שתף קטע נבחר

חיל תחזוקה: איך שומרים על המחשב הביתי

עד כמה האבק מסוכן למאווררים במחשב, כיצד לנקות אותו ומה מחייב קריאה לבעל מקצוע. עשה ואל תעשה בניקיון ותחזוקת המחשב, המסך והמקלדת

אווירת הניקיונות של פסח וחול המועד הם הזדמנות לבצע כל מיני מטלות שאין לנו תמיד זמן אליהן בשגרה – כמו למשל ניקיון המחשב הביתי. ניקיון המחשב ותחזוקתו ייקבעו האם הוא יחזיק מעמד שנתיים או חמש שנים.

 

עוד בנושא:

גולשים בספיד: איך משפרים את הגלישה הביתית

כדאי לגשר: איך פותרים סכסוך עם בעל המקצוע

מחירון טכנאי מחשבים

 

איפה למקם את המחשב?

לפני הכול, חשוב לדעת היכן לא מומלץ למקם את המחשב. "כדאי מאוד להימנע ממיקום המחשב באזור שבו יש שמש ישירה על המסך והמחשב", ממליץ אורי בן דוב מבן דוב מחשבים. "באזורים בעלי לחות גבוהה כדאי מאוד להימנע ממיקום המחשב ישירות על גבי הרצפה. הדבר הכי טוב הוא לייעד למחשב מעין תא נפרד ומוגבה, ולכל הפחות רגליות שיגביהו אותו, בייחוד בבתי קרקע. מיקומו יקבע כמה לחות וכמה אבק יחדרו אליו מלכתחילה. למי שגר סמוך לים, לא מומלץ למקם את המחשב במרפסת שבה לחות רבה, כי המאווררים של המחשב שואבים את הרטיבות הזו".

 

אלכסיי פרידמן מחברת EPinc.pc service מוסיף: "כדאי להימנע ממיקום המחשב מתחת למזגן כדי למנוע מצב של טפטוף מים עליו".

 

כדי שלא לגרום בטעות לקצר במחשב ולהשבתתו, חשוב לדאוג לתקינות חוטי החשמל ולהימנע מחיבור צרכני חשמל גבוהים לאותה נקודה אליה מחובר המחשב. "צריך להימנע מחיבור שואב אבק, מפזר חום או מזגן לאותה נקודה אליה מחובר המחשב", מזהיר פרידמן. "זה יכול לגרום במקרה הגרוע לספק הכוח של המחשב להישרף. בנוסף, חשוב להימנע מעודף מפצלים. שכל חוטי המחשב יהיו מחוברים למפצל אחד בעל כמה שקעים, ולא להשתמש במפצל על גבי מפצל".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מאווררי המחשב

פרידמן: "הנזק שיכול להיגרם מאבק הוא משמעותי, ולכן חשוב מאוד להקפיד על שאיבת אבק מהמאווררים. התדירות משתנה בהתאם למיקום הגיאוגרפי

 ובהתאם לאיכות המאווררים. אני ממליץ לשאוב לפחות אחת לחצי שנה או אם שומעים רעש חזק של המאווררים. לעתים ניקוי כבר לא יעזור, וחובה להחליף את המאווררים כדי למנוע נזק למחשב כולו".

 

האם זו פעולה שכל אחד יכול לבצע? בן דוב: "אם אדם מרגיש שהוא מספיק בטוח לפתוח את המארז של המחשב - הוא יכול לעשות זאת. אבל חשוב שלא ינסה לפרק שום חלק של המאווררים אלא רק לפתוח בזהירות את המארז ובאמצעות שואב אבק לשאוב אותו. לגבי ניקוי החלק החיצוני של המארז, זו פעולה פשוטה שכל אחד כמובן יכול לעשות".

 

פרידמן: "אני אישית פחות בעד שאיבה עם שואב אבק, אלא רק באמצעות מברשת ובעדינות. שואב אבק יכול לגרום לחשמל סטטי ולנזקים בעקבות זה".

 

קיים גם מפוח עם לחץ אוויר שיכול לנקות את האבק באמצעות התזת אוויר. האם זה מומלץ? פרידמן: "לדעתי רק קומפרסור שנמצא במעבדות מחשבים מקצועיות, ועלותו כ-600 שקל, מומלץ לניקוי אבק בשיטה הזו. אני מאוד מתנגד לכך שאנשים קונים ב-25 שקל מפוח בחנויות כלי בית ומנקים איתו את חלקי המחשב. במפוחים הזולים יש לחות והם יכולים לגרום לקורוזיה במחשב ולנזק יותר מאשר לתועלת. הם לא מיועדים לניקוי חלקים פנימיים של המחשב".

 

בכמה מאווררים מדובר? פרידמן: "יש שני מאווררים של המארז, יש מאוורר גדול על לוח האם שבו אסור לגעת. ויש מאוורר גם בתוך ספק הכוח שברגע שהוא מתקלקל, צריך להחליף את כל ספק הכוח".

 

כמה יעלה להחליף מאוורר? פרידמן: "מאוורר של מארז מתחיל מ-20 שקל, ואני ממליץ לא לקנות מאוורר מהסוג הזה בפחות מ-50 שקל. מאוורר של המעבד מתחיל מ-150 שקל, כשהמחיר המומלץ לדעתי הוא 300-200 שקל, כדי שהוא יחזיק מעמד יותר זמן.

 ולגבי מאוורר של ספק כוח, הרי שספק כוח איכותי מתחיל מ-300 שקל, שאמור להחזיק 5-4 שנים מעמד. כדאי מאוד להשקיע במאווררים, כי הם אלו שמגנים על כל חלקי המחשב הרגישים, ותחזוקה נכונה שלהם תמנע נזקים שעלותם תהיה גבוהה יותר, שלא לדבר על הנזק שיכול להיגרם למסמכים חשובים שלא הספקנו לעשות להם גיבוי".

 

במוקד השירות של המקצוענים מזכירים: "אם כבר הטכנאי הגיע לביתכם מוטב לנצל את הביקור לכל התיקונים והשדרוגים שאתם מעוניינים לבצע. כך תוכלו לחסוך חלק ניכר מעלות הביקור במקום להזמינו שוב ושוב".

 

ניקוי המסך, המקלדת והעכבר

החלק הקל יחסית בניקוי הוא ניקוי המקלדת, העכבר ומסך המחשב. בן דוב: "ההמלצה היא להקפיד על כיבוי המחשב, לנער קלות את המקלדת על השולחן, ולנקות את הלכלוך שהצטבר מבין המקשים. חשוב במיוחד להקפיד על ניקוי באמצעות מטלית לחה בלבד, שכן מים או ספריי יכולים להרוס את המקשים ולהשבית את המקלדת. גם לגבי העכבר, חשוב לנקות אותו רק עם מטלית לחה".

 

פרידמן: "מקלדת ועכבר הם הדברים הכי מטונפים בבית. אין דרך לנקות אותם בצורה יסודית באמצעים ביתיים וכמובן שלא משתלם לנקותם במעבדה. כיום בעלות של כ-100 שקל ניתן לקנות סט של מקלדת ועכבר, ולכן המלצתי היא להחליף אותם לפחות אחת לשנה וחצי".

 

ומה לגבי מסך המחשב? פרידמן: "חשוב להימנע משימוש בחומרי ניקוי על גבי המסך עצמו. יש כיום חומרים ייעודיים לניקוי מסך. בכל חנות מחשבים ניתן לרכוש ספריי ייעודי לניקוי מסכי מחשב ומסכי טלוויזיה ומטלית מיוחדת. את המסגרת של המסך ואת התושבת שלו ניתן לנקות באמצעות מטלית לחה רגילה, אך המסך עצמו לא".

 

בן דוב: "על המסך עצמו יש שכבת הגנה מפני קרינה וחבל שהיא תתקלף משם בעקבות שימוש באמצעות חומרי ניקוי. אפילו ספריי לניקוי מראות וזכוכיות יכול להסיר את שכבת ההגנה הזו, שמגנה מאוד על העיניים מפני קרינה".

 

מחפשים טכנאי מחשבים אמין? לרשימה המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים