שתף קטע נבחר

עדיין מתלבטים: "אחליט רק בקלפי"

רבים יחליטו רק ברגע האחרון מאחורי הפרגוד למי הם יצביעו. מי משפיע על דעתם? מה הסיבות הפסיכולוגיות לחוסר ההחלטיות? והאם יש חשיבות לפעילי המפלגות בקלפי? "בסוף אדם שואל את עצמו לאיזה שבט הוא שייך"

רוני להט (32) עדיין לא החליטה למי תיתן את קולה בבחירות 2015 ואת ההחלטה הסופית היא תעשה רק בקלפי, מאחורי הפרגוד. היא יודעת שהקול שלה ילך לגוש השמאל-מרכז, היא רק לא בטוחה באיזו מפלגה. "תמיד הצבעתי למרצ", היא מספרת. "אני מאוד מסכימה עם המצע המדיני שלהם, אבל הייתה לי בעיה עם המצע הכלכלי שלהם. בבחירות האלה אני מתלבטת בין מרצ, שהיא הבית, לבין יש עתיד, שהם רחוקים ממני מדינית. אני מתכוונת להגיע לקלפי ולהחליט שם. ברגע האמת אני אשאל את עצמי אם אני מסוגלת לשים פתק שהוא לא מרצ".

 

- יש סיכוי שפעיל של אחת המפלגות ישכנע אותך מחוץ לקלפי?

"הסיכוי קטן, כי אני רוצה להצביע מהר וללכת לים. זה מאוד תלוי בכריזמה שלו ואם אני בכלל אעצור לדבר איתו".

להט היא דוגמה ללא מעט ישראלים שמסיבות שונות – חוסר החלטיות, חוסר בקיאות או פשוט הפנמה שההבדלים בין הרשימות לא באמת דרמטיים – לא מצליחים להחליט מראש למי להצביע. הם מושפעים משיחות עם חברים ובני משפחה, חיפוש אינטרנטי אינסופי אחר מידע וקריאת טוקבקים. האם הבחירה שלהם פחות רציונלית?

 

 

 

 

יוליה אלעד- שטרנגר, פסיכולוגית פוליטית מהמרכז הבינתחומי הרצליה, מסבירה "אנשים שמתלבטים לא שונים מאחרים. כולנו עושים בקלפי החלטה שמבוססת על גורמים לא רציונליים נקודתיים ומיידיים. בבחירה אנחנו מושפעים משבטיות, אנחנו מצביעים לשבט שלנו. הוא יכול להיות פוליטי, אתני או אחר. בסוף, ברגע האחרון אדם שואל עצמו לאיזה שבט הוא שייך. אם אתה אדם דתי והזהות היהודית שלך מרכזית, יכול להיות שברגע האחרון לא תרגיש נוח להצביע למחנה רחב כמו הליכוד".

 

- הדוכנים, השלטים והפעילים מחוץ לקלפי משפיעים על החלטה של הרגע האחרון?

"הם יכולים מאוד להשפיע על אנשים שההשתייכות המפלגתית שלהם חלשה. יש נטייה לבסס את ההחלטה על מה שהכי זמין לנו בזיכרון. קוראים לזה היוריסטיקט הזמינות. מה שהכי טרי בזיכרון וזמין לנו לתודעה ייראה לנו כשיקול הכי מרכזי וחשוב".

 

גם אבינועם פכלר (29), עורך דין מגבעת שמואל, יחליט רק בקלפי למי הוא מצביע. "אני אצביע לגוש הימין וההתלבטות היא אם להצביע לליכוד או למפלגה קטנה יותר וסקטוריאלית. מי שנעול על בנימין נתניהו הם כאלה שלא יכולים לראות את ציפי ובוז'י בראשות הממשלה, וההיפך - יש אנשים שאומרים 'רק לא ביבי'. אני מאמין שביום הבחירות אני אחוש את השטח ואראה לאן הקול שלי יכול ללכת ולהשפיע יותר. ככל שהזמן עובר מתקבלת תמונת מצב קרובה יותר למציאות".

 

ד"ר פני יובל, מרצה למדיניות ציבורית באוניברסיטת בן גוריון, מסכמת: "נורא קשה לאפיין את המתלבטים. הם יכולים להיות אנשים מאוכזבים או כאלה שיודעים פחות מדי על הנעשה, או כאלה שלא מוצאים מפלגה שמייצגת את מה שהם רוצים. לכן הרבה פעמים שיחה עם מישהו או אירוע שקרה בימים האחרונים ישפיעו על הצבעה. שיחה פנים אל פנים היא מאוד קריטית וגם נציג של מפלגה מחוץ לקלפי יכול להשפיע על מתלבט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מאחורי הפרגוד
צילום: AFP
רוני להט
מומלצים