שתף קטע נבחר

ישראל למען לבקני אפריקה: "רגישים לאפליה"

לבקנים רבים סובלים מרדיפה ביבשת השחורה משום שהם נחשבים למקוללים. מועצת האו"ם לזכויות אדם קיבלה החלטה לקדם את ההגנה עליהם, וישראל הייתה בין המדינות הבודדות במערב שנרתמו לעניין

שיעור הלבקנים באוכלוסיית יבשת אפריקה גבוה באופן משמעותי מאשר בשאר העולם, ורבים מהם סובלים מרדיפה משום שהם נחשבים מקוללים ומביאים מזל רע. במושב האחרון של מועצת האו"ם לזכויות אדם שהיה בחודש שעבר בז'נבה החלו מדינות אפריקה לקדם החלטה להקים מנגנון שיגן על הלבקנים. ישראל נרתמה למאבק.

 

הלם באפריקה: לבקן בן שנה נרצח לשם כישוף

600 דולר לאיבר: לבקנים נרצחים בטנזניה

 

בטנזניה מכנים את הלבקנים "רוחות רפאים" או "אפס אפס", כינוי ליצורים פחותים מבן אנוש. לפי קרן האו"ם לילדים, יוניצ"ף, 74 לבקנים לפחות נרצחו מאז שנת 2000. רבים אחרים הותקפו וצלעותיהם נחתכו בטענה כי באבריהם טמונים כוחות מאגיים. ישנם גם דיווחים על גורמים עברייניים החופרים קברי לבקנים ושולפים משם חלקי גופות כדי למכור אותם.

מכונים "רוחות רפאים". לבקנים בטנזניה ()
מכונים "רוחות רפאים". לבקנים בטנזניה

באזורים כפריים באפריקה הלבקנים נחשבים לשדים ורוחות רעות ולעתים נתפסים כ"רוחות של אירופאיים קולוניאליסטיים", או כ"אחוזי דיבוק ברוחות רעות". בנוסף, קיימת אמונה כי איבריהם יכולים לשמש מרכיב עוצמתי בטקסים אליליים כדי להביא שגשוג ועושר. בשל כך גם קברים של לבקנים מחוללים לא פעם וגופותיהם מוצאות מן הקבר‏. אמונה נוספת הפוגעת בלבקנים היא כי קיום יחסי מין עם אישה לבקנית יכול לרפא אדם מאיידס. אמונה זו מובילה לאונס של נשים לבקניות ובכך להגברת התפוצה של מחלת האיידס בעיקר בזימבבווה‏.

 

הלבקנים באפריקה לא נהנו עד כה מהגנה בינלאומית ובעצם "נפלו בין הכיסאות" מבחינת הטיפול של מסגרות האו"ם. אי-אפשר להגדירם בעלי מוגבלות ואי-אפשר לומר שהופלו על רקע גזעי. "לא היה אף מכניזם שאפשר להגן עליהם", הסביר עומר כספי, הציר במשלחת ישראל למועצת האו"ם לזכויות אדם. "יש מחסור גדול בנתונים לגבי היקף התופעה והתעורר צורך גדול לאסוף מידע".

 

על פי ההחלטה שקיבלה המועצה, בשלב הראשון ימונה מומחה עצמאי שיעסוק אך ורק בנושא הזה, יאסוף נתונים, ועל בסיסם יינקטו פעולות להגן על הלבקנים. לצד ישראל קידמו את ההחלטה עוד קומץ מדינות מערביות, בהן קנדה, בלגיה, דנמרק, איטליה, פולין ופורטוגל. אליהן נוספו עוד 26 מדינות תומכות לאחר תום מושב המועצה לזכויות אדם.

 

ישראל שימשה שושבינה להחלטה, עשתה לה לובינג והשתתפה במגעים הדיפלומטיים על הנוסח שעבר בסוף החודש שעבר. בשנים האחרונות העניקה ישראל מקלט לשני אפריקנים לבקנים: אחת מהם ילדה קטנה מחוף השנהב והשני לבקן מניגריה. ישראל סייעה גם בתמיכה להבאת תערוכת צילומים על לבקנים באפריקה שהוצגה במוסדות האו"ם בז'נבה.

 

"אנחנו רגישים מאוד לגילויי אפליה, וזה היה מאחורי השיקול שלנו לתת להם מקלט וגם לסייע בלובי בקידום ההחלטה בג'נבה", הוסיף כספי. "יש לנו תחושת מחויבות להתמודד עם התופעה האכזרית הזאת. אנחנו שמחים שיכולנו לסייע, ונבחן דרכים נוספות לסייע להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים