שתף קטע נבחר

נאס"א: 2014 - השנה החמה ביותר בהיסטוריה

בפעם השלישית בעשר השנים האחרונות נשבר שיא החום, כש-2014 הייתה חמה בכ-0.7 מעלות מהממוצע. מדענים סבורים: "אנחנו צופים ששיאי החום ימשיכו להישבר. אלו לא בשורות טובות לציוויליזציה שממשיכה להוסיף גזי חממה לאטמוספרה בקצב מתגבר"

שיא חדש ומדאיג: סוכנות האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומית בארצות הברית ונאס"א פרסמו הערב (יום ו') כי שנת 2014 הייתה השנה החמה ביותר מאז החלו המדידות בשנת 1880. גם השירות המטאורולוגי ביפן וחוקרי אוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה מצאו כי זו השנה החמה ביותר ב-135 השנים האחרונות.

 

ההתחממות בשנים האחרונות ()
ההתחממות בשנים האחרונות

 

על-פי נתוני סוכנות האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומית בארצות הברית, הטמפרטורה הממוצעת בשנת 2014 עמדה על 14.6 מעלות, 0.69 מעלות יותר מהממוצע במאה ה-20. זו הפעם השלישית בעשר השנים האחרונות ששיא השנה החמה ביותר נשבר - כש-2010 ו-2005 החזיקו בשיא. שנת 2014 הייתה חמה ב-0.07 מעלות בממוצע יותר משנת 2010.

 למעשה, עשר השנים בעשרת המקומות הראשונים ברשימת השנים החמות ביותר בהיסטוריה הן מאז 1997 - כשאחרי 2014 ו-2010 נמצאות ברשימה החמה 2005, 1998, 2013, 2003, 2002, 2006, 2009 ו-2007.

 

בקליפורניה, למשל, הייתה הטמפרטורה הממוצעת גבוהה ב-2.3 מעלות מאשר הממוצע במאה ה-20. למעשה, מאז שנת 1976 לא הייתה שנה שבה הטמפרטורה הייתה נמוכה מהממוצע השנתי בעולם.

 

לסרטון של נאס"א המסביר את הממצאים: 

 

"שנה כלשהי שבה נשבר שיא החום היא לא משמעותית לכשעצמה באופן מיוחד, אבל השנה הזו היא אחת בסדרה של שנות שיא חמות שמונעות על ידי בסיס מתמשך של התחממות גלובלית לטווח ארוך", אמר גאווין שמידט, מנכ"ל מכון גודארד לחקר החלל בנאס"א. "אנחנו צופים ששיאי החום ימשיכו להישבר - לא בכל מקום ולא בכל שנה, אבל יותר ויותר - וזה לא בשורות טובות לציוויליזציה שממשיכה להוסיף גזי חממה לאטמוספרה בקצב מתגבר".  

 

איך בדיוק כדור הארץ מתחמם?

התופעה נקראת אפקט החממה. גזי החממה שנמצאים באטמוספירה (חלקם באופן טבעי וחלקם מעשה ידי אדם) סופגים חום מכדור הארץ. ככל שמגדילים את הריכוז של הגזים הללו, יותר חום נלכד באטמוספירה ואינו ממשיך הלאה לחלל. התהליך הזה, שבו החום נשאר באטמוספירה, גורם לעליית הטמפרטורות בכדור הארץ.

 

גז החממה העיקרי הוא פחמן דו-חמצני, שנוצר כתוצאה משריפת פחם, נפט וגז טבעי בתחנות כוח, מפעלים וכלי רכב - ונפלט לאטמוספירה. אבל הוא לא היחיד. גזי חממה אחרים כמו מתאן, חנקן דו-חמצני ואוזון נפלטים בין היתר על-ידי אשפה שמוטמנת באדמה, תעשיית החקלאות ובעלי חיים.

 

זיהום אוויר בסין. ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זיהום אוויר בסין. ארכיון(צילום: רויטרס)

 

כבר במאה ה-19 העריכו המדענים כי אם כמות הפחמן דו-חמצני באטמוספירה תוכפל, הטמפרטורה הממוצעת תטפס בכמה מעלות צלזיוס. אבל רק בשנות ה-80 של המאה הקודמת, הצביעו תצפיות מדעיות על כך שהתהליך קורה בפועל.

 

אז כדור הארץ מתחמם. מה זה אומר?

המשמעות היא לא רק טמפרטורות גבוהות יותר, אלא גם עליית גובה פני הים כתוצאה מהמסת קרחונים והתחממות המים, מה

 שעשוי להוביל להצפות, וכן התפלגות משקעים – יותר גשם באזורים המועדים לכך, בצורת באזורים היבשים יותר ואפילו שינוי גיאוגרפי במיקום המשקעים.

 

השלכות הנוספות, שלגביהם הוודאות היא מעט פחות גבוהה, הן שיטפונות, גלי חום, ירידה בכמות הסופות ומנגד התחזקות של אלה שכן נוצרות וכן שינויים בחומציות האוקיינוסים, מה שישפיע על השרשרת הביולוגית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
זיהום אוויר. גורם להתחממות
צילום: רויטרס
מומלצים