שתף קטע נבחר

סקר: 86% מערביי ישראל נגד דאעש, 54% מהיהודים חוששים להגיע ליישובים ערביים

800 יהודים וערבים השתתפו בשאלון מקיף של מכון "רפי סמית" ומכללת אחוה. חרף העמקת הקרע בעקבות צוק איתן, הרוב עדיין מאמינים בדו-קיום. עם זאת, יהודים רבים מתנגדים שילדיהם ילמדו עם ערבים בבית הספר: "התוצאות מציגות היטב את תרבות הפחד שמאפיינת את החברה הישראלית"

מה באמת חושבים ערביי ישראל על ארגון דאעש ? כמה יהודים ישראלים מוכנים שילדיהם ילמדו בבית הספר עם ערבים? ומה שיעור האופטימיים בשתי האוכלוסיות שסבורים שיש סיכוי לדו-קיום הגון? התשובות לשאלות הללו ניתנות בחלקן בסקר מקיף שערכה המכללה האקדמית "אחוה" בקרב המגזר היהודי והמגזר הערבי בישראל. את הסקר ערך מכון רפי סמית בקרב 400 יהודים ישראלים ו-400 ערבים ישראלים, ותוצאותיו המלאות ייחשפו מחר (שני) ב"כנס אחוה השני לשונות ורב-תרבותיות – הכלה בעתות משבר".

על פי הסקר, 77% מהיהודים ו-68% מהערבים ענו שבעקבות מבצע "צוק איתן" ושאר האירועים הביטחוניים והלאומניים של השנה האחרונה, חלה הרעה משמעותית ביחסים בין המגזרים.

 

כאמור, רוב מכריע בציבור הערבי סבור שארגון המדינה האיסלאמית פוגע בתדמית האיסלאם, אך לפי הסקר, בציבור היהודי חושבים מנגד שלפחות 30% מהערבים הישראלים דווקא מזדהים עם דאעש. כמו כן, על פי הסקר, 55% מהנשאלים הערבים מזדהים עם דגל ישראל, ובמקביל נרשמה ירידה בהזדהות עם דגל פלסטין: 8% בלבד מהנשאלים.

 

54% - יותר ממחצית מהציבור היהודי - חושש להגיע ליישובים ערביים לצורך קניות, סיורים וכולי. החשש היה גבוה יותר בקרב יהודים דתיים (78%) וימניים (71%). מדובר בעלייה בהשוואה לסקר של 2014, אז העידו 41% בלבד מהיהודים על חשש כזה.

 

במגזר הערבי לעומת זאת, 78% חושבים שהציבור היהודי איננו חושש להגיע ליישובים ערביים. עם זאת, שליש מהנשאלים הערבים טענו שהם מרגישים בטוחים פחות להסתובב באזורים שבהם אוכלוסייה יהודית.

 

במקביל, רוב הנשאלים היהודים שהזדהו כדתיים (85%) ורוב אלה שהזדהו כימנים (65%) טענו שהם לא רוצים שילדיהם ילמדו עם ערבי בכיתה.

דגל דאעש. רוב הערבים הישראלים מתנגדים ()
דגל דאעש. רוב הערבים הישראלים מתנגדים

הריסות סג'עייה. צוק איתן העמיק את הקרע (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הריסות סג'עייה. צוק איתן העמיק את הקרע(צילום: MCT)

פרופ' עליאן אלקרינאוי. "תרבות הפחד" ()
פרופ' עליאן אלקרינאוי. "תרבות הפחד"

81% מהנשאלים מהמגזר הערבי סברו שנציג ערבי בממשלה נחוץ במטרה להביא לשילוב המגזר בחברה הישראלית. בציבור היהודי, לעומת זאת, 66% סבורים שאין צורך לשלב שר ערבי בתפקיד ביצועי בממשלה.

 

אבל האם יש אור בקצה המנהרה? 52% מהיהודים העידו שהם מעוניינים להכיר טוב יותר את הציבור הערבי, ומדובר בעלייה של 14% בהשוואה לסקר של 2014. כמו כן, 90% מהנשאלים הערבים העידו שלדעתם יש סיכוי להגיע לדו-קיום לעומת 66% מהיהודים (51% מקרב בעלי השקפת עולם פוליטית ימנית, ו-88% מבעלי השקפת עולם שמאלנית).

 

נשיא המכללה האקדמית אחוה, פרופ' עליאן אלקרינאוי: "מדד הניכור מציג באופן ברור את תרבות הפחד שמאפיינת את החברה הישראלית – תרבות שמעצימה בעתות משבר. הסקר מהווה תמרור אזהרה לממשלה החדשה שתיכנס לתפקידה בעוד כמה שבועות. חומרי התבערה השומרים על אש הפחד הם הסטריאוטיפים והדעות הקדומות, שמקורם בחוסר היכרות עם האחר".

 

סמאח סלאימה אגבאריה, עובדת סוציאלית: "הנתונים בכלל מהווים עוד הוכחה שאין אפשרות להפריד את שתי האוכלוסיות. ערבים ויהודים תלויים אלה באלה ובמדיניות הממשלה. ככל שעולות רמות ההסתה, האגרסיביות והאלימות הממשלתית כלפי הפלסטינים, עולים גם הניכור והעוינות כלפי אזרחי המדינה הערבים. הערבים כמיעוט לאומי רצו ופעלו כדי להשתלב בחברה הישראלית לאורך השנים, אבל עושה רושם שהרוב היהודי לא מוכן עדיין לכך ולא הפנים את חשיבות הנושא לעתיד שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים