רגע לפני שבת: 70 ישראלים חולצו בנפאל
יום מרגש לעשרות ישראלים שחולצו אחרי ימים של המתנה מאזור לוקלה, לנגטנג והאגמים הקפואים: "זו תהיה שבת מיוחדת". נמשכים החיפושים אחרי אור אסרף, 1,000 אזרחים אירופים נעדרים. בבית החולים שהקים צה"ל מספרים על הטיפול בניצולה ששרדה 130 שעות בהריסות: "היא מרגישה בטוחה אצלנו"
מספר ההרוגים ברעש האדמה בנפאל חצה ביום שישי את ה-6,200, בצל החשש שהוא עלול לטפס עד ליותר מ-10,000. גם אתמול פקדו רעשי משנה את המדינה, ולכן ניצולים נמנעים עדיין מלחזור לבתיהם וממשיכים להעביר את הימים והלילות בשטחים פתוחים. אתמול בצהריים נודע כי כמעט שבוע אחרי הרעש, לא פחות מ-1,000 אזרחים אירופים עדיין נעדרים בנפאל. בנוסף להם נעדר עדיין גם המטייל הישראלי אור אסרף.
עוד על רעש האדמה בנפאל:
- בישראל - הקשישים התגייסו לעזרת המטפלים הנפאלים
- 130 שעות בהריסות: ישראלים חילצו ניצולה
- תיעוד מנפאל: בן 15 חולץ בחיים אחרי 5 ימים
במבצע שארגנו בבוקר שישי שליחי חב"ד בקטמנדו, הרב חזקי לפשיץ ורעייתו חני, חילצו מסוקי חילוץ פרטיים כ-70 ישראלים מצפון נפאל. מדובר בתרמילאים ששהו בימים האחרונים בכפרים באזור לוקלה, לנגטנג ואזור האגמים הקפואים. חלק מהמטיילים האלה הועברו לבירה קטמנדו, וחלקם האחר פונה לתחנות ביניים אחרות. חני ליפשיץ סיפרה שחלק מהחילוצים נעשו בשיתוף פעולה עם צוות מגנוס, וכי במבצע חולצו גם יהודים ממדינות אחרות בעולם השוהים בנפאל.
"רוב המחולצים נמצאים כעת בבית חב"ד ועומדים לעשות איתנו את השבת, שאנחנו בטוחים שעומדת להיות מרגשת ומיוחדת ומאוד מיוחדת", סיפרה ליפשיץ, "היא תהיה מלאה בסיפורים, חוויות ותקווה למצוא את הנעדר הישראלי האחרון, אור אסרף".
מספר ההרוגים בנפאל גבוה כל כך, עד שהנפאלים אינם מצליחים לקיים מהר מספיק את הליכי שריפת הגופות, כמקובל במסורת המקומית. "בחדרי המתים נגמר המקום, ולכן הורינו לשרוף מיד את הגופות אחרי חילוצן", אמר ראמאן לאל מהגוף שמתאים את פעולותיהם של כוחות הביטחון הנפאליים.
הסיוע שהתעכב בימים האחרונים באזור קטמנדו החל להגיע ביום-יומיים האחרונים גם לכפרים ועיירות רחוקים, הנמצאים בהרים. ריחן החזק של הגופות המוטלות בין ההריסות מונע גם הוא מתושבים בכפרים האלה לחזור לבתיהם. לפי האו"ם, כ-600 אלף בתים נפגעו או נהרסו לחלוטין בנפאל. שר האוצר הנפאלי אמר כי לארצו יידרשו לפחות שני מיליארד דולרים כדי לשקם בתי מגורים, בתי חולים, משרדי ממשלה ובניינים היסטוריים, וקרא לקהילה הבינלאומית לעזור.
לפי האו"ם, כשמונה מיליון בני אדם נפגעו ישירות או בעקיפין מהרעש. לפחות שני מיליון איש יזדקקו לאוהלים, מים, מזון ותרופות בשלושת החודשים הקרובים. גם בשישי המשיכו להגיע דיווחים על מתיחויות בין אזרחים זרים השוהים במדינה לבין תושבים נפאלים מקומיים, הנואשים לפינוי. דיווחים דומים מסרו השבוע מטיילים ישראלים, שטענו כי הותקפו על-ידי מקומיים המשוועים לסיוע.
שגריר האיחוד האירופי בנפאל, רנסיה טירינק, עדכן שכאלף אזרחי האיחוד האירופי עדיין נעדרים בנפאל. עד כה זוהו בנפאל 12 הרוגים אזרחי האיחוד האירופי. לדבריו רוב הנעדרים האירופים הם תיירים שיצאו לטייל באזורים לנגטנג ולוקלה.
ניתוח לניצולה ששרדה 130 שעות
מצבה של הצעירה הנפאלית שחולצה שלשום מההריסות אחרי 130 שעות על-ידי צוות של מחלצים אזרחיים מישראל, נורבגיה וצרפת, ממשיך להיות קשה אך יציב. בשלב זה לא נשקפת סכנה ממשית לחייה, ואתמול בבוקר החלו לנתח אותה כדי להסיר נמק מקרקפתה. לפני שהורדמה, כשהגיעה לבית החולים שדה של צה"ל בקטמנדו, היא הספיקה לשוחח כמה דקות עם הצוות הרפואי שקיבל אותה.
"וידאנו שאין לה בעיה נוירולוגית", סיפר ל-ynet ד"ר נסים יפרח המטפל בה, "היא ביקשה מיד שנרטיב לה את השפתיים והבינה היכן היא נמצאת. היא אמרה שהיא חשה בטוחה להיות אצלנו ולא הפגינה שום חרדה. הניצולה סיפרה שבמשך זמן רב היא הייתה לכודה בהריסות בלי יכולת לזוז, בלי מים ובלי מזון, ולא הצליחה גם לקרוא לעזרה. היא נמצאה במצב של התייבשות משמעותית, אבל בסך הכול היא לא סבלה מפגיעות באיברים משמעותיים מלבד פגיעה קטנה בכבד. יחד עם זאת היא סובלת מנמקים ופצעי לחץ בגפיים, בקרקפת ומפציעות מעיכה".
מלבד הצעירה הנפאלית טופלו עד כה בבית חולים שדה הישראלי עוד 285 נפאלים, חלקם במצב קשה מאוד. אחת המאושפזות היא ילדה בת 10 הסובלת
משיתוק חיצוני ומדימום מוחי. בחמישי היא נותחה בראשה לניקוז הדימום ע"י הרופאים הישראלים, ואתמול הם העירו אותה והופתעו לגלות כי היא חזרה להכרה מלאה ואף שוחחה עימם ועם בני משפחתה. מטופלים אחרים במצב קשה עברו ניתוחי קטיעת גפיים בשל נמקים חמורים. ד"ר יפרח, שבשגרה מנהל את היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים מאיר בכפר-סבא, סיפר כי מחמם את הלב לראות מטיילים ישראלים צעירים הבאים לסייע לצוות הרפואי הישראלי בבית החולים המאולתר.