שתף קטע נבחר

מחאה המונית בב"ש: "לא נוכל להישאר בארץ"

סוגרים את באר שבע: אחרי ההפגנות בערד ודימונה, מחאת הדרום על הפיטורים הגיעה לבירת הנגב. אלפיים צועדים מוחים, הכביש הראשי נחסם: "ביבי הביתה", צעקו המפגינים. "אנחנו מרגישים כאילו אנחנו החצר האחורית של מדינת ישראל"

המחאה מגיעה לעיר המרכזית בנגב: כ-2,000 עובדים מכיל, בני משפחותיהם ותושבי באר שבע מפגינים הבוקר (יום ג') בהיכל לאמנויות הבמה בעיר, במחאה על גל הפיטורים שמאיים על תושבי הדרום. הם קראו קריאות בגנות הממשלה, "ביבי הביתה", ונשאו שלטים שבהם כתובות בגנות ההנהלה. עקב ההפגנה נסגר לתנועה לכמה שעות כביש שדרות רגר - שזר - המשחררים.  

 

גיורא ברמי (47), תושב גבעות בר, סיפר: "קיבלתי מכתב שימוע לפני שלושה שבועות", אחרי 24 שנים שבהן עבד במפעלי תרכובות ברום כטכנאי. "אני מרגיש כמו בחלום רע, אני מחכה שמישהו יעיר אותי. אני מסתכל על הילדים שלי ואומר לעצמי שאין מצב שזה קורה. איך אסתכל לילדים שלי בעיניים?"

 

לדבריו, "בגילי לא פשוט למצוא עבודה, במיוחד בדרום. הסיכוי למצוא עבודה זהה לזכייה בלוטו. אנחנו מרגישים כאילו אנחנו החצר האחורית של מדינת ישראל. אלף איש מפוטרים? אם הפיטורים יקרו אני לא רואה את עצמי נשאר בנגב וגם לא במדינה. אני מקווה שהממשלה תתעשת ותפעיל את מניית הזהב". בכך מכוון ברמי לזכות הווטו של המדינה במטרה למנוע את הפיטורים.

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

הפגנת העובדים בבאר שבע  (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
הפגנת העובדים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף)
 

"אנחנו כועסים", הוסיף מפגין אחר, יעקב בן דוד (45) שעובד במפעל 10 שנים. "אני עדיין מאמין שהפיטורים לא יקרו. זה אסון לנגב. הנגב פשוט יקרוס. משפחות שלמות יקרסו". במהלך ההפגנה צעקו המפגינים גם קריאות בגנות הממשלה, "ביבי הביתה".

 

מפגין נוסף, אילן כהן, אמר: "אנחנו שמחים שכולם איתנו, אבל אנחנו לא עובדים. כל יום קמנו בבוקר, עבדנו משמרות ולא התלוננו. אנחנו מאמינים שננצח. המאבק הזה הוא לא רק שלנו אלא של כל הנגב".

 

העובדים נשאו שלטים בגנות עידן עופר שעליהם נכתב: "אבא היה מתבייש בך". אחת המפגינות סיפרה: "אנחנו כבר שלושה שבועות בבית, מפגינות ומתפללות שיהיה סוף לסכסוך הזה. לא ניתן שאף עובד יפוטר. צריך להגן על כל אחד מהעובדים. אם הפיטורים ייצאו לפועל אוטומטית יתווספו מאות אנשים למעגל האבטלה".

 

"נצביע למפלגה שתעזור לנו"

אשר ברנס (43) העובד בתרכובות ברום בשבע השנים האחרונות, אמר: "לא קיבלתי הפעם מכתב אבל אף אחד לא יודע מי יעלה בגורל בסבב הבא".

 

אורון חבושה, תל אביבי במקור שעובד במפעלי ים המלח הוסיף: "ים המלח היה פעם מפעל משפחתי, הנשמה של העובדים. כואב לנו שבזמן שהמנהלים מקבלים בונוסים ואופציות במיליונים העובדים הפשוטים מרוויחים פחות מעשרת אלפים שקלים ואותם רוצים לזרוק לכלבים. מפעל שיושב על משאב לאומי צריך לתת חזרה".

 

ציון לביא (56) עובד בתרכובות ברום 32 שנה: "קשה לתאר מה עובר עלינו במילים. כל רגע נתון אתה חושב, מה יהיה כשנפוטר. עכשיו נצטרך להתרגל למצב כלכלי אחר, והלב קרוע מבפנים. אתה כל כך כועס אחרי עשרות שנים של עבודה במפעל רווחי ומשפחתי - שבו מפטרים אותך".

 

עוד הוסיף: "אנחנו במצוקה ונתלים בכל גורם שיכול לעזור לנו. אנחנו לא נעולים כמו ההורים שלנו שחושבים שמנחם בגין עדיין בחיים ומצביעים ליכוד. אנחנו אנשים אינטיליגנטים. אנחנו יודעים לקרוא את המפה ונלך לקלפי עם הפתק של המפלגה שתעזור לנו. נזכור את זה. הליכוד קיבל מנדטים בזכות הנגב, לא נשכח את היחס שלהם אלינו כעת".

 

"שכר המנכ"ל: 1.8 מיליון שקל"

להפגנה הגיעו גם ראש העיר באר שבע רוביק דנילוביץ' וראש עיריית דימונה בני ביטון. דנילוביץ אמר: "ניסינו להבין מה מהותו של המשבר הזה. זה לא מאבק פוליטי נגד משהו, זה מאבק בעד הנגב. אחרי 10 ימים שבהם דנו עם הבכירים ביותר בכיל ועם ראשי הוועדים - זה הרבה מעבר לפיטורים בתרכובות ברום. מדובר במלחמה, מאבק בין כיל לממשלת ישראל, אחד מתקוטט עם השני על גבם של העובדים בנגב, אבל אף אחד לא מתעורר".

 

ההפגנה בבאר שבע ()
ההפגנה בבאר שבע
 

הוא הזהיר: "זה לא יסתיים בתרכובות ברום. כל ראשי הרשויות אומרים לממשלת ישראל, צאי מהאדישות. קחי אחריות. זה לא פוליטיקה. אם היה משבר במערכת הבריאות או משבר ביטחוני המדינה הייתה מתערבת. כאן יש משבר תעסוקתי. זה מתחיל בכיל ועלול להגיע לעוד מפעלים. אנו יודעים מה קרה בטבע ובאחרים, כך שאם אנו חפצי חיים אנו צריכים להתאגד ולהיאבק יחד".

 

יו"ר ההסתדרות מרחב נגב מאיר בביוף אמר כי "היום המטרה היא שבעל הבית ירוויח כמה שיותר ואתם תתייעלו כמה שיותר כדי שהמקום ימשיך להיות פרת מזומנים. לא נאפשר לזה לקרות. או שיגיעו איתנו להסכמות או שהשביתה הזו תימשך חצי שנה".

 

ח"כ עמיר פרץ אמר בהפגנה: "באנו לאחד המאבקים החשובים ביותר. אני מרגיש כמו פלאפון שטוענים אותו בסוללה. אתם האנרגיה שלא רק נותנים תקווה לעובדי כיל אלא לכל עובדי ישראל. את העובדים בנגב אוהבים רק כשהם מרוויחים 4,000 שקל? הנגב זה איזה מקלט לעניים? הנגב הוא מקום שצריך להתבייש שמרוויחים בו בכבוד. אני לא רוצה לשמוע אף אחד מתנצל על המשכורת שלו. כל עובד בנגב צריך לומר אני רוצה להרוויח כמו העובדים בכיל. על מה צריך להתנצל כשהמנכ"ל מרוויח 1.8 מיליון שקל בחודש?"

 

עוד טען נגד הנהלת המפעלים: "בוועדת שישינסקי השתמשתם בעובדים כדי לקבל יותר זכויות מהמדינה. הם נשלחו על ידכם לזעוק שרק אם נקל על החברה העובדים יישארו מוגנים. אז ידעתם להשתמש בעובדים לאינטרסים שלכם? עכשיו תתביישו לכם".

 

העובדים קראו קריאות "סטפן בורגס הביתה", וראש עיריית דימונה בני ביטון סיפר שהוא "דור שני לכיל, אבא שלי החל לעבוד בשנות ה-50 במפעלי ים המלח. ההנהלה אטומה ולא רוצה להקשיב. מפעלי כיל זה העוגן של הנגב. כ-40% מהתושבים שלי מתפרנסים מהמפעלים בסביבה". הוא הבטיח: "זו רק תחילת הדרך. נשבש את כל מהלך החיים שלהם בנגב. לצערי הנהלת כיל לא מבינה את כללי המשחק".

 

"הופכים סכסוך עבודה למאבק פוליטי"

מהנהלת כיל נמסר כי רבים מתושבי הדרום מתפרנסים באופן ישיר ועקיף מכיל, והם יוכלו לעשות זאת גם בעתיד אך ורק אם כיל תיישם תוכנית התייעלות שתבטיח יעילות ותחרותיות של מפעליה בישראל. "השאלה היחידה העומדת כרגע על סדר היום היא האם כיל תאפשר לוועד העובדים הכוחני והאגרסיבי לנהל את המפעלים, או שמא זוהי חובתה ואחריותה של ההנהלה להוביל תוכנית התייעלות אחראית במפעל תרכובות ברום, שהפסיד ב-2014 כ-160 מיליון שקל, ומאז 2007 כ-1.5 מיליארד שקל".

 

בחברה מחו על כך ש"סכסוך העבודה הלגיטימי בין העובדים להנהלה הופך לשביתה פוליטית עם מטרות פוליטיות. ראינו ניצול של העובדים והשביתה על ידי פוליטיקאים, מפלגות ואף גופים בעלי זיקה וקרבה מפלגתית שפועלים בהסתר למען מפלגה כזאת או אחרת. הנהלת החברה מבטיחה כי היא תמשיך לנהוג באחריות כלפי המפעל והעובדים כפי שעשינו בעשרות השנים האחרונות, ולמסיימים את עבודתם במפעל נציע תנאי פרישה ופיטורים מהטובים ביותר שהוצעו בישראל. אנו שבים וקוראים לעובדים להימנע ממעשי אלימות ולפעול תוך כיבוד החוק".

 

עוד נמסר מכיל כי שליח שביקש לזמן עובד ממפעלי ים המלח לשיחת שימוע, הותקף על ידו באלימות קשה ושבר לשליח את עצמותיו. השליח פונה לבית חולים ונותח, ואילו העובד התוקף נעצר. אבנר מימון מנכ"ל כיל ישראל מסר: "אנו מצפים מיו"ר ההסתדרות ניסנקורן ומראשי הוועדים של העובדים להוקיע ולגנות בחריפות את המעשה ולדאוג באופן אישי שמעשים ברוטליים ופליליים שכאלה לא יישנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים