שתף קטע נבחר

4 שנות מלחמה: 80% עניים, 57% מובטלים

הכלכלה נהרסה, תוחלת החיים צנחה ב-20 שנה לגיל 55, 3.3 מיליון ברחו מהמדינה, מיליוני ילדים לא לומדים ורבע מיליון נהרגו: דו"ח חדש מתאר את הקטסטרופה שמתחוללת בסוריה לאחר ארבע שנות מלחמה עקובות מדם

ערב יום השנה הרביעי למלחמת האזרחים התפרסם אמש (יום ד') דו"ח שמצייר תמונת מצב עגומה ביותר של המדינה הערבית השסועה: על פי הדו"ח, 80 אחוזים מתושבי סוריה חיים בעוני, תוחלת החיים צנחה ב-20 שנה לגיל 55, וההפסדים הכלכליים של המדינה מאז תחילת הסכסוך ב-2010 עומדים על 200 מיליארד דולר פחות או יותר.

 

עוד חדשות בעולם :

למכירה: דירת גן עם מוסך - ואישה

כמו במערב הפרוע: כיתת היורים עושה קאמבק

שר החוץ הגרמני קיבל שי עם... מפת צרפת

טסים לחו"ל? לא בכל מקום מותר מוט סלפי

 

הדו"ח שהוכן על ידי "המרכז הסורי למחקר מדיניות" מתאר "קריסה שיטתית והרס" של היסודות הכלכליים של סוריה. התוצאה, על פי הדו"ח, היא אוכלוסייה מנוכרת וממשלה שריבונותה על השטחים והמשאבים שלה הולכת וקטנה, שיעור אינפלציה גבוה מאוד ואבטלה המונית.

 

פליטות סוריות לומדות במחנה אל-זעתרי בירדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטות סוריות לומדות במחנה אל-זעתרי בירדן(צילום: רויטרס)
הדו"ח נתמך על ידי תוכנית הפיתוח של האו"ם (UNDP) ואונר"א (UNRWA), סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין במזרח הקרוב. "ההתפתחות האנושית נמצאת בנסיגה, דבר שמערער מדינה שבמשך שנים הייתה מרכז אסטרטגי במזרח התיכון.

 

15% אבטלה ב-2011, 57% ב-2015

סוריה החלה לקרוס זמן קצר לאחר שנשיאה בשאר אסד החל לדכא בברוטליות את הפגנות המחאה הלא אלימות במרס 2011. במהלך הסכסוך קמו ארגוני מורדים רבים להילחם במשטרו של אסד, בהם "צבא סוריה החופשי", "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וג'בהת א-נוסרה, והם השתלטו על ערים וכפרים רבים בשטח המדינה הערבית.

 

על פי הדו"ח המטריד, אחת הסוגיות שהכי מעסיקות את הסורים היא ההישרדות שלהם על רקע המצב הכלכלי והביטחוני הקשה. שיעור האבטלה עלה ל-57.7 אחוזים לעומת 15 אחוזים בעת פרוץ ההתקוממות העממית ב-2011.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
עוד עולה בדו"ח כי ארבעה מתוך חמישה סורים חיים בקו העוני. שני שליש לא יכול להשיג מזון בסיסי ומוצרים הכרחיים לחיי היומיום. "סוריה הפכה למדינה של אנשים עניים", נכתב בדו"ח. "הסכסוך המזוין הבריח הון ועושר מהמדינה. סגירת העסקים המתמשכת והקטנת שוק העבודה הביאו לארגון מחדש של הכלכלה כשרוב הענפים במשק סבלו מהתכווצות".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ארגוני המורדים השונים מנסים להפיל את משטר אסד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארגוני המורדים השונים מנסים להפיל את משטר אסד(צילום: רויטרס)

שולט על מדינה הרוסה ומפולגת. אסד (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA) (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)
שולט על מדינה הרוסה ומפולגת. אסד(צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)

החינוך בסוריה, כתבו מחברי הדו"ח, נמצא ב"מצב של קריסה". יותר ממחצית הילדים הסורים לא הולכים לבית ספר. רובם הגדול לא ביקר בבית ספר בשלוש השנים האחרונות, מצב שמסמל את תחילתו של דור אבוד.

 

המצב הקשה והייאוש הובילו ל"כלכלת אלימות": מספר הולך וגדל של צעירים סורים התגייסו לארגונים שמעורבים בפעולות בלתי חוקיות, בהברחות ובפעולות לוחמה.

 

במשך ארבע השנים האחרונות, נכתב בדו"ח, הצטמקה האוכלוסייה הסורית ב-15 אחוזים. מחצית מהסורים נעקרו מבתיהם בשל האלימות הקשה ושפיכות הדמים. יותר מ-3.3 מיליון בני אדם ברחו מסוריה ומוגדרים פליטים ו-1.5 מיליון נוספים היגרו מהמדינה למצוא עבודה ומקום מקלט בטוח. שישה אחוזים לפחות מאוכלוסיית סוריה נהרגו, נפצעו או הפכו לנכים במהלך ארבע השנים האחרונות. מספר הפצועים הגיע ל-840 אלף ומספר ההרוגים כמעט והוכפל ב-2014 ומתקרב לרבע מיליון - כל זאת כשסוף המלחמה לא נראה באופק.

 

 


פורסם לראשונה 11/03/2015 23:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תור לחלוקת סיוע הומניטרי במחנה הפליטים הפלסטיני ירמוק
צילום: רויטרס
מומלצים