שתף קטע נבחר

ערפו להם את המהפכה. 4 שנות מלחמה סורית

ב-15 במרס 2011 יצאו סורים רבים לרחובות בהשראת מהפכות "האביב הערבי" בתוניסיה ובמצרים. אלא שהדיכוי האלים של המשטר הפך את הסכסוך לצבאי והוביל בהמשך להתחזקות ארגוני מורדים איסלאמיסטיים קיצוניים, בהם דאעש. ואסד? הוא עדיין כאן ובעולם כבר לא מדברים על החלפתו

סוריה מציינת היום (יום א') ארבע שנים למלחמת האזרחים שגבתה את חייהם של יותר מ-210 אלף בני אדם וגרמה לעקירת מחצית מאוכלוסיית המדינה מביתה. והיום, כמו ב-15 במרס 2011, עדיין עומד בראש המדינה הנשיא בשאר אסד שנלחם על כיסאו מול ארגוני מורדים רבים, בהם ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

מ'נוסרה' ועד 'דאעש'. מפת המורדים בסוריה

 

עוד חדשות בעולם :

סרביה: התרסק מסוק שפינה תינוק חולה

נזקי הציקלון: מדינה כמעט שלמה חסרת בית

כספי ה-CIA לאפגניסטן הועברו לאל קאעידה

מזכ"ל שמזכ"ל: הגיע זמן אישה בראש האו"ם

 

אם בתחילת הסכסוך הפעילה הקהילה הבינלאומית לחץ גדול על אסד להתפטר מתפקידו, הרי שתמונת המצב כיום שונה לגמרי והוא כבר איננו המטרה העיקרית. כוחות הקואליציה בראשות ארצות הברית מבצעים מדי יום גיחות אוויריות בשטח סוריה נגד יעדי דאעש, בין שבידיעת אסד ובין שלא בידיעתו.

 

ארבעה מיליון סורים ברחו לחו"ל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארבעה מיליון סורים ברחו לחו"ל(צילום: EPA)
עם כניסת המדינה הערבית לשנה החמישית למלחמת האזרחים שקורעת אותה לגזרים, גינו 21 ארגוני זכויות אדם בינלאומיים את הקהילה הבינלאומית בגין חוסר יכולתה להעביר הצעת החלטה במועצת הביטחון של האו"ם שתביא לסיום הסכסוך העקוב מדם. "זו בגידה באידאלים שלנו", אמר יאן אגלאנד, מזכ"ל ארגון "מועצת הפליטים הנורבגית".

 

המו"מ כשל, האיסלאמיסטים התחזקו

במהלך מלחמת האזרחים הסורית נערכו בשווייץ שני סבבי שיחות בתמיכת האו"ם, אולם השיחות לא הצליחו להביא לסיום הסכסוך ואפילו לא להפסקת אש מקומית בחלב.

בחודש אפריל תארח רוסיה, בעלת בריתו הגדולה של אסד, שיחות שלום נוספות במוסקבה, אולם לא ברור אם האופוזיציה הסורית תשתתף בשיחות אלה.

 

ובינתיים בסוריה, השטח רווי בקרבות בין כוחות הממשלה הסורית, שמקבלים סיוע ממשמרות המהפכה האיראניים ומחיזבאללה הלבנוני, לבין כוחות המורדים, בהם "צבא סוריה החופשי" המתון יחסית, וארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים כמו ג'בהת א-נוסרה ודאעש. מאז תחילת הסכסוך נחלש משמעותית כוחו של "צבא סוריה החופשי", ואת הבכורה נטל ארגון דאעש הסוני שהשתלט על שטחים נרחבים בסוריה ובעיראק וזעזע את העולם עם סרטוני ההוצאות להורג שלו, חלקם בעריפת ראשים ובהצתת אנשים בעודם חיים.

 

אסון הומניטרי גדול. פליטים סורים במחנה זעתרי בירדן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אסון הומניטרי גדול. פליטים סורים במחנה זעתרי בירדן(צילום: EPA)
מלחמת האזרחים בסוריה התחילה בכלל במחאה המונית לא אלימה שקיבלה את השראתה ממהפכות "האביב הערבי" בתוניסיה ובמצרים. אלא שהדיכוי הברוטלי שהוביל משטרו של אסד נגד המפגינים הפך את הסכסוך לצבאי, והמדינה הערבית הידרדרה למלחמת אזרחים עקובה מדם. על פי נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR), סוריה היא "האסון ההומניטרי הגדול ביותר של תקופתנו".

 

7 מיליון עקורים בתוך סוריה

בסביבות ארבעה מיליון סורים ברחו לחו"ל ויותר ממיליון מצאו מקלט במדינות שכנות כמו לבנון, ירדן וטורקיה. בתוך סוריה עצמה, יותר משבעה מיליון בני אדם נעקרו מבתיהם, ועל פי האו"ם יותר מ-60 אחוזים מאוכלוסיית המדינה חיה בעוני. ואם בזה לא די, תשתיות המדינה הרוסות, המטבע המקומי קרס, והכלכלה, כך טוענים מומחים, חזרה 30 שנים אחורה.

 

האו"ם מאשים את משטר אסד ואת דאעש בביצוע פשעים נגד האנושות במהלך המלחמה בסוריה. ארגוני זכויות אדם תיעדו הפרות חמורות של זכויות אדם, וארגון האופוזיציה הסורי שמושבו בלונדון Syrian Observatory for Human Rights דיווח השבוע ש-13 אלף בני אדם עונו למוות בסוריה במתקני מעצר של הממשלה מאז תחילת הסכסוך במרס 2011. עשרות אלפים אחרים נותרו בבתי סוהר ובמתקני מעצר של המשטר, ורבים נעלמו באופן מסתורי לאחר מעצרם.

 

נותר בכיסאו. דיוקן אסד ברחוב בדמשק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נותר בכיסאו. דיוקן אסד ברחוב בדמשק(צילום: AFP)
אף שהמערב דרש מאסד לפרוש מכיסאו, הוא עדיין נותר בשלטון בדמשק, ואף הצליח לעבור "משוכה" גדולה לאחר שכוחות צבאו השתמשו באוגוסט 2013 בנשק כימי נגד אוכלוסייה סורית. לפי שעה, כוחות אסד הגבירו את אחיזתם בדמשק וצרים על המורדים בעיר הגדולה במדינה חלב תוך שימוש במטוסי חיל אוויר שמשליכים חביות תבערה ואש ארטילרית. אסד עצמו מכחיש כי כוחותיו משתמשים בחביות תבערה, אך ארגוני זכויות אדם מחזיקים בתיעוד שמוכיח אותו בטעותו.

 

קרבות קשים במדינה בין המשטר לבין הארגון האיסלאמיסטי. שבוי של דאעש בידי הכורדים בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרבות קשים במדינה בין המשטר לבין הארגון האיסלאמיסטי. שבוי של דאעש בידי הכורדים בסוריה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

על רקע עליית דאעש והשתלטותו על שטחים רבים בסוריה, במערב כבר לא קוראים בקול להדיח את אסד מהשלטון בארצו משום שלהערכתם דאעש הוא סכנה גדולה יותר ועלול להשתלט על סוריה במקרה של נפילת אסד מכיסאו. אפילו יריבות מושבעות של אסד כמו צרפת וארצות הברית ריככו את הרטוריקה שלהן כלפי הרודן הסורי, ולו בשם המטרה לחסל את הטרור מבית דאעש.

 

ממשלת צרפת חזרה פעם אחר פעם על עמדתה שלא תשתף פעולה עם אסד, גם בקרב נגד האיסלאמיסטים הקיצוניים בסוריה. אלא שמדיניות זו מותקפת אפילו מצד חברי פרלמנט מהמפלגה הסוציאליסטית השלטת. ראש ה-CIA, ג'ון ברנן, אמר שלשום שוושינגטון מודאגת שקריסת ממשלת סוריה תסלול את הדרך להשתלטות איסלאמיסטית על המדינה. במקביל, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר שהעדיפות העליונה של ממשלו של ברק אובמה בנושא הסורי היא להביס את ארגון דאעש ולא לחזות בנפילת אסד. מנגד, טורקיה נותרה אחד הקולות הבודדים שעדיין קוראים להדחת אסד מהשלטון בדמשק.

 

התקיפות מהאוויר בשילוב הלחימה מהקרקע על כוחות ה"פשמרגה" הכורדיים מצליחות בימים האחרונים לרשום כמה הישגים ולהסיג את כוחות דאעש משטחים שהיו בשליטתו. באותה עת ממשיך דאעש לזעזע את העולם עם התעמולה האכזרית שלו וסרטוני ההוצאה להורג של עיתונאים זרים, עובדי סיוע ואחרים. הארגון הסוני הקיצוני הצליח לגייס לשירותיו אלפי לוחמים זרים וגרם להעלאת הכוננות במדינות רבות בעולם מחשש לפיגועי טרור בשטחן מצד אזרחיהן שחברים בדאעש.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עדיין בשלטון. אסד
צילום: AFP
מומלצים