שתף קטע נבחר

מה הקשר בין האכלה בבקבוק לעששת?

50% מהילדים בארץ לוקים ב"עששת הילדות המוקדמת" הנחשבת למחלה הכרונית הנפוצה ביותר. למה היא מתפתחת בגילאים מוקדמים מאוד, מהם הסימנים המתריעים ומה אפשר לעשות כדי לשמור על שיני הילדים?

מתי מתחילות בעיות שיניים בילדים? תינוק חדש, כולם מברכים על בואו ואז מגיעות השאלות המעניינות. וכמעט תמיד, כשמגיעים לנושא השינה, התשובה די כואבת. לא משנה אם זה הילד הראשון, השני וגם הרביעי. קשה להרגיע, קשה להרדים וגם קשה לעבור לילה שלם בלי בכי.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

  

מה יותר מרגיע מלהניק את התינוק? וכאשר פעולת ההנקה כבר לא כל כך מצליחה, יש תחליפים כמו הבקבוק, אבל אז מגיעה הפליאה מצד ההורים: השיניים רק צמחו והן כבר רקובות. איך זה יכול להיות?

 

אז כן. זה יכול מאוד להיות. זאת עששת הילדות המוקדמת (ECC) ולא בכדי בעבר נקראה "עששת הבקבוק". עששת הילדות המוקדמת היא המחלה הכרונית הכי נפוצה בכל העולם. הנתונים בארץ מראים על שכיחות של כ- 50% (בקרב ילדים עד גיל 6) ושכיחות של 15% בקרב ילדים הקטנים מגיל 3.

 

קראו עוד

ראש בראש: מה משתלם יותר - שתלים או תותבות?

מה השיניים יכולות לגלות על החיים שלכם?

הקשר בין בריאות הפה להשמנת יתר

  

למה זה קורה?

התופעה מתרחשת כתוצאה משילוב של מס' גורמים: פחמימות המצטברות על משטחי השיניים, המצאות חיידקים אשר יכולים לפרק אותן, חוסר צחצוח וכו'. התמונה הידועה והבולטת שממנה נבע השם הישן היא הרס נרחב של השיניים הקדמיות.

 

הנקה או שתיית כל משקה שאינו מים (שתייה ממותקת, חלב ותחליפיו) הם הגורמים העיקריים לתופעה בגיל הינקות. בעיקר מדובר על הנקה ושתייה מבקבוק במשך הלילה, כאשר זרימת הרוק פחותה ואין יכולת ניקוי טובה. גם שתייה ממושכת מבקבוק במשך היום של משקה שאינו מים יכולה לגרום לתופעה.

 

מהם הסימנים המזהים?

הסימנים הראשונים הנם כתמים קלים לבנים על המשטחים החיצוניים של השיניים הקדמיות. העששת מתקדמת ויכולה להגיע במהירות לשכבות השן הפנימיות ולהתקדם עד מוך השן.

 

בתחילה עלולה להיווצר רגישות לקור, חום או מתוק, ועם ההתקדמות, מעורבות המוך עלולה לגרום לכאבים עזים. אם העששת אינה מטופלת עלול להתפתח זיהום בקצה השורש בתוך עצם הלסת, המתבטא בנפיחות, ניידות והפרשת מוגלה. זיהום שכזה עלול להתפשט לחללים אחרים באזור הראש והצוואר ולהוות סיכון חמור.

 

מלבד העובדה שהעששת מהווה בעיה אסתטית חמורה הפוגעת במראה ועלולה לפגוע בביטחון העצמי של הילד, היא גורמת להפרעות באכילה, בעיות בהתפתחות, הפרעות בתפקוד היומיומי ובשינה. העששת מתקדמת במהירות ופוגעת גם בשיניים סמוכות ועלולה גם לפגוע בנבטי השיניים הקבועות שנמצאים בתוך הלסת בסמוך לשורשי השיניים הנשירות.

 

מה חשוב לדעת ומה כדאי לעשות?

חשוב להימנע מהנקה במשך הלילה מהרגע שהשיניים מתחילות לבקוע.

 

לא להרדים את התינוק עם בקבוק המכיל כל משקה אחר מלבד מים.

 

את ההנקה או תחליפי החלב יש לתת בתור ארוחה בלבד ובין הארוחות חשוב לשתות רק מים.

 

להמעיט באכילת פחמימות (חטיפים, ממתקים או משקאות ממותקים).

 

לצחצח שיניים פעמיים ביום (בבוקר ובערב) כבר החל מבקיעת השן הראשונה.

 

החל מגיל שנתיים חשוב להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד (ובמקרים של סיכון גבוה לעששת אף לפניכן אך זאת בהמלצת רופא השיניים).

 

חשוב להגיע לבדיקה ראשונית אצל רופא שיניים המטפל בילדים כבר בגיל שנה.

 

אם מתעורר חשד לבעיה, חשוב לבדוק ולטפל כבר עם הופעת הסימנים הראשונים (בשלבים ההתחלתיים מדובר בטיפול מניעתי, ובעת הצורך ישנן אפשרויות טיפול בדרכים שונות כמו טשטוש או הרדמה כללית, לפי מידת ההרס וכמובן גיל הילד ושתוף הפעולה).

 

הכותבת היא מומחית ברפואת שיניים לילדים, אחראית תחום רפואת השיניים לילדים כללית סמייל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להקפיד על צחצוח למניעת עששת בשיני החלב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים