שתף קטע נבחר

ה-USB שישנה את העולם

אביזרים, מחשוב היקפי ואפילו צעצועים. קטגוריות שלמות של מכשירים שלעולם לא יכלו להיות כפי שהן היום לולא מחבר אחד אוניברסלי - ה-USB. לרגל כניסת מחבר ה-USB-C החדש לשוק החלטנו להביט לאחור ולראות איך דור ה-PC עשה את המעבר ממחבר 5 פינים ענק ל-USB הקטן של היום

בשנות ה-90 מחירם וגודלם של מחשבים אישיים הצטמק מספיק כדי שאלו יחלו להופיע בבתים פרטיים. את המקלדת חיברנו דרך מחבר 5 פין והעולם היה מרוצה. מאז הרבה ביטים עברו בנהר ואופי האביזרים המתחברים למחשב השתנה כליל. באוגוסוט 2014 הודיעה הקבוצה האחראית על פיתוח מחבר ה-USB-C החדש כי הוא מוכן לשיווק, ובחודש שעבר התבשרנו על המכשיר המשמעותי הראשון שישתמש בחיבור החדש USB-C - המקבוק החדש. בצד השני של השוק גם גוגל כללה את החיבור החדש במחשב הכרומבוק החדש שלה, ואף הוסיפה כי החיבור יכלל במחשבים הניידים ובסמארטפונים של החברה בעתיד. כך חיבור אחד ישנה את עולם הטכנולוגיה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מי אתה USB-C

שקע ה-USB-C הוא חיבור חדש והסטנדרט העתידי של כל מחברי ה-USB באשר הם. המחבר החדש הזהה בשני קצותיו, מאפשר להעביר מידע במהירות גבוהה ואף לעביר הספק חשמלי גבוה של 100 ואט. השקע החדש קטן יותר מהשקע המוכר, כשעתה הוא בגודל הדומה לזה של מיקרו usb הקיים ברוב הסמארטפונים. המשמעות היא, שמכשירים התומכים בחיבור החדש מסוגלים להעביר מידע בכמויות גדולות תוך כדי טעינה וזאת באמצעות חיבור אחיד הזהה בשני קצותיו ובמידה קטנה מהמוכר.

 

 

לאור העבודה שניתן להעביר מידע במהירות גבוהה, לטעון את המחשב, ולהעביר תמונה דרך אותו חיבור קטן ממדים, המבנה עצמו של המחשבים באשר הם הולך להשתנות, שכן מעתה אין כל צורך באוסף הכבלים, השקעים והמתאמים היעודיים בגדלים שונים, הכל יכול להיות USB-C. אך מעל כל המעלות הטכניות החשובות שלו, תכונה אחת חשובה ביותר בולטת: את הכבל ניתן לחבר בכל כיוון. ממש כמו מחבר ה-Lightning של אפל, גם ל-USB-C אין צד נכון או לא נכון כך שהתקע תמיד יכנס לשקע.

 

מגוון החיבורים שיצאו מחיינו בשנים הקרובות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגוון החיבורים שיצאו מחיינו בשנים הקרובות(צילום: shutterstock)

 

קטן יותר, מהיר יותר

בהתחלה זה היה חיבור סיריאלי, אחר כך מקבילי, ואז ב-1996 התברכנו בחיבור הסיריאלי האוניברסלי - ה-USB. המחבר הפשוט אפשר לראשונה להעביר מידע ולספק מתח לתפעול האביזר באופן אחיד במכשירים שונים, ללא הברגות ובאמינות גבוהה. דור 10 תמך במהירות של עד 12 מגה ביט לשנייה מה שהיווה אלטרנטיבה מצוינת להעברת מידע בין מחשבים להתקני זיכרון חיצוניים בקלות. הדור השני - USB 2.0 כבר תמך במהירות של עד 480 מגה ביט לשנייה ואף סיפק יותר מתח חשמלי. אך למרות מהירותו הגבוהה יחסית, מכשירים הדרשו תעבורת נתונים מהירה כמו מצלמות וידאו ואף נגני האייפוד של אפל עשו שימוש בחיבור המתחרה, ה-FireWire שסיפק מהירות כמעט כפולה.

 

 

תקן הדור שני המשיך להיות ברירת המחדל בכל הקשר לאביזרים למחשב אך הירידה במחירי האחסון הפיזי הביא כוננים קשיחים של מאות גיגה אל ביתו של המשתמש הממוצע, שלא רצה לחכות כל כך הרבה זמן כי להעביר את התוכן. הדור השלישי - USB 3.0 עשה קפיצה עצומה במהירות ומחצי גיגה ביט לשנייה, עלה עד ל-5 גיגה ביט לשנייה, כשתקן USB 3.1 העדכני הכפיל את המהירות הזו ל-10 גיגה ביט לשנייה. במהירות זו אפשר להעביר דיסק DVD שלם תוך 3.8 שניות ודיסק בלו ריי שלם בנפח 50 גיגה ב-40 שניות בלבד. 

 

תתכוננו למתאמים

עם כל מעבר בין תקנים תמיד יש קצוות לא סגורים הנגררים מאחור. כפי שהיינו מחברים מקלדות ועכברים דרך שקע PS/2 ובסוף חיי החיבור עברנו להשתמש במתאמי USB, כך יהיה גם במקרה זה. החיבור החדש אמנם תואם לאחור עד לתקן USB 2.0 שאותו תוכלו לזהות לפי צבע התקע האפור, אך עדיין יש צורך במתאם כדי להשתמש במחבר ישן יותר.

 

ייתכן שהאביזר אינו מקורי

בעוד שתקן המיקרו USB הנפוץ נמצא כמעט בכל מכשיר, ישנה חברה אחת שאוהבת את הדברים בדרך שלה וזו כמובן אפל. מעבר ליתרונות הטכניים של המעבר כבל 30 פין רחב לכבל ה-Lightning החדש שתכונותיו דומות לאלו של ה-USB-C, הוא גם מוצר קניני של אפל והיא כידוע אוהבת להרוויח. כבל USB מקורי של החברה, שבלעדיו לא ניתן לטעון אייפון 5 ומעלה עם iOS7 נמכר בלא פחות מ-19 דולר. והיות ומדובר בכבל דיגיטלי המכיל שבב מיוחד, הוא ניתן לזיהוי על ידי המערכת וניתן לשבש את פעולתו. בכך, אם תנסו להשתמש בכבל מסין תקבלו הודעה ש"ייתכן והאביזר אינו נתמך", שכן המערכת מסוגלת לזהות אותו ולמנוע מכם להשתמש בו, אפילו אם מדובר בטעינת הסוללה בלבד.

 

המקבוק החדש עם החיבור הבודד ()
המקבוק החדש עם החיבור הבודד

 

אפל החליטה לכלול את מחבר ה-USB-C במקבוק החדש שלה, אך להבדיל מהכרומבוק של גוגל שגם מכיל חיבורי USB נוספים, אפל מציעה שקע USB-C אחד בלבד לכלל החיבורים כולל טעינה, מה שאומר שעליכם לקנות מתאם מיוחד, ונחשו מי תמכור לכם אותו.

 

מחליפים שקע

מהירות העברת המידע, תמיכה בתצוגה ברזלוציה של עד-4K וטעינה בהספק של עד 100W הופכים את ה-USB-C לחיבור מהפכני שישנה את הדרך שבה אנחנו משתמשים בטכנולוגיה. אך משני מחשבים מתוך אלפי דגמים, ועד רוויה מוחלטת בשוק יש הרבה מרחק. עם תמיכה של היצרניות הגדולות יחד עם קהל הצמא למהירות גבוהה יותר, נראה שהמחבר החדש יתקבל בברכה דיי מהר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ה-USB שישנה את העולם
צילום: shutterstock
מומלצים