שתף קטע נבחר

הרשימה המשותפת: שבעה ח"כים חדשים, שתי נשים והרבה תקוות

14 מנדטים הפכו את הרשימה לשלישית בגודלה בכנסת. חבריה מצהירים: נתמקד בנושאים שעלו במגזר כחשובים ונפעל גם לחיזוק הזהות הפלסטינית

ברשימה המשותפת הערבית קיוו להגיע ל-15 מנדטים, אבל יסתפקו באחד פחות בכנסת ה-20. הימצאותה של הרשימה במרוץ הובילה לכך שבחלק מהיישובים במגזר הערבי נרשמו אחוזי הצבעה גבוהים, כאשר היו כאלה שעברו את 70 אחוזי ההצבעה. המבחן כעת של הרשימה הוא אם היא תישאר משותפת, או שתתפרק וכל מפלגה תעבוד בנפרד. הרבה אזרחים במגזר הערבי קראו לחברי הרשימה להמשיך יחד בדרכם הפוליטית.

 

ברשימה יש שבעה ח"כים חדשים, ובהם ראש הרשימה עו"ד איימן עודה (תושב חיפה), עאידה תומא-סלימאן (עכו), המהנדס עבד אלחכים חאג' יחיא (טייבה), ד"ר יוסף ג'בארין (אום אל-פחם), עו"ד אוסמה אלסעדי (עראבה) וד"ר עבדללה אבו מערוף מירכא. ברשימה יש שתי נשים ו-12 גברים, כולם בעלי תארים אקדמיים.

 

 

"אני מקווה שהתוצאה הזו תהיה מנוף להמשך שיתוף פעולה עם המגזר כדי לשרת אותו בכל מיני תחומים, גם מחוץ לכנסת", אמר חבר הכנסת המיועד עבד אל-חכים חאג' יחיא. "יש הרבה דברים חברתיים שהרשימה המשותפת יכולה לתרום בהם. תוצאת הבחירות היא לא הפתעה בשבילנו אבל היא בשורה טובה. האמירות של נתניהו נגד המגזר הערבי בימים האחרונים של מערכת הבחירות לא השפיעו כל כך, אבל הכיוון של ההדרה מצד נתניהו הוא מאוד מסוכן להמשך החיים המשותפים".

 


 

חאג' יחיא כבר מתכנן את הקדנציה שלו בכנסת. "אני הולך לשרת את המגזר הערבי בתחומים מרכזיים כמו חוק תכנון ובנייה, לנוכח הבעיות שיש לנו בתוכניות מתאר, אזורי תעשייה, ובנייה ללא היתר", אמר. "אטפל גם בקידום הרשויות המקומיות כי לפי דעתי רשויות שיש בהן תוכניות הבראה זה לא אומר שהן כושלות, אלא מראה שיש משהו במדיניות של הממשלה שאותו צריך לשנות".

 

חברת הכנסת החדשה עאידה תומא-סלימאן מקווה להיות פה לנשים. "אני ארצה להתעסק בכנסת בנושאים הקשורים לזכויות חברתיות ואזרחיות של האוכלוסייה הערבית, ובנושא זכויות הנשים שהעסיק אותי יתר מ-20 שנה וימשיך להעסיק אותי בעתיד", אמרה. "כמו כן, אתמקד בתעסוקת נשים ערביות ובחקיקה כדי להגן על נשים מפני אלימות. כמובן שאי-אפשר להתעלם מהנושא המדיני והאספקטים של הפעילות הפוליטית".

 

על תוצאות הבחירות אמרה תומא-סלימאן: "התוצאות שלנו משמחות ומחזקות. הציבור נתן בנו אמון רב ואמר אמירה ברורה מאוד שהוא תומך בגישת האיחוד ובניסיון לצבור כוח ולהגן על עצמנו מפני גלי הגזענות ששוטפים את הארץ. הציבור תמך באופק פוליטי חדש. לצערנו יש בשמחה שלנו קצת רגשות מעורבים בגלל המפה הפוליטית הכללית, שוב נהיה שבויים בידי ממשלת ימין קיצונית. לצערי, הרוב היהודי פנה ימינה ובחר בכיוון של ייאוש, מלחמה וגזענות".

 


 

חבר כנסת חדש נוסף הוא עו"ד אוסמה א-סעדי, שהתאכזב מכך שהשינוי כנראה לא יגיע. "במישור הארצי הימין ונתניהו הפתיעו ושמרו על השלטון. אנחנו הסיעה השלישית בגודלה וזו הפעם הראשונה שקורה דבר כזה בהיסטוריה. השגנו עוד יעד, מפלגת יחד של אלי ישי והגזען ברוך מרזל מחוץ לכנסת. עכשיו מתחילה העבודה על מנת להשפיע ולהביא הישגים למגזר ששלח אותנו.

אני רוצה לעסוק בתחום שלי, שזה ועדת חוק ומשפט, למנוע חקיקה גזענית ולפעול לחקיקה שוויונית למגזר הערבי. לעבוד בתחום של האסירים הפלסטינים שזה נושא קרוב ללבי יותר מ-25 שנה ולפעול בשאר התחומים כמו הפקעת אדמות והריסת בתים".

 

על החששות שהרשימה המשותפת תתפרק אחרי הבחירות אמר: "הבטחנו שנקים רשימה אחת והקמנו, לכן האמון הזה שנתן בנו הציבור הערבי מחייב אותנו להמשיך ולפעול כסיעה אחת, אין שום סיבה לפרק אותה. לא נאכזב את הציבור הערבי".

 

ד"ר יוסף ג'בארין, אמר כי הרשימה המשותפת תתמקד בנושאים שעליה נבחרו. "חינוך, דיור ואלימות הם הנושאים העיקריים שאני רוצה לטפל בהם. אלה הנושאים שהבוחרים שלנו העלו באופן מובהק במערכת הבחירות", הסביר. "קידום החינוך הערבי, לרבות ההשכלה הגבוהה, יעמוד בראש מעייניי, לרבות הקצאת משאבים, כולל שינוי בתוכני הלימוד, כך שייתנו ביטוי לזהות הערבית-פלסטינית, וכן שינוי במבנה המערכת כך שהיא תנוהל על ידי אנשי חינוך ערבים. בלי רפורמה מהותית במערכת החינוך לא ניתן לקדם ולפתח את מעמדם של האזרחים הערבים בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן , "ידיעות אחרונות"
ראש הרשימה איימן עודה
צילום: אלעד גרשגורן , "ידיעות אחרונות"
מומלצים