שתף קטע נבחר

המנגל הטבעוני - עצמאות אחרת

למה אנחנו אוכלים בשר ביום העצמאות כאשר יש חלופות בריאות ומוסריות?

יום העצמאות הוא חג המנגלים. לאחר השמחה והצהלה בערב יום העצמאות, מדינת ישראל מתכנסת באלפי פארקים וגנים ברחבי הארץ כדי לחגוג במנהג "על האש". כולנו מכירים את המנהג הזה ורובנו לקחנו או לוקחים בו חלק.

 

בואו נדבר במספרים: ב-2010 הצריכה החודשית הממוצעת של בשר בקר בישראל הייתה כ- 9,000 טונות, ב"חודש העצמאות" היא טיפסה לכמות של כ-14 אלף טונות. ב-2015 הצריכה צפויה לעמוד על כ-16 אלף טונות בחודש העצמאות, ואלו רק המספרים של צריכת הבקר. ואני שואל: האם זה בריא? האם זה אקולוגי? האם זה מוסרי?

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

אחי נשאר בן 20 / שרית מישאל

בין סאלח שבתי לבבר זגורי / מירה משה  

 

נתחיל מבריא: שומן רווי המגיע רק ממוצרים מהחי הוא הגורם העיקרי למחלות לב וכלי דם, שהן גורם התמותה מספר אחד בעולם. אכילת בשר מרובה גורמת לאיבוד סידן. בבשרים מעושנים יש חומרים קרצינוגנים - מעוררי סרטן - משום שבעלי החיים המובלים לשחיטה נשמרים בחיים ומפוטמים באמצעות שימוש קבוע בסמי הרגעה והורמונים. בנוסף, עקב הצפיפות הגבוהה והתנאים הבלתי סניטריים, החיות מקבלות כמויות גדולות של אנטיביוטיקה. השימוש הרב באנטיביוטיקה יוצר באופן טבעי בקטריות חסינות בפני אנטיביוטיקה המועברות לאוכלי הבשר.

מנגל טבעוני. יש חלופה בריאה  ()
מנגל טבעוני. יש חלופה בריאה
  

האם זה אקולוגי?

למרות המודעות הכללית בישראל לבעיית המחסור במים, מתעלמים מחלקה של תעשיית המזון מהחי במשבר המים. כמויות אדירות של מים מושקעות בתהליכי הגידול והעיבוד של בעלי-חיים לצורכי מזון. לדוגמה, להפקת ק"ג אחד של בשר בקר יש צורך ב-20 אלף ליטר מים, פי 50 מכמות המים הדרושה לייצור קילו חיטה. ייצור מזון להאבסת בעלי חיים גוזל אנרגיה רבה, נוסף לאנרגיה שנדרשת לחימום ולקירור הלולים, הדירים והרפתות, להובלה של מזון ומים, לסילוק פסולת ועוד.

 

תעשיית הבשר מאיצה גם את אפקט החממה - הבקר והצאן עצמם פולטים 12 אחוזים מכלל המתאן הנפלט לאטמוספירה, אחד הגורמים העיקריים לאפקט החממה. לצורך השוואה, שישה כלי רכב גורמים בממוצע לאותו הנזק של פרה אחת מבחינת אפקט החממה.

 

באופן אישי, הפכתי לטבעוני לפני ארבע שנים. הייתי חייל קרבי במגלן, ונאלצתי לצאת מקרבי בעקבות פציעה. עברתי פריצת דיסק, וסבלתי מכאבי גב חזקים. הפכתי לטבעוני ביום שצפיתי בהרצאה של גארי יורופסקי ממניעים אידיאולוגיים, אבל במקביל גם מצבי הבריאותי השתפר מבלי שציפיתי לכך. תוצאות בדיקות הדם הראו שאני במצב טוב יותר וגם חזרתי לכושר מהר.

 

חייתי בבית שתמיד הדגישו בו את הפן האקולוגי - מחזרנו בקבוקים, סוללות וזכוכיות, הקפדנו לנסוע באופניים, אבל לא היינו טבעונים. היום כשכל משפחתי לא אוכלת בשר (אבי ואני טבעונים, אמי ואחותי צמחוניות), אנחנו תורמים הרבה יותר לשמירה על הסביבה משתרמנו לאורך השנים.

 

האם זה מוסרי?

אנחנו, בני האדם, החלטנו שהעולם שייך לנו, ושזכותנו לנצל את כלל החיות לטובתנו. האם לזה בורא עולם התכוון? שפרות יגדלו בתוך כלוב, יועמסו לתוך משאית, ויהרגו אותן כדי שלבני האדם יהיה יותר טעים? האם התעשייה הוגנת כלפי בעלי החיים ואם לא, האם אין לנו חלק בזה? האם זה הוגן שהורגלנו שפרה מותר לאכול, אבל כלב אסור? האם זה הגיוני שכאשר נראה כלב מסכן ברחוב נאסוף אותו ואילו פרות ותרנגולות מקבלות יחס משפיל ומשועבדות כל חייהן?

 

מה נאכל במקום הבשר?

בדיוק בשביל זה ייסדנו את המנגל הטבעוני. המנגל הטבעוני נערך השנה ביום העצמאות בפעם השלישית, ומטרתו להראות לעם ישראל שאפשר גם אחרת. המנגל הטבעוני יתקיים ברעננה וצפויים להגיע אליו כ-4,000 אנשים, רובם הגדול טבעונים או צמחונים שמחפשים דרך לחגוג את יום העצמאות עם המנגל המסורתי, אך ללא גרימת נזקים בריאותיים, אקולוגיים ומוסריים.

 

אופק רון, שותף להפקת המנגל הטבעוני, ופעיל בעמותת ויגן פרנדלי

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוגגים עצמאות אחרת. ארכיון
אופק רון
מומלצים