שתף קטע נבחר

קרן המטבע: חולשה עמוקה בשווקים בעולם

שבוע אחרי הורדת תחזית הצמיחה העולמית ע"י הבנק העולמי יצאה אמש גם קרן המטבע הבינלאומית עם תחזית לא אופטימית משלה והורידה בחדות את תחזית הצמיחה בעולם לשנת 2015. מה מביא את שני הארגונים לצאת בתחזיות המביעות דאגה כמעט בכל האזורים בעולם? והאם צפויה השפעה על השוק המקומי?

קרן המטבע הבינלאומית יצאה אמש בתחזית פסימית באשר לצמיחה העולמית וחתכה בחדות את תחזית הצמיחה לשנת 2015 ל-3.5% לעומת תחזית קודמת (באוקטובר) שעמדה על 3.8%. קרן המטבע מזהה חולשה כמעט בכל האזורים בעולם, למעט ארה"ב. הורדת תחזית זו מצטרפת לעוד תחזית לא אופטימית של ארגון אחר - הבנק העולמי, שגם כן חתך בשבוע שעבר את תחזית הצמיחה העולמית לשנת 2015 ל-3% בלבד לעומת תחזית קודמת שעמדה על 3.4% (בחודש יוני).

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

הדאגה של קרן המטבע משתקפת היטב מהורדת תחזית הצמיחה בעיקר על רקע העובדה שמדובר בהפחתה החדה ביותר שנרשמה בשלוש השנים האחרונות – מאז ינואר 2012 לא הורידה קרן המטבע את התחזית בחדות כזו (ב-2012 קיצצה קרן המטבע את תחזית הצמיחה העולמית ל-3.3% לעומת תחזית קודמת שעמדה על 4% וזאת על רקע המיתון באירופה).

 

מימד חדש של סיכון

בדומה לבנק העולמי גם בקרן המטבע הבינלאומית סבורים שהצמיחה האמריקנית שמעודדת את הכלכלה העולמית בצירוף הירידה במחירי הנפט, שמיטיבה עם חלק גדול מהמדינות, לא מספיקים כדי להוות מזור לכל החולשות הכלכליות העמוקות באזורים רחבים בעולם.

 

שני הארגונים מפרסמים בזה אחר זה תחזיות פסימיות לצמיחה העולמית, האם יש סיבה לפערים בין שתי התחזיות? בבית ההשקעות הלמן אלדובי מציינים כי מקור הפער בתחזיות הוא במתודולוגיית החישוב והמשקולות השונים שנותן כל גוף לכל מדינה או גוש סחר בעולם. גם בבית ההשקעות אפסילון לא רואים משמעות גדולה מדי בפערים "אין לייחס חשיבות רבה לפערים בתחזיות בין שני הגופים, מה גם שהם קטנים למדי", מציין עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי של בית ההשקעות.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

כלכלני קרן המטבע העולמית מציינים כי הצניחה והשפל במחירי הנפט שנפלו ב-56% מאז יוני האחרון אומנם יתרמו לגידול התוצר העולמי בשיעור של 0.3%-0.7% השנה אך במקביל הצניחה הזו מוסיפה מימד חדש של סיכון בעולם.

 

מה המשמעות של שתי תחזיות שמורידות את תחזית הצמיחה העולמית? איציק קבסה, סמנכ"ל השיווק בבית ההשקעות הלמן-אלדובי מסביר שיש שתי נקודות חשובות בתחזיות האלה, "ראשית, צריך לשים לב שהעדכון הוא כלפי מטה. שנית, צריך לשים לב לסיבות שהובילו לעדכון כלפי מטה – הירידה המתמשכת במחירי הנפט, סביבת ריבית נמוכה, סביבת אינפלציה נמוכה בכל שווקי העולם וגוש האירו שגם השנה צפוי להציג צמיחה אפסית".

 

"נראה שניכרת מגמת היפרדות בקצבי הצמיחה בעולם, כאשר הודו וארה"ב רושמות עלייה נאה בשיעורי הצמיחה לעומת אירופה ושאר העולם המפותח שמציגות נתונים מתונים למדי", מציין אזולאי מאפסילון.

 

סימנים מדאיגים מפוזרים בעולם

החשש שעולה מהפחתת תחזית הצמיחה מתייחס בעיקר לאזורים מרכזיים – השווקים המתעוררים, אירופה ואסיה. על פי התחזיות ,השווקים המתעוררים הכוללים את המדינות – סין, הודו, רוסיה, ברזיל, אמריקה הלטינית, עלולים למצוא את עצמם בפני סיכון של בריחת הון אחרי שארה"ב תתחיל במהלך של העלאת ריבית (הערכות הן להעלאת ריבית במחצית השנייה של 2015).

 

הסיכון מתגבר עוד יותר ביחס למדינות יצואניות הנפט, שכבר טעמו פגיעה חריפה מקריסת מחירי הנפט מאז יוני האחרון. על רקע הסיכונים קרן המטבע מפחיתה את תחזית הצמיחה לשווקים המתעוררים ל-4.3% ב-2015 לעומת התחזית הקודמת שעמדה על 5%.

 (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
(צילום: AP, רויטרס)
 

גם בהתייחס ליפן וסין אין אופטימיות, בקרן המטבע חוששים מהאטה חדה מדי בסין וביפן, שגלשה למיתון כבר ברבעון השלישי לא נראים סימנים חיוביים כרגע. קרן המטבע הפחיתה את התחזית הצמיחה ליפן ל-0.6% לעומת 0.8% באוקטובר. תחזית חיובית מגלה קרן המטבע דווקא ביחס להודו וצופה שהצמיחה שם תגיע ל-6.3% ב-2016 ול-6.5% במהלך 2017.

 

השפעה על השוק המקומי?

גם אירופה לא נמלטה מתחזית קודרת יותר. קרן המטבע צופה שההשקעות ביבשת ילכו ויחלשו, מה שיעיב מאוד על היתרונות הכלכליים שמפיקה היבשת ממחירי הנפט הנמוכים. גם המהלך הצפוי של הקלה כמותית נוספת ע"י הבנק המרכזי של אירופה אומנם נתפס כמהלך חיובי וממריץ אך בשל תרומתו הרבה להיחלשות האירו, מתקשים לראות בו סימן מעודד בשלב זה. קרן המטבע מורידה את תחזית הצמיחה של גוש האירו ל-1.2% לעומת 1.3% בחודש אוקטובר.

 

כאמור, יש נקודת אור אחת בתוך התחזית הלא אופטימית באשר לצמיחה העולמית והיא ארה"ב. קרן המטבע מעלה את תחזית הצמיחה ל-3.6% ב-2015 לעומת תחזית קודמת שעמדה על 3.1%. הערכה היא שמחירי הנפט הזולים, הידוק פיסקאלי מתון ומדיניות מוניטארית רופפת אלה יסייעו בקיזוז אפקטים שליליים שעלולים להיות למהלך של העלאת הריבית בארה"ב.

 

נראה כי להפחתת תחזיות הצמיחה תהיה השפעה קטנה מאוד על ישראל, "ההשפעה על השוק המקומי היא מוגבלת משום שמדובר על תחזית עולמית וקיימת שונות גדולה בן המדינות. על המשק המקומי משפיע עדכון תחזית מקומי", מסביר קבסה.

 

גם השווקים בעולם לא ממש צפויים להגיב בירידות לתחזיות הצמיחה הלא מעודדות, "אין משמעות אמיתית מבחינת הבורסות בעולם, הנתונים הללו מגולמים בשווקים ומתעדכנים בתדירות גבוהה. העדכון כלפי מטה היה צפוי והשוק לא מייחס לו חשיבות", מסכמים בהלמן אלדובי.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים