שתף קטע נבחר

6 חודשי עבודות שירות למשחית יד ושם

עונש קל נגזר על אלחנן אסתרוביץ', חרדי מירושלים, שהורשע גם בהשחתת אתר גבעת התחמושת ואנדרטה נוספת. אסתרוביץ': "המעשה היה מתוך אידיאולוגיה, המדינה והמפעל הציוני הם לא בעלי הבית של עם ישראל"

בית משפט השלום בירושלים גזר היום (ה') שישה חודשי עבודות שירות על אלחנן אסתרוביץ', בן 31 מירושלים, שריסס כתובות נגד הציונות ב"יד ושם", באתר גבעת התחמושת ובאנדרטה לזכר לוחמי ההגנה. בית המשפט קבע שהוא "פעל מתוך מטרה לפגוע בבסיס הלגיטימציה של החברה הישראלית".

 

אסתרוביץ' בבית המשפט. התנצל בפני מי שנפגע (ארכיון) (צילום: נועם דביר) (צילום: נועם דביר)
אסתרוביץ' בבית המשפט. התנצל בפני מי שנפגע (ארכיון)(צילום: נועם דביר)

אסתרוביץ' הורשע בדצמבר האחרון בשתי עבירות של הסגת גבול, בשש עבירות של כתיבה והשחתת מקרקעין, בהיזק לרכוש במזיד ובפגיעה בדגל. במהלך הדיון היום בטיעונים לעונש, טען אסתרוביץ' כי הוא מתנצל בפני מי שנפגע ממעשיו אך הוא מבטא דעה לגיטימית שמושתקת. "המעשה שלי היה מתוך אידיאולוגיה, עם כל הכבוד למדינת ישראל ולמפעל הציוני הם לא בעלי הבית של עם ישראל ושל העם היהודי, הם לא האפוטרופוס של העם היהודי".

 

עו"ד מוטי בניטה טען מטעם המדינה כי נדמה שאסתרוביץ לא הפנים את חומרת מעשיו, שהביאו לפגיעה בזכר ששת המיליונים שנרצחו בשואה, וב"חילול כבודם של חיילינו וטובי בנינו שבזכותם אנו עומדים כאן היום". עו"ד יאיר נהוראי טען מטעם ההגנה כי הפרקליטות לוקחת תיק פלילי של השגת גבול והשחתת מקרקעין והופכת אותו לתיק אידיאולוגי, בהשלכה על גורל העם היהודי והציונות.

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

חלק מהכתובות שאסתרוביץ' ריסס ב"יד ושם" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
חלק מהכתובות שאסתרוביץ' ריסס ב"יד ושם"(צילום: אוהד צויגנברג)

השופט איתן קורנהאוזר ציין לחומרה את אופיים של המעשים, ואת העובדה שבוצעו לאחר תכנון מוקדם. מנגד הוא ציין העדר עבר הפלילי, אבל הוסיף כי חופש הביטוי אינו חופש לבצע עבירות. לאחר שהצדדים הסכימו שיש להסתפק בעבודות שירות ונחלקו באשר למספר החודשים, קיבל השופט את עמדת התביעה והטיל על אסתרוביץ' שישה חודשי עבודות שירות.

 

בשלב הכרעת הדין נגע השופט בעבירת הפגיעה בדגל, כשהוא מסתמך על חוק 'הדגל, הסמל והמנון המדינה'. הוא ציין כי חופש הביטוי אינו בלתי מוגבל וכי מולו ניצבת החובה להתחשב בערכים ובעקרונות שנועדו להגן על הפרט ועל הכלל.

 

בנוגע לשאר המעשים ציין השופט כי גבעת התחמושת מסמלת את מחיר הדמים הכבד ששילמה המדינה בתקומתה. "בחירת הזירה הסמלית לביצוע המעשה, התכנון המוקדם, אופי הכתובות התואמות את מטרת הפגיעה בדגל כמסמל הציונות - מעידים כולם על כך שהנאשם פעל באופן מכוון ומתוך מטרה לפגוע ברגשות הציבור, בנימיו הרגישים ביותר, בבסיס הלגיטימציה של החברה הישראלית".

 

ריסס 21 כתובות ב"יד ושם"

במהלך יוני 2012, לאחר שבדק את מצלמות האבטחה ואת פריסת המאבטחים במקום, הגיע אסתרוביץ' ל"יד ושם" וריסס 21 כתובות. על קיר אתר הקרון ריסס: "מדינת ישראל האושוויץ הרוחני לעדות המזרח". במקומות נוספים ריסס "הציונים רצו בשואה", "יהודים תתעוררו, משטר הרשע הציני לא שומר עלינו, רק מסכן אותנו", "קץ הציונות + שלום הידידות", "ממשלת פולין הנכבדה! די לאשר לציונים לערוך באושוויץ טקסי זיכרון מניפולטיביים. היהדות החרדים העולמית".

 

באתר המערה בשטח המוזיאון ריסס אסתרוביץ': "ציונים אכזריים, עזבו את העם היהודי לנפשו". על רצפת אתר הטקסים שבמוזיאון וכן על חלק מתבליט הברונזה במקום ריסס הנאשם "ציונים רודפים! אתם הכרזתם על היטלר בשם העם היהודי. אתם הבאתם את השואה", "מלחמותיו של המשטר הציוני

אינן מלחמותיו של העם היהודי", "יוקם מוזיאון אלטרנטיבי ליד ושם הסלקטיבי" ועוד. לאחר מכן נמלט אסתרוביץ' מהמקום ובדרכו לכיוון גבעת שאול הבחין באנדרטה לזכר לוחמי ומתנדבי ארגון ההגנה, השחית אותה וריסס עליה בספריי אדום ושחור.

 

חודשיים לפני כן השחית אסתרוביץ' את אתר ההנצחה בגבעת התחמושת, כשריסס במקום - "משטר הרשע הציוני עוד יקרוס". על שביל הגישה למקום ריסס כתובת נגד נשיא המדינה דאז שמעון פרס ושר הפנים לשעבר אלי ישי. בהמשך הוא אף ניגש אל התורן שעליו התנוסס דגל ישראל ושרף באמצעות מצית את החבל שעליו היה תלוי הדגל. החבל נשרף והדגל נפל לקרקע.

 

בנוסף, אסתרוביץ' הסיע אדם שהשחית גם את אנדרטת השוטרים ואנדרטת הבקעה. עו"ד נהוראי מסר בתגובה כי בכוונתו לערער על הקביעה "שהפגיעה בדגל גוברת על חופש הביטוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם דביר
אלחנן אסתרוביץ'
צילום: נועם דביר
צילום: אוהד צויגנברג
עו"ד יאיר נהוראי
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים