שתף קטע נבחר

אסיר ביטחוני? שכח מסודיות רפואית

השב"ס מעביר לשב"כ אבחנות רפואיות ומידע על טיפולים שמקבלים עצירים ביטחוניים, בניגוד לחוק זכויות החולה. "רופאים לזכויות אדם": "גם בעבר השב"ס עשה כן והבטיח להפסיק". כעת מתחייב השב"ס: "הנושא ייבדק"

רופאים במתקני מעצר ובבתי כלא של שירות בתי הסוהר מעבירים לשב"כ מידע רפואי על עצירים ואסירים פלסטיניים שנכלאו בשל עבירות ביטחוניות. כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי ynet, אשר חושפים תמונה קשה שבה הפרת סודיות רפואית של עצירים ואסירים הפכה לנורמה.

 

העברת מידע רפואי מנוגדת לחוק זכויות החולה, שקובע כי מטפל או עובד במוסד רפואי ישמרו בסוד כל מידע הנוגע למטופל, גם אם הוא עציר ביטחוני.

מידע רפואי מועבר לשב"כ. אחד המסמכים שנחשפו ()
מידע רפואי מועבר לשב"כ. אחד המסמכים שנחשפו
 

התעודות הרפואיות שייכות לאסירים ועצירים ביטחוניים שחלקם היו כלואים באגף השב"כ והגיעו להיבדק במרפאה של בתי הסוהר. הטפסים, החתומים על ידי רופאים אזרחייםה כוללים את סיכום מצבם הבריאותי של העצירים, תלונותיהם ואבחנות הרופאים וכן את סוג הטיפול שניתן להם והתרופות שקיבלו.

 

בתחתית המסמכים הרשמיים הללו של שירות בתי הסוהר נכתב כי הטופס הרפואי של העציר או האסיר ימולא בשני עותקים: ''עותק אחד יימסר לחוקר ועותק שני ייסרק לתיק האסיר". טפסים אחרים ממוענים על ידי הרופא המטפל ישירות לאחראי על חוקרי האגף המיוחד.

 

על פי כללי האתיקה של ההסתדרות הרפואית, ניתן להעביר מידע רפואי לגורם אחר ללא הסכמת המטופל רק במקרים שבהם קיים חשש לבריאות הציבור. ד"ר תמי קרני, יו"ר לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית, הבהירה כי לפיכך מדובר לכאורה בעבירת אתיקה של הרופאים המטפלים. "המידע הרפואי אמור לשמר את בריאות האסיר ולעבור למערכת הרפואית בבתי הסוהר. אסור לתת אותו לחוקרים או סוהרים. זה לא מידע שהם צריכים לקבל. האמון בין רופא לחולה צריך להיות מוגן וזה לא משנה אם מדובר באסיר".

 

"הטופס ימולא בשני עותקים" ()
"הטופס ימולא בשני עותקים"
 

לדבריה, כמו שברור לכולם שישנו חיסיון מלא בין עורך דין לבין עבריין שהוא לקוח שלו, כך צריך להיות גם בנוגע לחיסיון רפואי.

 

מעבר להפרת הסודיות הרפואית, העברת החומרים הרפואיים לחוקר טומנת בחובה גם פוטנציאל לשימוש לרעה במידע על ידי גורמי הביטחון, שעשוי לשמש נגד המטופל או כדי להפעיל עליו לחץ. חלק מהמסמכים הרפואיים שייכים לאסירים ביטחוניים מוכרים היטב שנסיבות מעצרם סוקרו באופן נרחב על ידי התקשורת בישראל ובעולם.

 

בעקבות התלונות והממצאים שלחה אמאני דעייף, מנהלת מחלקת הכלואים בארגון ''רופאים לזכויות אדם'', מכתב למנכ"ל משרד הבריאות ארנון אפק ובו דרשה לברר את מעורבות אנשי הרפואה שחתימתם מופיעה על המסמכים בהפרות סודיות רפואית ולנקוט סנקציות משמעותיות נגדם, להפיץ לצוותי רפואה את הנחיות משרד הבריאות האוסרות על השתתפותם בהפרות אתיות ומקצועיות תוך שימת דגש על איסור העברת מידע רפואי של מטופלים לידי חוקרים במערכת הביטחון.

 

זו אינה הפעם הראשונה שבה ארגון "רופאים לזכויות אדם" פונה בעניין זה למשרד הבריאות ולשירות בתי הסוהר. בשנת 2011 הודה שב"ס כי אכן הועבר מידע רפואי של עצירים על ידי רופאים וכי יופץ רענון לרופאים בנושא, אולם המסמכים הרפואיים מעידים כי ההוראות לא יושמו.

 

משירות הביטחון הכללי נמסר כי הגורם האמון על החזקה וטיפול במידע רפואי הנוגע לאסירים ולעצירים הוא שירות בתי הסוהר, הפועל בנושא בהתאם לפקודותיו ונהליו. "שב"כ אינו נגיש למידע רפואי חסוי. הפרטים המועברים משירות בתי הסוהר לשב"כ בעת הנוכחית על פי החלטת הגורמים הרפואיים המוסמכים בשב"ס, נוגעים להנחיות החזקה ומגבלות חקירה של העצור, ככל שישנן. מיותר לציין כי העברת הפרטים כאמור נעשית לשם שמירה על בריאותו של העצור הנחקר". משירות בתי הסוהר נמסר כי הנושא ייבדק לאור הפנייה. 

 

במשרד הבריאות אישרו כי מכתב התלונה התקבל והועבר לטיפולו של נציב קבילות הציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דו"צ
עצירים ביטחוניים. מידע רפואי חשוף (ארכיון)
צילום: דו"צ
מומלצים