שתף קטע נבחר

לפיד: אגיש הצעת חוק להלאמת קק"ל

יו"ר מפלגת יש עתיד הודיע: "נגיש הצעת חוק שתכניס לקופה הציבורית מיליארדי שקלים מקופת קק"ל ותעביר לידי הציבור למעלה משני מיליון דונמים של קרקעות שקק"ל מחזיקה בהם". ההחלטה להעביר לאוצר את רוב הכנסות קק"ל היתה אחת המחלוקות המרכזיות סביב התפרקות הממשלה

יו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, החליט הבוקר (ג') לתקוף במסגרת קמפיין הבחירות את אחד הנושאים שעמדו במחלוקת בינו לבין מפלגת הליכוד, סביב התפרקות הממשלה האחרונה: מדיניות הממשלה בנוגע להכנסותיה ונכסיה של הקרן הקיימת לישראל. לפיד הודיע במסיבת עיתונאים בתל-אביב כי לאחר הבחירות בכוונת סיעתו לקדם הצעת חוק שתלאים את הקרן הקיימת לישראל ותהפוך אותה לחברה ממשלתית.

 

 

>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

"ביום השבעתה של הכנסת ה-20 'יש עתיד' תניח על שולחן הכנסת הצעת חוק שתלאים את קק"ל, תכניס לקופה הציבורית מיליארדי שקלים מקופת קק"ל ותעביר לידי הציבור למעלה משני מיליון דונמים של קרקעות שקק"ל מחזיקה בהם", אמר לפיד, "קק"ל תהפוך לחברה ממשלתית והכסף בקופה שלה, שהוא כסף של הציבור, יחזור אליו".

 

צפו: לפיד במסיבת העיתונאים 

 

לדברי לפיד, "את הכסף הזה אנחנו צריכים בשביל לתת לילדים שלנו יום לימודים ארוך וכיתות קטנות יותר, לתת למי שחולה טיפול רפואי, מהיר ויעיל בחדר מיון שאינם קורסים, ותורים קצרים יותר. לתת ל-190 אלף קשישים אפשרות להיחלץ ממעגל העוני. בקרקעות אנחנו צריכים להשתמש כדי לבנות ולבנות ולבנות, ולהגדיל את היצע הדיור כדי לפתור את משבר הדיור שמאיים לקבור תחתיו דור שלם".

 

העברת כספים ללא פיקוח

הקרן הקיימת לישראל הוקמה כגוף חוץ ממשלתי לפני קום המדינה, שמטרתו רכישת קרקעות וניהולן בשם העם היהודי ולמענו. לאחר שניהול קרקעות המדינה הועבר לסמכות מינהל מקרקעי ישראל ב-1961, נותרה הקרן הקיימת כגוף חוץ ממשלתי המשלם דמי ניהול למינהל מקרקעי ישראל בתמורה לניהול הקרקעות ומאז, מידי שנה, מעביר מינהל מקרקעי ישראל לקרן את ההכנסות ממכירה והחכרה של קרקעותיה.

 

לאורך השנים, שימשו הכנסות הקרן למימון פרויקטים לאומיים שונים, כאשר ההחלטה על היקף הכספים שיועברו והמטרות שלשמן ישמשו התקבלה ללא מעורבות של אגף התקציבים במשרד האוצר וללא פיקוח של מבקר המדינה ומשרד המשפטים.

 

לפני כשנה וחצי, לאחר ששר השיכון, אורי אריאל, פרסם מכתב שבו קרא למנכ"לי המשרדים השונים לפנות אליו בבקשות לקבלת כספים מהקרן על מנת שהוא ישקול למי לחלקם, פתחו ראש אגף התקציבים, החשבת הכללית והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה בהליך להסדרת חלוקת הכספים של הקרן.

 

סופו של התהליך היה בהחלטה, שהייתה אמורה להיכלל בחוק ההסדרים הצמוד לתקציב המדינה הקרוב, שלפיה הקרן תעביר את רוב הכנסותיה משיווק קרקעות למשרד האוצר על מנת שזה יחלקן במסגרת תהליך התקצוב הרשמי. ההחלטה נתקלה בהתנגדות נחרצת מצד הקרן ומצד חברי הכנסת יריב לוין וזאב אלקין (הליכוד) ולא עברה בשל התפרקות הממשלה.

 

למרות היותה גוף חוץ ממשלתי, לפוליטיקאים מעורבות רבה בבחירת בעלי התפקידים בקרן הקיימת לישראל ודירקטוריון הקרן מורכב לרוב מאישים בעלי זיקה למפלגות השלטון. בשל כך, רבים רואים בהיעדר הפיקוח על חלוקת הכנסותיה אמצעי שנועד להפוך את הקרן לערוץ להעברת כספים בתמורה לתמיכה פוליטית, תוך עקיפה של גורמי האכיפה הרשמיים, כמו מבקר המדינה, אגף התקציבים במשרד האוצר וועדת הכספים של הכנסת.

 

לטענת לפיד, הפיכת הקרן הקיימת לישראל לחברה ממשלתית תוביל להכפפת פעילותה וחלוקת הכנסותיה למנגנוני הפיקוח המקובלים ותאיץ את שיווקן ופיתוחן של הקרקעות שבבעלותה. "פעם הסמל של הקרן הקיימת לישראל הייתה הקופסה הכחולה. והעצים והיערות שנטעו ילדים בט"ו בשבט. היום הסמל של קק"ל הם השחיתות, והכספים שעוברים במחשכים ממקום למקום בלי לדווח לאיש, והמינויים המוזרים כמו יו"ר עמית, או עשרות חברי דירקטוריון ושליחים ברחבי העולם.

 

"היום קק"ל היא העברות של עשרות מיליוני שקלים לכל מני עמותות פוליטיות וגופי לוויין של כל המפלגות בישראל, חוץ מיש עתיד. לא פלא שכולם היו נגד זה שניסינו להכניס שקיפות לקק"ל ולהכפיף אותה לביקורת המדינה כחלק מתקציב 2015. כל הפוליטיקאים היו נגד כי הם הבינו שזה ישים סוף למנגנון המושחת שהם נהנים ממנו כבר כל כך הרבה שנים".

 

מקק"ל נמסר בתגובה: "לפיד, שר האוצר הכושל בתולדות המדינה מנסה בזמן בחירות לקושש קולות ולגרד כותרות על גבה של קרן קיימת לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
לפיד במסיבת העיתונאים
צילום: מוטי קמחי
צילום: הרצל יוסף
צילום: הרצל יוסף
מומלצים