שתף קטע נבחר

המתח בצפון: שומרים שגרה, מגבירים כוננות

תושבי הצפון רגילים לחיות בצל איום ביטחוני, אבל הפעם החשש גדול יותר. "נסראללה אמר שתהיה תגובה, וכשהוא אומר משהו, בדרך כלל זה קורה". עם זאת, המפעלים עובדים, בתי הספר פתוחים והצימרים מקבלים אורחים

מצד אחד רצון לשמור על חיי שגרה, ומהצד השני איומים שאי אפשר להתעלם מהם. כבר שלושה ימים, מאז החיסול של הגנרל האיראני ואנשי חיזבאללה ליד קונייטרה, נקרעים תושבי הצפון בין הצורך לשמור על כוננות מקסימלית מחשש לתגובה, לבין הרצון להמשיך ולנהל את שגרת חייהם ללא הפרעה.

  

היום (ד') התכנסו במועצה האזורית גליל עליון קציני הביטחון (קב"ט) ביישובים הנמצאים בלב הסערה הביטחונית בצפון. הכנס, שבו השתתפו קב"טים מ-15 הרשויות המקומיות המרכיבות את אשכול הגליל המזרחי, תוכנן מראש. חברי האשכול מכינים תוכנית לשיתוף פעולה בין הרשויות בעת אירועי ביטחון חריגים. עם זאת, המתח הביטחוני שהחל בימים האחרונים, היה בלב הפגישה.

 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

כנס הקב"טים שהתקיים היום בצפון. "החששות נורמלים" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
כנס הקב"טים שהתקיים היום בצפון. "החששות נורמלים"(צילום: אביהו שפירא)

"אנחנו מנסים להרגיע וזו משימה בלתי פשוטה", אמר מנכ"ל עיריית קריית שמונה, אל"מ (במיל') אשכול שוקרון, מח"ט גולני לשעבר. "רוב התושבים סומכים על הצבא בסופו של דבר ויודעים שיש לנו קשר טוב עם הצבא. כשיש למישהו בעיות מיוחדות מגיעים אליו ומסבירים. אחד הלחצים המרכזיים הוא בעניין פתיחת המקלטים. אין פה מרחב התרעה, אם נורית קטיושה מלבנון זה עניין של שניות עד שהיא מתפוצצת. אנחנו מסבירים לתושבים שהפעולה הראשונה היא לתפוס מחסה ומיגון הכי קרובים שיש, אבל האינסטינקט הבסיסי הוא לרוץ למקלט. וכשהמקלט סגור - בגלל החלטה - זו דילמה לא פשוטה.

 

"המתיחות הנוכחית אינה חמורה יותר ממקרים קודמים, אבל מתייחסים אליה בצורה רצינית יותר", מוסיף שוקרון, "בעיקר כי נסראללה התבטא ואמר שתהיה תגובה. כשהוא אומר משהו, בדרך כלל זה קורה. אולי עיקר הפעילות והרצון של הצבא להיערך טוב יותר נובע מההתבטאות הזו".

 

מזכירת המועצה במטולה, שלומית גז, היא גם קצינת הביטחון של המושבה.

אתמול עלתה מטולה לכותרות כשיריות נורו משיירת כלי רכב בצד הלבנוני של הגדר, וכיתת הכוננות הוקפצה. למרות המקרה, אומרת גז, השקט והשגרה נשמרים ככל שניתן. "נערכנו כמו שנערכים תמיד: בדיקת מקלטים, כינסנו את צוות החירום והעברנו את המידע. כולם ערוכים. אין ספק שיש חששות בקרב התושבים, אבל מנסים להבהיר לכולם שהצבא שומר וגם אנחנו ערוכים. החששות נורמלים".

 

חלק גדול מהיישובים "צמודי הגדר" שייכים למועצה האזורית גליל עליון. קב"ט המועצה, אסף לנגלבן, אומר כי המתיחות היא חלק משגרת החיים בצפון ואינה משפיעה בצורה משמעותית על חיי התושבים. "נפגשנו בימים האחרונים כמה פעמים עם גורמי הצבא. ההנחיה היא להמשיך את שגרת החיים ככל שניתן - וכך אנחנו עושים. כל הפעילות השגרתית נמשכת, התיירות מופעלת, המפעלים עובדים, גני ילדים ובתי ספר פועלים כסדרם. זו לא הפעם הראשונה שיש פה אווירה מתוחה. גם לפני חצי שנה ולפני שנה היו אירועים. יש 'פיקים' כאלה, תקופות שבהן יש טיפה יותר היערכות, ואני חושב שכך צריך לתפוס את זה. מדובר בעוד אירוע, אומנם לא שגרתי, אבל הצבא נערך כמצופה ממנו והתושבים שחיים פה יודעים שזה חלק מהשגרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
כביש הצפון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים