שתף קטע נבחר

אורי קופר

משולש הזהבי / "הכל מקצועי"

רבים מרימים גבה כשפאקו מציב את ערן זהבי כחלוץ מזויף, אבל הכוכב משחק בשני תפקידים נוספים - לצד החלוץ ובקישור. איזה זהבי הכי טוב, איך העמדה שלו משפיעה על מכבי ת"א, ומה חסר לאלופה כשהוא משחק במרכז ההתקפה? אורי קופר מנתח

לפני קצת יותר מחודשיים, כשליונל מסי שבר את שיא הכיבושים של ראול בליגת האלופות, נשאל לואיס אנריקה איך הוא מתכוון להשתמש בכוכב בהמשך העונה. מסי, ששיחק אצל פפ גווארדיולה כחלוץ מדומה, נע אצל המאמן החדש בין מספר עמדות, וזה הוביל לדיון מיידי באפקטיביות שלו בכל אחת מהן. "יהיו משחקים שהוא ישחק בהתקפה, יהיו כאלה שישחק בצד, ולא אהסס לתת לו חופש גם בקישור", ענה המאמן. "נעשה מאמץ שמסי ייגע כמה שיותר בכדור". אחרי חצי עונה בתפקיד, נדמה שזו גם המטרה של פאקו אייסטראן בכל הנוגע לערן זהבי.

 

 

זהבי הוא לא מסי, אפילו לא קרוב, אבל בשנה האחרונה, פלוס מינוס, הוא עבור מכבי מה שמסי עבור ברצלונה: כוכב מעל הקבוצה, אייקון. ובדיוק כמו שמסי זז בין שלוש עמדות – חלוץ מדומה, קשר התקפי, שחקן אגף לצד החלוץ המרכזי – כך גם פאקו מניע העונה את זהבי בין אותן שלוש עמדות, ואולי אף עושה זאת בצורה יותר מובהקת ובולטת לעין.

 

פאקו משנה את התפקיד של זהבי לא רק ממשחק למשחק, אלא גם במהלכו. רק בשלושה מקרים עד היום שיחק זהבי באותה עמדה במשך 90 דקות. היו משחקים שבהם שינה עמדה כמה פעמים במהלך הערב – למשל בסכנין, שם החליף תפקיד לא פחות מארבע פעמים. זהבי שיחק עד היום בשלוש העמדות באופן כמעט שווה. 566 דקות כחלוץ, 549 דקות כחלק מהשלישייה ההתקפית לצד חלוץ אחר (לא בדיוק באגף, מאחר שבהתקפה הוא נע לרוב כלל למרכז) ו־407 דקות כחלק משלישיית הקישור מאחורי חלוץ מרכזי.

 

לכל תפקיד יש את היתרונות שלו. כחלוץ מזויף, זהבי יכול להיות קרוב יותר לשער ולנצל את כושר ההבקעה שלו, שבו פאקו התאהב, וגם לרדת אחורה ולגעת יותר בכדור. לצד חלוץ, בשלישייה הקדמית, זהבי הרבה יותר חופשי לבצע את התנועה המפורסמת שלו לתוך הרחבה ללא כדור. מאחורי החלוץ, בשלישיית הקישור, זהו כבר מערך אחר לגמרי, התקפי יותר, שנותן לאלופה עוד מחץ, אבל מחייב את זהבי לעזור יותר בהגנה.

 

שיחק העונה בשלוש עמדות. זהבי (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שיחק העונה בשלוש עמדות. זהבי(צילום: ראובן שוורץ)

 

אז איזו מכבי טובה יותר? ואיזה ערן זהבי טוב יותר? התשובות תלויות כמובן גם באופי היריבה, באיכות שלה ובשחקנים האחרים של מכבי, אבל רגע לפני הדרבי, שבו, איך לא, זהבי שוב יהיה במרכז העניינים, זו בהחלט נקודה מצוינת לבדוק את ההבדלים במשחק של זהבי, ושל מכבי, לפי המיקום של מלך השערים.

 

שיחה מקומית

זהבי משחק הכי הרבה דקות כחלוץ, אבל דווקא במיקום הזה, האהוב במיוחד על פאקו, מספר השערים במשחקים של מכבי הוא הנמוך ביותר: פחות משני שערים בממוצע למשחק לשתי הקבוצות יחד. בעמדה הזו מכבי כבשה 9 וספגה 3, יחס של שער חובה לכל שלושה שערי זכות, בדיוק כמו כשזהבי משחק בשלישיית הקישור (אם כי שם, בפחות דקות, מובקעים יותר שערים לשני הצדדים).

 

ההבדל מגיע כשזהבי משחק ליד החלוץ. יחס השערים של מכבי טוב יותר (19 לעומת 4), וכפי שאפשר לראות בטבלה המצורפת זו העמדה היחידה שבה זהבי מבקיע יותר (7, לא כולל פנדלים ובעיטות חופשיות) משחקני ההתקפה האחרים. זהבי יותר יעיל, מכבי יותר יעילה.

 

 

כשזהבי משחק חלוץ יש לו פחות עם מי לשחק. חסר השחקן הנוסף לבצע איתו מסירה כפולה בעמדה קרובה לשער, והדבר מתבטא בכך שזהבי בועט באופן משמעותי הרבה יותר מחוץ לרחבה מאשר בתוכה. זה קורה כי הוא נשאר בודד בהתקפה ומנסה לנצל הזדמנויות לבדו.

 

בכלל, הבעיטות של זהבי הן סיפור מדהים. ככל שהוא משחק רחוק יותר מהשער כך עולה אחוז הבעיטות שלו ליד השער. זהבי, כמו שכולנו יודעים, הוא מומחה בתנועה לתוך הרחבה. התכונה הזו, יחד עם העובדה שככל שהוא אחורי יותר כך יש לו יותר חברים לשתף איתם פעולה, מביאה אותו דווקא קרוב יותר לשער.

 

אז אם זהבי טוב יותר מאחור, למה לא לשחק איתו יותר בקישור? כאן כבר נכנס עניין אחר. כשזהבי בשלישייה המרכזית, המשחק הרבה יותר התקפי ופתוח. גם מספר הבעיטות לשער של מכבי עולה, אבל כך גם כמות הבעיטות של היריבות שלה. פאקו מנסה להכניס למכבי שיטה שתתאים להתמודדות עם קבוצות חזקות יותר, והוא מעדיף לראות את הקבוצה שלו משתפרת במערך של שלושה קשרים מרכזיים, שיכולים להמשיך לעבוד על שיפור החלק ההגנתי ועל השליטה בכדור.

לסיכום, עד עכשיו, ובטח נגד קבוצות חזקות יחסית, נראה שמכבי וזהבי הכי פרודוקטיביים כשהוא בשלישייה ההתקפית, ליד חלוץ נוסף.

  

הכי מתאים לשחקן לצד "חלוץ מזויף". עדן בן בסט (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
הכי מתאים לשחקן לצד "חלוץ מזויף". עדן בן בסט(צילום: עוז מועלם)

 

מה מכבי לא למדה

למרות הדברים האלו, נדמה שפאקו מאמין יותר מכל בזהבי כחלוץ, וזה מתסכל לא מעט מאוהדי מכבי ת"א. האמת, אפשר להבין אותם, אבל חשוב לדעת שמכבי יכולה להשתפר משמעותית במערך הזה. זה יקרה אם היא תיישם את העיקרון הכי חשוב של החלוץ המזויף, דבר שבו היא נכשלת באופן כמעט קבוע.

 

למשחק עם חלוץ מזויף יש מטרה. החלוץ מתחיל התקפה בעמדה קדמית ונע אחורה, ממש לקישור, כדי לקבל את הכדור (ראו תרשים למטה). במקרה הזה, גם כי בדרך כלל מדובר בשחקן הכי טוב בקבוצה, ההגנה נוטה להתבלבל, ובמקרים רבים הבלם יוצא קדימה ללוות את החלוץ ומשאיר את העורף פרוץ. גם אם זה קורה וגם אם לא, התנועה של החלוץ המזויף משאירה שטח גדול ברחבה לשני שחקני ההתקפה האחרים, והם יכולים לנוע לשם כדי לקבל כדור. תחשבו על דויד וייה בזמנו בברצלונה, על תיירי הנרי, על פדרו.

 

 

במכבי זה כמעט לא קורה. דור מיכה הוא לא שחקן שרץ לקבל כדור בשטח. זו אחת הסיבות שהוא עדיין לא הבקיע העונה. טל בן־חיים יכול להתאים לכך, אבל לא במאה אחוז. ואילו עדן בן־בסט, השחקן היחיד שהוא קלאסי לשחק לצד חלוץ מזויף, לא ראה הרבה דקות בתפקיד הזה. וכך, מכבי הבקיעה רק שני שערים העונה באמצעות השיטה הזו. בן בסט עשה את זה נגד רעננה ובן־חיים מול מכבי פ"ת. השער של בן חיים (מופיע בווידאו) הוא הדוגמה המושלמת ליתרון החלוץ המזויף: זהבי הלך אחורה וקיבל כדור מנוסא איגיבור, בן־חיים ניצל את השטח הפנוי, נכנס לרחבה, קיבל מזהבי וכבש.

 

הדוגמא המושלמת ליתרון של "חלוץ מזויף" - זהבי מפנה מקום, בן חיים כובש ()
הדוגמא המושלמת ליתרון של "חלוץ מזויף" - זהבי מפנה מקום, בן חיים כובש
 

 

אם פאקו ימשיך לשחקן עם זהבי כחלוץ, הדרך הנכונה היא לשים מצדדיו את בן־חיים ובן־בסט. דווקא הערב, בדרבי, זה יכול לעבוד יפה, כי הגנת הפועל ת"א אינה מהאינטליגנטיות בליגה. היא בקלות יכולה ליפול למלכודת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
ערן זהבי
צילום: ראובן שוורץ
אריה מליניאק
מומלצים