שתף קטע נבחר

בלי אופוזיציה: פושע המלחמה שוב נשיא

נשיא סודן עומר אל-באשיר, שנאשם בהאג בביצוע רצח עם בדרפור, קיבל 94% מהקולות בבחירות לנשיאות וימשיך בתפקיד שבו הוא מחזיק מאז 1989. עם שיעור הצבעה נמוך - בסביבות 35% - וחרם של האופוזיציה, ניצחונו לא היה מוטל בספק: "העולם הסודני נתן לעולם שיעור ביושרה. סודן מדינה חופשית"

הכתובת הייתה על הקיר: נשיא סודן עומר אל-באשיר לא הולך לשום מקום. הרודן האפריקני שנאשם בביצוע פשעי מלחמה ומכהן בתפקידו מאז שנת 1989 זכה לניצחון סוחף בבחירות לנשיאות במקביל לניצחון מפלגת השלטון שבראשותו. כך עולה מתוצאות הבחירות הרשמיות שהתפרסמו היום (יום ב') על רקע הטענות לזיופים, לאי סדרים בהיקפים גדולים ולמניעת גישה למצביעים רבים.

 

באשיר נגד בשאר: 'נשק סודני עבר למורדים'

 

עוד חדשות בעולם :

2.10 מטרים: למי יש את השיער הכי ארוך?

שיא עולם: קובייה הונגרית ב-5.25 שניות! צפו

 

אל-באשיר בן ה-71 לא נתקל בקשיים מיוחדים בבחירות לנשיאות, בייחוד לאור העובדה שהאופוזיציה במדינה האפריקנית החרימה ברובה את הבחירות שנערכו בתחילת החודש. הנשיא הסודני קיבל 94.05 אחוזים מקולות הבוחרים ו"מפלגת הקונגרס הלאומי" שבהנהגתו זכתה ב-323 מושבים בפרלמנט בחרטום מתוך 426. נשיא ועדת הבחירות, מוכתר אל-עאשים, מסר ששיעור ההצבעה עמד על 46.4 אחוזים, הרבה מעבר להערכת משקיפים מהאיחוד האפריקני שטוענים ל-35-30 אחוזי הצבעה בלבד.

 

אפילו תומכיו של הרודן הסודני לא הלכו לקלפי. אל-באשיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אפילו תומכיו של הרודן הסודני לא הלכו לקלפי. אל-באשיר(צילום: EPA)

"ההצבעה לא עניינה את הבוחרים או לא משכה תשומת לב רבה משום שהם לא ראו בבחירות דבר אמיתי", אמר עבד אל-ווהאב, מומחה לסודן באוניברסיטת ווסטמינסטר. "אפילו תומכי הממשלה לא חשבו שחשוב בשבילם ללכת לקלפי משום שידעו מי ינצח".

 

"דיכא את התקשורת והאופוזיציה"

מבקריו של אל-באשיר טוענים שהוא דיכא את כלי התקשורת ואת ארגוני החברה האזרחית וארגוני האופוזיציה במדינה. כמו כן, האיחוד האירופי האשים את סודן באי קיום דיאלוג לאומי אמיתי כדי לרכך את המתיחויות הרבות בשטחה ובאי יצירת "סביבה תורמת" לקראת הבחירות. אלא שהביקורת לא ממש מטרידה את הרודן הסודני שנאשם בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ברצח עם בחבל דרפור.

 

"העם הסודני נתן בבחירות האלה לעולם שיעור באתיקה, הוא נתן לעולם שיעור ביושרה", אמר אל-באשיר בנאום בפני תומכיו. "איננו מקבלים את הפיקוח או את התכתיבים של אחרים. סודן היא מדינה חופשית ולא נקבל הוראות מאחרים".

 

מדינה ענייה עם אתגרים רבים. קלפי בחרטום (צילום: AP) (צילום: AP)
מדינה ענייה עם אתגרים רבים. קלפי בחרטום(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

במהלך קמפיין הבחירות אמר הנשיא הסודני שרק הוא יוכל לנווט את המדינה בין כל הכאוס ששורר בכמה מדינות ערביות, שבהן לטענתו שאיפות לדמוקרטיה שמגובות על ידי המערב זוכות לעדיפות על פני יציבות.

 

גם תקופת שלטונו החדשה-ישנה של אל-באשיר בארמון הנשיאות תהיה מלאה באתגרים. מאז 2003 הוא מתמודד עם מרידה בחבל דרפור ומאז 2011, עם התנתקות דרום סודן, עם סכסוכים אלימים בנילוס הכחול ובדרום קורדופן.

 

בבית הדין בהאג טוענת התביעה כי הנשיא הסודני ניצח על רצח העם בחבל דרפור ועל פעולות עוינות אחרות שנועדו לדכא את המרידה בחבל. התביעה בהאג לא הסתפקה בכתב אישום נגד הנשיא הסודני והוציאו נגדו צו מעצר בינלאומי, שלא מכובד על ידי בעלות בריתה של סודן, בייחוד באפריקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
איש לא קרא עליו תגר. אל-באשיר
צילום: AP
מומלצים