שתף קטע נבחר

גיוס חרדים? לא בקמפיין 2015

עוד לא מאוחר מדי. יש לנו עוד כשבועיים לדרוש מהמנהיגים להתחייב על שוויון בנטל ועל כך שהם לא יכנעו מיד לאחר הבחירות לתכתיב הרבנים

הדבר המשמעותי ביותר במערכת הבחירות הנוכחית הוא ההבנה שבעתיד הלא רחוק המפה הפוליטית תשתנה דרמטית. ממה אני מסיק זאת? ממהלך חיבור המפלגות הערביות לרשימה אחת שתזכה יחדיו למספר דו-ספרתי של מנדטים.

 

המפלגה הערבית של 2015 היא הפרומו למפלגה הערבית של 2025 שבה הם יהיו 25 מנדטים, ולצדם מפלגה חרדית ענקית של 30-25 מנדטים (בבחירות הקרובות ש"ס+יחד+יהדות התורה צפויות לזכות בכ-18-17 מנדטים). למולם יתייצבו לא יותר משתי מפלגות ציונות ועוד מפלגה אחת דתית. לא תהיה יותר פריבילגיה ל-8-7 מפלגות ציוניות, והפערים בין הליכוד לעבודה לכחלון ללפיד ואפילו למרצ או ישראל ביתנו יראו מגוחכים למול המפלגות שחולקות על עצם הרעיון הציוני.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

עד טיפת הגט האחרונה / אסנת שרון

חרדים, בואו נודה שטעינו / ישראל

על רקע מודעות נגד גיוס. ארכיון  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
על רקע מודעות נגד גיוס. ארכיון (צילום: EPA)
 

דווקא בגלל תחזית זו, העובדה שהמנהיגים הציונים כבר מודיעים שלא יהיו גיוס חרדים בעתיד הקרוב היא לא פחות מאסון לאומי. אם לא יהיה שינוי דרמטי בכמות המתגייסים החרדים בחמש השנים הקרובות - הרי שמ-2020 פשוט לא תהיה כאן דרך לקיים צבא - לא יהיו מספיק חיילים, ולא יהיו כוח פוליטי שיוכל להביא לשינוי.

 

לעומת בחירות 2013 שהיו אחרי ההפגנות הגדולות בנושא השוויון בנטל של קיץ 2012 - הפעם הנושא מושתק על-ידי הפוליטיקאים הבכירים. ואם הם כבר מתבטאים, זה לא לכיוון הנכון. אחד אומר בריש גלאי שהוא מתכוון לשחזר את הברית עם החרדים וש"יהודי לא צריך לשבת בכלא" בגלל לימוד תורה (לעומת זאת, אם אתה חילוני שלא רוצה לשרת מכל סיבה שהיא - תשב גם תשב). השני מודיע שהוא יביא לגיוס "בהסכמה" (מה שלא הצליח מעולם - חרדים התגייסו רק כתוצאה מלחץ ציבורי אגרסיבי).

 

מי שחושב שהפתרון הוא החוק הנוכחי, צריך לעלות מעל לדמגוגיה ולבדוק את העובדות. בשנתיים האחרונות נחקק חוק שנתן פטור מוחלט לעשרות אלפי חרדים, ופעל למען גיוס אמיתי רק בשנת 2017. כבר אז היה ברור וכיום ברור מתמיד שהיה זה בזבוז זמן היסטורי של הזדמנות חד-פעמית. אמרנו כל העת שיש לנצל את הזדמנות ולא לחיות בפנטזיה על מה שיקרה בעוד ארבע שנים, אך חברי הכנסת לא הקשיבו, וחוקקו חוק אשר לעולם לא ייושם.

 

היעלמות הנושא מסדר היום הפוליטי אינה מקרית. אנחנו בדרך לממשלה שבה החרדים יהיו כוח משמעותי ובכדי לסגור איתם קואליציה יבטיחו להם המשך הפטור. הפטור לא נדרש באמת על-ידי תלמידי הישיבות שיש בהם רבים שהיו שמחים להתגייס. הוא נשמר על ידי המנהיגות החרדית שפוחדת מאיבוד שליטה על הציבור שלה. הם מפחדים שאם יהיו חרדים בצבא, הם יבינו שהם חלק ממדינת ישראל ויחליטו למי להצביע על פי צו מצפונם ולא על פי צו הרב.

 

עדיין לא מאוחר מדי. יש לנו עוד כשבועיים לדרוש מהמנהיגים להתחייב על שוויון בנטל ועל כך שהם לא יכנעו מיד לאחר הבחירות לתכתיב הרבנים. אם אנחנו עם חפץ חיים, ואם אנחנו מסתכלים כמה שנים קדימה אל אתגרי המחר, נבין שהקמפיינים מחווירים למול הסכנות הפנימיות האמיתיות - אלו שלא נוח פוליטית לדבר עליהם. בעוד כמה שנים תהיה ועדת חקירה ממלכתית שתשאל איך זה שלא פעלנו לנוכח האסון המתרגש עלינו.

 

הכותב הוא יועץ אסטרטגי וחבר הנהלת הפורום לשוויון בנטל

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מוחים נגד הכוונה לגייסם. ארכיון
צילום: AFP
איתי בן חורין
מומלצים