שתף קטע נבחר

"למצוא מישהו בחיים". הקרב של פיקוד העורף

תושבי העיירה סאקו בנפאל נדהמו לראות בין ההריסות חיילים עם מדי זית, שעליהם התנוסס דגל ישראל. בסיוע כלבי יחידת עוקץ פועלים חברי משלחת יחידת החילוץ וההצלה הצבאית במרוץ נגד השעון: "בכיס אוויר אפשר לשרוד"

"אתם מישראל? תודה שבאתם". המבטים החשדניים של הניצולים בעיירה סאקו הממוקמת כ-30 קילומטרים מזרחית לבירה קטמנדו התחלפו בניצוצות של תקווה. אל מול הבתים ההרוסים, שמהם עלה ריח חריף של ריקבון, התייצבה משלחת יחידת החילוץ וההצלה הארצית של פיקוד העורף. "נשקיע מאמץ במקום הזה ואם נזהה פוטנציאל ניתן שם עבודה כדי להציל חיים", הבטיח מפקד הכוח, רב-סרן יובל ברק. מניין ההרוגים בנפאל עומד כעת על 5,489 בני אדם. עוד כ-100 נספו באסון במדינות נוספות.

 

חיילי היחידה הצה"לית ירדו מאוטובוס לבושים במדי הזית ועליהם התנוסס דגל ישראל. המקומיים נראו המומים. אחרי ששרדו את רעידת האדמה העזה בנפאל הקפידו התושבים לברך את החיילים

 הישראלים לשלום ונתנו בהם את אמונם.

 

"אנחנו יודעים שבסאקו הרבה בתים פשוט קרסו", אמר רס"ן ברק, "רק עכשיו החלו באיתור וניתוח ממדי ההרס באזור ורק היום הצבא הנפאלי הגיע לשם". חברי המשלחת זכו לשמירה צמודה של מאבטח מיחידה מיוחדת ושוטר מקומי. הצוות עובר בין ההריסות ושומע את תגובות המקומיים, שטוענים כי השלטון במדינתם הפקיר אותם והפנה את כל המשאבים לקטמנדו.

 


"נשקיע מאמץ במקום הזה". איש פיקוד העורף בנפאל (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
"נשקיע מאמץ במקום הזה". איש פיקוד העורף בנפאל(צילום: איתי בלומנטל)

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

במבנה שקרס בעיירה נראו עשרות חיילים נפאלים מנסים להגיע לגופות באמצעות אתי חפירה. עם הגעת הישראלים, פונו הנפאלים מהמקום ובשטח נעשתה הערכת מצב מחודשת. במהלך שיחה

עם תושבי גילו מפקדי המשלחת כי ילד מקומי בן 9 נראה צועד בזמן רעש האדמה בין הבתים וככל הנראה נקבר תחת ההריסות.

 

במסגרת הניסיונות לאתר את הילד נשלח למקום כלב של יחידת עוקץ. לפתע הכלב החל לנבוח ובעקבות כך הועלתה השערה שבין ההריסות לכוד אדם חי. "יש סיכוי למצוא שם מישהו בחיים", סיפר קמב"ץ הכוח, רב-סרן שלו חוליו. "כלב מתעלם מגופות, הזמן כבר דוחק אבל אם אדם נמצא בכיס אוויר הוא יכול לשרוד גם ללא אוכל ומים הרבה ימים".

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

עשרות טופלו בבית החולים הארעי של צה"ל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
עשרות טופלו בבית החולים הארעי של צה"ל(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הכלב נשלח לתוך עיי החורבות כמה פעמים ולאחר דקות מורטות עצבים, הוחלט לעבור למקומות אחרים מכיוון שסיכויי ההצלחה נותרו קלושים. "הזמן חשוב ואנחנו רוצים למצוא אנשים בחיים", הסביר חוליו. "מסיפורים כאלו ועדויות אפשר להציל חיים, וזאת משימתנו העיקרית כרגע". מחר יעשו צוותי החילוץ את דרכם לאזור שממזרח לסאקו בתקווה להציל חיים.

 

במהלך היום הגיעו אל מחנה צה"ל בנפאל, שמשמש גם כבית חולים שדה, 27 ישראלים. שבעה מתוכם נזקקו לטיפול. בסך הכול טופלו 98 בני אדם, בוצעו שלושה ניתוחים מצילי חיים ובוצעה גם לידה קיסרית ראשונה.

 

הנעדר האחרון: האב יוצא לנפאל 

במקביל, צוותי חברות הביטוח הישראליות ונציגי שגרירות ישראל בנפאל ימשיכו מחר בחילוץ תרמילאים נוספים. מרב המאמצים יוקדשו לאסוף עדויות על אודות הנעדר הישראלי האחרון, אור אסרף, שנראה בחיים לאחר רעידת האדמה.

 

פטריק, אביו של אור, וכמה מחבריו ליחידה הצבאית, יצאו הלילה לנפאל כדי לסייע בחיפושים. אלמוג פוקס, חברו של אסרף שטייל עמו וחזר לישראל, אמר כי "אנחנו מתארגנים על משלחת חילוץ. אני עומדים בקשר עם האנשים בקטמנדו ועושים ככל יכולתנו לאתר אותו. אנחנו מאוחדים ומגובשים וכל הצוות נרתם במצב כזה".

אור אסרף. האב יסייע מקרוב בחיפושים ()
אור אסרף. האב יסייע מקרוב בחיפושים

בינתיים הדיווחים של ישראלים מתחילת השבוע על זעם התושבים המקומיים בשל היעדר הסיוע מצד ממשלתם, זעם שלא פעם הגיע גם למעשים אלימים, קיבלו היום גיבוי משמעותי כשעוד

ועוד דיווחים הגיעו על פעולות זעם של תושבים נגד הרשויות.

 

בבירה קטמנדו מחו כ-200 בני אדם מחוץ לפרלמנט, ודרשו לספק להם אוטובוסים רבים יותר כדי שיוכלו להגיע לבתיהם באזורים המרוחקים של המדינה וכדי להחיש את חלוקת אספקת המזון והציוד שקיבלה נפאל ממדינות זרות.

 

בכפר סנגצ'ווק שנמצא באחד האזורים הפגועים ביותר, כשלוש שעות נסיעה מקטמנדו, חסמו עשרות תושבים זועמים את הכביש עם צמיגים ומנעו ממשאיות להעביר סיוע לקורבנות הרעש. הם עצרו שתי משאיות שנשאו אורז, נודלס ועוגיות. "הממשלה לא מעבירה לנו אוכל", אמר אודהב גירי, בן 34, "משאיות עם אורז חולפות על פנינו ולא עוצרות. כל האוכל מגיע למטה המרכזי של המחוז ולא אלינו".

 

מספר ההרוגים הרשמי בנפאל עומד כעת על 5,238 בני אדם, ומספר הפצועים על כ-10,350. יותר מ-80 בני אדם נוספים נהרגו בהודו ובטיבט השכנות.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי בלומנטל
אנשי פיקוד העורף בעבודה
צילום: איתי בלומנטל
מומלצים