ מלהצביע בבחירות".

ברלין. גם כשחזר מגרמניה, שרון לא הרגיש צורך לחדש את האזרחות ()
ברלין. גם כשחזר מגרמניה, שרון לא הרגיש צורך לחדש את האזרחות

שרון הגיע לגרמניה זמן קצר לאחר שהשתחרר מצבא הקבע, תחילה לצורך לימודים, אך בהמשך עבד שם כמתכנן טיסות. במהלך התקופה הגיש בקשה לאזרחות גרמנית - וקיבל. "מאחורי ביטול האזרחות הישראלית עמד אז חוסר רצוני לשרת במילואים בישראל וחוסר הרצון שלי לתרום דבר לישראל", הוא אומר, ומביע כעס על ההתנהלות בארץ: "הוויתור שלי על האזרחות הוא מסיבות אידיאולוגיות ומטעמי ביטחון אישי. החיים פה בהשוואה למקומות אחרים בעולם המערבי לא הגיוניים. הסטרס וחוסר הכבוד בין אדם לחברו עושים את שלהם.

 

"אין לי בעיה לשלם מסים", אומר שרון, "גם בגרמניה המיסוי גבוה מאוד, כמו בישראל, אבל שם יש תמורה בעד המיסוי. יש שם תחבורה ציבורית וניתן להתנייד שם גם בלי להחזיק רכב. בארץ, לא רק שאי-אפשר להגיע ממקום למקום באמצעות התחבורה הציבורית, אתה מחזיק רכב ומשלם עליו 200% מס". הוא כועס על יוקר המחיה כאן ונזכר איך בגרמניה היה יכול לצאת מהסופרמרקט עם סל קנייה בסך 30-20 אירו, שכלל מוצרים שהספיקו לו לשבוע שלם. "בארץ השחיתות גורמת לך להרגיש שאין מי ששומר עליך", הוא מוסיף, "אין אחריות ואנשים לא יודעים לקחת אחריות".

 

כשהחל שרון בתהליך ביטול האזרחות הישראלית הוא פנה לשגרירות הישראלית במקום מגוריו בגרמניה, הציג אישור על שקיבל את האזרחות הגרמנית, והמתין חודשיים עד שקיבל את הביטול הישראלי. הוא מדגיש כי לא נדרש לוותר על האזרחות הישראלית מפאת איסור על כפל אזרחויות בגרמניה: "לפני חודשיים חידשתי את הדרכון הגרמני שלי ונאמר לי בשגרירות גרמניה שלא תהיה בעיה אם אחזיר את האזרחות הישראלית אם ארצה, כי זה לא יפגע באזרחות הגרמנית".

 

ומה אומרת על כך הסביבה? לדברי שרון, "לא רק שאני לא מסתיר את עובדת הביטול, אני אף גאה בזה. כולם יודעים, במקום העבודה, חברים, כולם. הרבה דווקא מגיבים ואומרים לי 'איזה כיף לך', 'הלוואי עליי', 'למה אתה לא חוזר לגרמניה?', 'מה יש לך לחפש בארץ?'".

 

מעדיף לנתק כל קשר

ג'ונתן חסן (31), במקור מירושלים, הוא ישראלי שחי זה כשנתיים באוסטרליה והחל בתקופה האחרונה בקידום תהליך ביטול אזרחותו הישראלית. הוא עזב את ישראל מטעמי איכות חיים, לדבריו, והתחיל לעבוד בבריסביין בעגלות. הוא עבר לסידני ולבסוף העתיק את מגוריו לפרת', שם הוא נשאר עד היום, ועובד בתחום הרכב. כיום הוא נשוי לאוסטרלית, אך אין ברשותו עדיין אזרחות אוסטרלית. הוא מאמין שבבוא הזמן ולאחר הבשלת התהליכים, יקבל את האזרחות המקומית בשנים הקרובות. כיום הוא מחזיק באזרחות צרפתית.

 

"עזבתי את הארץ לאחר שהייתי עובד בישראל יותר מ-260 שעות בחודש כדי לסגור משכורת עלובה שבקושי הספיקה לשכר דירה, אוכל, דלק וכל השאר", מספר ג'ונתן, "לא מותרות, לא יציאות ולא כלום. מי חלם בכלל לרכוש דירה בעשור הקרוב? מוסיפים לזה את המצב הביטחוני שברצפה ואת הלחץ היום-יומי, והרי לנו חיים גרועים. כשרואים את רמת השחיתות בארץ מבינים שהעבדות לא הסתיימה במצרים. היא פשוט עברה לישראל. אוסטרליה אכן הרבה יותר יקרה מישראל, אבל השכר בהתאם. איכות החיים באוסטרליה לא תסולא בפז".

 

פרת', אוסטרליה. "ישראל עושקת אותך, כאן יש איכות חיים" (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
פרת', אוסטרליה. "ישראל עושקת אותך, כאן יש איכות חיים"(צילום: גטי אימג'בנק)

ג'ונתן מבקש לוותר על אזרחותו הישראלית כי לדבריו, "עדיף להיות תייר שבא לבקר בישראל מאשר אזרח שבא לבקר. הסיבות העיקריות לוויתור על האזרחות הן מסים, ביטוח לאומי והתלות במדינה. המדינה עושקת אותך כאזרח, אבל יותר מכך, כאזרח שבא לבקר, ולכן אני מעדיף לנתק כל קשר".

 

הוא מפרט עוד סיבות, הפעם מתחום המסים: "אני אישית סגרתי עם מס הכנסה את הנושא ואני גם לא מעביר כספים לארץ, אבל בגדול, מס הכנסה הם 'חברים טובים' של היורדים. כשהייתי בארץ, היה לי כרטיס אשראי שבשלב כלשהו התשלומים בו לא כובדו על ידי הבנק שלי. זה הגיע להוצאה לפועל והם הוציאו לי צו עיכוב יציאה מהארץ. למרות שהפינה נסגרה ואני לא חייב להם כלום, אני עדיין מעוכב יציאה. למה? בגלל הבירוקרטיה. מדינת חלם. בינתיים אני לא יכול להיכנס לישראל כי לא אוכל לצאת ממנה".

 

מניסיונו הקצר בתהליך הוויתור על האזרחות, מעיד ג'ונתן כי הוא נדרש להוכיח שמרכז חייו באוסטרליה ושיש לו אזרחות אחרת. לדבריו זה דורש את אישורו של שר הפנים בעצמו: "רק אלוהים יודע כמה זמן, מתי ומה יגרום לו לאשר. אנחנו המדינה היחידה שכופה על אזרחיה את אזרחותם, למרות שיש לי אזרחות אירופית, כך שזה לא דורש ממני לעבור על חוקי האו"ם, שאומרים שאדם חייב להשתייך למדינה כלשהי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק הופכים לאירופאים - גם מפסיקים להיות ישראלים
צילום: shutterstock
מומלצים