שתף קטע נבחר

פשעי מלחמה: חיילי צבא סודן אנסו 221 נשים

"שפל חדש ברמת הזוועות בדרפור", כך הגדיר נציג ארגון Human Rights Watch את הדו"ח האחרון שפרסם: חיילים סודניים פשטו על כפר, עברו מבית לבית ואנסו עשרות נשים ונערות מגיל 10. הממשלה: לא התרחש אף אונס

ארגון זכויות האדם Human Rights Watch פרסם היום (יום ד') דו"ח חמור החושף את ממדי הזוועות בדרפור. לפי הדו"ח, חיילי צבא סודן אנסו לפחות 221 נשים ונערות בכפר בדרפור בסדרת תקיפות מאורגנת מבית לבית בשנה שעברה.

 

עוד חדשות בעולם :

אם לא ברעל, אוקלהומה תוציא להורג בגז

התפזורת שחולקה לילדים: 50 גוונים של אפור

3 מוסלמים נרצחו בארה"ב: 'כמו הטבח בפריז'

 

מנהל הארגון באפריקה, דניאל בקלה, קרא לתקיפות "שפל חדש ברמת הזוועות בדרפור". הדו"ח מתפרסם על רקע הרעה ביחסים בין סודן לקהילה הבינלאומית בעוד האזור משותק כתוצאה מכאוס אלים זה יותר מעשור.

עשרות נשים לא קיבלו טיפול רפואי לאחר האונס. דרפור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עשרות נשים לא קיבלו טיפול רפואי לאחר האונס. דרפור(צילום: רויטרס)
הדיווחים על מקרי האונס ההמוניים בטבית בסוף אוקטובר פורסמו עם התרחשותם באמצעות תחנות רדיו של סודנים המתגוררים מחוץ למדינה. כוח משקיפים מיוחד של האו"ם והאיחוד האפריקני טען לראשונה כי לא נמצאו לאירועים אף הוכחה, אולם הנציגה המיוחדת של האו"ם לתקיפות מיניות בעימותים סיפרה כי נוכחות כבדה של צבא סודן במהלך ביקור המשלחת השפיע על הממצאים.

 

מועצת הביטחון דרשה שסודן תאפשר חקירה מלאה. אולם במקום הורה נשיא סודן עומר אל-באשיר לסגור את משרד האו"ם לזכויות אדם ואסר על כוח המשקיפים להיכנס שוב לכפר. ממשלת סודן טענה כי חקירתה העלתה "שלא התרחש אף מקרה של אונס". רוסיה, חברה קבועה במועצת הביטחון, אימצה ממצאים אלה.

כוח משקיפי האו"ם מרוחק מהכפר ולא מורשה להיכנס אליו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוח משקיפי האו"ם מרוחק מהכפר ולא מורשה להיכנס אליו(צילום: רויטרס)
  

אולם הדו"ח החדש, המבוסס על יותר מ-130 ראיונות טלפוניים עם ניצולות, עדי ראייה ועריקים, טענו כי ילדות מגיל 10 נאנסו על ידי הכוחות הסודניים, ושחלק מהנשים והנערות הותקפו כמה פעמים ולעיני משפחותיהן. הדו"ח תיעד במסמכיו "27 מקרים שונים של אונס ואגר מידע אמין ל-194 מקרים נוספים".

 

המניע לאונס ההמוני לא ידוע

שאלה אחת שנותרה פתוחה היא מדוע זה קרה. עדי ראייה וניצולות אמרו כי כוחות הצבא הורו לעשרות גברים להתפנות לפרברי הכפר בזמן שהחיילים פרצו לבתים והאשימו את התושבים בהרג חייל ובסיוע למורדים - לאחר מכן אנסו את הנשים והנערות. מחברי הדו"ח לא מצאו ראיה לכוחות המורדים בכפר, הנלחמים בממשלה מאז 2003 במערב סודן. יותר מ-300 אלף בני אדם נהרגו בעימותים, ויותר מ-400 אלף ברחו מהמדינה בשנה שעברה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

עדי ראייה סיפרו כי כמה מהחיילים החמושים שהשתתפו באונס ההמוני הוצבו בבסיס צבאי בפרברי העיירה. אך עריקים טענו כי הלוחמים הגיעו מבסיסים ליד בירת צפון דרפור, אל-פאשר, ובירת סודן, חרטום.

 

"כמה קורבנות ועדי ראייה דיווחו כי גורמים מהממשלה איימו לכלוא או להרוג כל מי שידבר בפומבי על התקיפות", נמסר מארגון זכויות האדם. בין הגורמים שפיזרו איומים מסוג זה היה הנציב המקומי אל-האדי מוחמד עבדאללה עבד אל-רחמן.

 

לא קיבלו טיפול רפואי מחשש להתעללות נוספת

התנועה אל טבית וממנה מוגבלת בשל מחסומי צבא חדשים שהוקמו וכמה מהניצולות סיפרו כי נמנעו מלגשת לקבל טיפול רפואי לאחר מעשי האונס משום שפחדו מהתעללות נוספת. "הן עדיין פגיעות ושבריריות", אמר חוקר מטעם הארגון ג'ונתן ליאוב לעיתונאים.

 

לפי הדו"ח, אנשי הצבא שהורו, סייעו או השתתפו במקרי האונס הללו אחראים לפשעי מלחמה. ארגון HRW דורש כי סודן תעניק גישה מיידית לכפר, שמועצת הביטחון וכוח המשקיפים ינקטו "צעדים מוחשיים" להגן על אזרחים בדרפור וכן שבית הדין הפלילי הבינלאומי יחקור את המקרים.

 

עם זאת, בשנה שעברה העידה התובעת בהאג למועצה כי היא התיק נגד סודן נמצא "בתרדמת" משום שהמועצה והקהילה הבינלאומית לא מספקות כמעט סיוע לבית הדין. ב-2010 הוציא בית הדין הבינלאומי בהאג צו מעצר בינלאומי שני נגד נשיא סודן, עומר אל-באשיר, בגין רצח עם.

באשיר לבית הדין הבינלאומי להאג. מפגינים סודנים בברלין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
באשיר לבית הדין הבינלאומי להאג. מפגינים סודנים בברלין(צילום: EPA)
  

כוח המשקיפים הקרוב ביותר לכפר נמצא במרחק של 40 קילומטרים. "בדיוק במקום הזה - כוח

המשימה צריך להיות במרחק נגיעה", אמרה ג'יהאן הנרי לעיתונאים.

 

דוברת מזכ"ל האו"ם באן קי מון, סטפני דוג'ריק, אמרה כי האו"ם מאמץ את הדו"ח אך דרושה גישה ישירה לכפר - בקשה חוזרת של האו"ם. באן נפגש עם עוזרו של נשיא סודן היום אך לא ברור אם סוגיית האונס ההמוני עלתה בשיחתם.

 

הדו"ח החדש מציין כי דיוני האו"ם לגבי צמצום יותר מ-20 אלף המשקיפים והתעקשותה של סודן על "תוכנית יציאה" עלול לגרום להידרדרות בביטחון העם הדרפורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חיילים בסודן (אילוסטרציה)
צילום: AFP
מומלצים