שתף קטע נבחר

תחילתה של יריבות נפלאה / "נקודות בצבע"

עד שנות ה-90 מכבי ת"א הביסה את הפועל ירושלים על בסיס קבוע, אלא שאז חל מפנה ומאותו הרגע האדומים נותנים פייט לצהובים. לקראת גמר גביע המדינה בין השתיים (א', 21:00), ברק חקלאי מנתח את הקלאסיקו של הכדורסל הישראלי

קיץ 1995 סימן עבור הפועל ירושלים שינוי גדול בחשיבה. אומנם כבר בתחילת שנות ה-90 חדל המועדון מעיר הבירה להימנות על קבוצות התחתית בליגה הראשונה והחל לצרף אליו שחקנים איכותיים כמו עדי גורדון ואחרים, אך החותמת הסופית הייתה באותו הקיץ.

 

בירושלים מספרים כי גורדון שעזב את המועדון ב-1994 לטובת הפועל חולון, היה כל כך קשור לאוהדים האדומים, עד ששכנע את נחום מנבר, לימים עבריין מורשע שישב בכלא 14 שנים בעקבות יצירת קשרים ומכירת נשק לאיראנים, אבל אז עדיין איש עסקים לגיטימי, לסיים את הרומן עם אולם הפחים ולעבור למלחה כבעלים/ספונסר ראשי.

 

עדי גורדון. מסמלי המהפכה (צילום: שלומי כהן) (צילום: שלומי כהן)
עדי גורדון. מסמלי המהפכה(צילום: שלומי כהן)

 

מנבר הביא עימו בנוסף לגורדון גם את פיני גרשון, והסוף ידוע. גרשון סחף את האדומים עד לגמר הגביע נגד מכבי ת"א. שם בפסק זמן המפורסם אחרי דין ודברים עם גורדון, הוא הניח את הכדור בידיו של

הרכז וזה הביא לירושלים תואר ראשון בהיסטוריה, לא לפני שהוא זורק את טום צ'יימברס לצד אחד ואת דורון ג'מצי לצד שני. האירוע המכונן הזה החל למעשה באופן רשמי את היריבות בין הפועל ירושלים למכבי תל אביב.

 

שנה לאחר מכן הגיע גביע נוסף לעיר הבירה, מתוק אפילו הרבה יותר, לפי הגדרתו של מוטי דניאל ששיחק אז בקבוצה: "כשעברתי לירושלים ממכבי ב-1996 היה קשה להאמין שנוכל לשחזר את הזכייה הקודמת כי מכבי הייתה הרבה יותר חזקה עם קטש ושפר לעומת השנה הקודמת עם צ'יימברס ובגלל כל מיני בעיות שהיו בתוך הקבוצה. בסוף הגענו לגמר, נתנו משחק ענק וניצחנו. מבחינתי ברמה האישית זה היה ערב קסום ומיוחד, ואולי אחד הערבים שהכי חרוטים בזיכרוני בקריירה שלי".

 

עד הזכייה, לירושלים הייתה עונה נוראית. היא לא הצליחה לעמוד בציפיות הגדולות, מנבר נעצר כשהגיע לחופשה בישראל (התגורר באותה תקופה בצרפת), והשיא הגיע עם פיטוריו של גרשון אחרי תבוסה קשה ביד אליהו ב-37 הפרש. גדי קידר שהיה מזוהה מאוד עם המועדון מעיר הבירה, החליף את גרשון והצליח לשנות את המומנטום של העונה.

 

"ידיעות אחרונות" לאחר הזכייה הראשונה של ירושלים בגביע ()
"ידיעות אחרונות" לאחר הזכייה הראשונה של ירושלים בגביע

 

"אני זוכר את ההכנה למשחק כאילו זה היה היום", מספר קידר. "לפני שבועיים דיברתי עם עדי גורדון בדיוק על המשחק הזה ושנינו זכרנו את כל הפרטים הקטנים. איך ביצענו תרגיל מיוחד לקראת מכבי, איך סידרנו את ההגנה בצורה שתפריע למכבי. כל תוכנית המשחק שלנו עבדה בצורה מושלמת. המשחק הלך לידיים שלנו".

 

גורדון היה השחקן המצטיין גם בגמר ההוא וסיים עם 32 נקודות. "היה טירוף מערכות מוחלט. חגגנו במלחה עד ארבע בבוקר, חזרתי הביתה לחולון וב-10 בבוקר שוב הגעתי לירושלים וחגגתי עם החברים והמשפחה. זה אומנם לא היה ראשוני כמו הגביע בו זכתה ירושלים שנה קודם לכן בלעדיי, אבל הפעם הגענו כאנדרדוג מוחלט מה שהפך את זה למתוק לא פחות", מסכם דניאל.

 

"חגגנו במלחה עד 4 לפנות בוקר". הגביע השני ()
"חגגנו במלחה עד 4 לפנות בוקר". הגביע השני

 

היריבות מהצד הצהוב

למרות הגביע ההיסטורי עם ירושלים, מוטי דניאל מזוהה בעיקר עם מכבי ת"א. תשע שנים העביר הפורוורד ביד אליהו, במהלכן זכה עם הקבוצה בשמונה אליפויות, ארבעה גביעי מדינה, וקיבל את הכינוי ה"שחקן השישי הטוב בישראל".

 

לטענתו, עוד לפני הגעתו של מנבר לירושלים הייתה כבר הרגשה ביד אליהו שמשהו גדול קורה במלחה. "חטפנו מירושלים 27 הפרש ב-1993 עם עדי גורדון ובוא נגיד שהם עוד עשו איתנו חסד. במכבי הבינו שיש פה יריבה ראויה. ברגע שהקהל במלחה גם התעצם בגודלו זה היה מאוד לא נעים להגיע לשם. יחד עם זאת, זה עדיין לא באותן עוצמות כמו היריבות מול הפועל תל אביב".

 

ההפסד שחרץ את גורלו של גרשון בירושלים ()
ההפסד שחרץ את גורלו של גרשון בירושלים

 

ומה שמעת כשעברת לירושלים בעונת 1996/7. איך שם ראו את היריבות הזו?

"מבחינתה, ירושלים תמיד סימנה את מכבי כמישהי שצריך להפיל. לירושלמים זה מאוד חשוב ונתקלתי בכך גם אחרי ששיחקתי שם. הם יגידו שהם אלטרנטיבה, שהם מביאים משהו אחר. לירושלים היה חשוב לצייר את מכבי כמקום יותר קר ומנוכר".

 

קידר מספר על הצורה בה הוא רואה את היריבות ומתי היא החלה: "הייתי שם בתחילת הדרך כשהפועל ירושלים התרוממה. היה איזשהו סוויץ' של קבוצה שעברה מהישרדות בליגה עם הבאתם של שחקנים בכירים כמו עדי גורדון, דורון שפע, ארז חזן, פפי תורג'מן ופיני לוי, לקבוצה שהאמינו שתתחיל להיאבק על תארים".

 

גם אחרי המעצר של מנבר ירושלים לא התפרקה. אורי מנצור לקח פיקוד והביא עימו את דני קליין. השניים הצליחו להשאיר את הקבוצה באיזון והיא המשיכה להוות יריב ראוי לצהובים. "הם הזרימו כספים שלא היו לפני ואין ספק שזה דחף אותנו למעלה. שניהם תמיד האמינו שאפשר לנצח את מכבי בכל מקום, ולא רק אותה", מוסיף קידר.

 

מוטי דניאל. "כשהקהל של ירושלים התעצם, נהיה לא נעים להגיע למלחה" (צילום: ניר 'שוקו' כהן) (צילום: ניר 'שוקו' כהן)
מוטי דניאל. "כשהקהל של ירושלים התעצם, נהיה לא נעים להגיע למלחה"(צילום: ניר 'שוקו' כהן)

 

החלפת צדדים בסיטונאות

מוטי דניאל הוא לא השחקן הראשון שעבר ממכבי ת"א לירושלים וגם לא יהיה האחרון כפי שההיסטוריה מראה. שימו לב למעברים של שחקנים בין שני המועדונים בעשור האחרון: 16 שחקנים מצאו את עצמם משחקים עבור שתי הקבוצות מעונת 2004/5 ועד לזו הנוכחית. תשעה מהם שיחקו קודם בירושלים ולאחר מכן במהלך הקריירה עברו לתל אביב, ושבעה עשו את המעבר ההפוך.

 

עשרה מתוך 16 השחקנים שעברו בין הצדדים

עשו זאת באופן ישיר מירושלים למכבי או להפך. האחרון היה ליאור אליהו ב-2013/14. עוד מעבר מפורסם שהשתלם לירושלים היה בקיץ 2007 כששרון ששון, ג'יימי ארנולד ונואל פליקס עברו לשורותיה וסידרו לאדומים את הגביע האחרון שלהם.

 

את המעבר הישיר מירושלים למכבי ת"א עשו יוגב אוחיון (2011), גיא פניני עם הסעיף המפורסם בחוזה שלא אפשר לו להגיע למכבי ולכן נאלץ לצאת החוצה לעונה אחת, דרור חג'ג' (2008) וטרנס מוריס (2007).

 

גם בגזרת המאמנים היו לא מעט אנשי מקצוע שעברו מצד לצד לאורך ההיסטוריה. סה"כ 8 מאמנים ועוזרים החליפו צדדים בין המועדונים: פיני גרשון, צביקה שרף, אפי בירנבוים ועודד קטש עשו זאת כמאמנים ראשיים.

 

זוכרים שפעם אוחיון היה בירושלים ואליהו במכבי? (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
זוכרים שפעם אוחיון היה בירושלים ואליהו במכבי?(צילום: אלי אלגרט)

 

יורם חרוש שעבר מירושלים לעמדת העוזר במכבי ולאחר מכן מונה למאמן, דן שמיר מעוזר מאמן בירושלים (מאמן זמני לתקופה קצרה), לעוזר במכבי, שרון דרוקר ממאמן בירושלים לעוזר במכבי, וכמובן מאמנה הנוכחי של אלופת אירופה, גיא גודס, שהחל כעוזר במכבי, יצא לתקופת התחשלות כמאמן בירושלים, שב למכבי כעוזר ובקיץ מונה לאיש על הקווים של הצהובים.

 

קידר: "ירושלים פייבוריטית"

עד עכשיו העונה של הפועל ירושלים ומכבי תל אביב ידעה עליות ומורדות, כל אחת בתקופה אחרת. לכן מאוד קשה לחזות מה תהיה תוצאת הגמר ביום ראשון. "כל תוצאה תהיה הגיונית פה. מניצחון דחוק עד 25 הפרש לירושלים, ועד לתוצאה זהה בצד של מכבי", אומר דניאל.

 

גדי קידר. "לירושלים יש סיכוי טוב יותר" (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
גדי קידר. "לירושלים יש סיכוי טוב יותר"(צילום: אלי אלגרט)

 

"יש לא מעט סיבות לניצחון של ירושלים, אבל אפשר ישר לסתור אותן, וגם מכבי יכולה להרגיש בטוחה בעצמה, אבל גם אותה אפשר לסתור. אף מאמן גם לא יודע איך הקבוצה שלו תיראה ביום ראשון", מוסיף דניאל.

 

קידר דווקא חושב אחרת: "בחצי הגמר מכבי נראתה פחות טובה ועייפה יותר. הזמן שהשלג נתן לה היה לטובתה. הפועל ירושלים נראית קצת יותר טוב, כזו שיצאה מהמשבר למרות שהפועל אילת הייתה נטולת אנרגיות. בתוספת לזה שהמשחק בארנה והקהל המקומי בטח ידחוף, יש סיכוי טוב יותר להפועל ירושלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
רנדל מול אליהו, היום הם בקבוצות הפוכות
צילום: אלי אלגרט
מומלצים