שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

לקראת הבגרויות: שיעור פרטי בתל אביב יקר בממוצע ב-27 שקל משיעור בבאר שבע

מאז סיום חופשת הפסח נרשמה עלייה של עשרות אחוזים בביקוש לשיעורים פרטיים לתלמידי תיכון. כמה עולה שיעור במתמטיקה? וכמה בהיסטוריה? מה הרווח החודשי של המורים ומה הפרופיל שלהם? הנתונים בפנים

עונת בגרויות הקיץ החלה ביום שני עם הבחינה בכימיה ותמשיך עוד שבועיים שבהם יתמודד התלמידים עם המבחנים המלחיצים באמת: אנגלית ומיד לאחר מכן מתמטיקה. בחודשים האחרונים כבר החלו התלמידים במרתון הלמידה שכולל תגבור שיעורים פרטיים: על פי נתוני אתר "לימוד נעים", המכיל אלפי פרופילים של מורים פרטיים בכל הארץ, בתקופת הבגרויות הנוכחית שהחלה אחרי פסח נרשמה עלייה של 37% בביקוש לשיעורים פרטיים בהשוואה לכל תקופה מקבילה אחרת במהלך השנה.

 

המקצוע המבוקש ביותר בהתפלגות החיפושים הוא מתמטיקה, עם 34.24%. מיד אחריו אנגלית עם 23.12%. לשון והבעה נמצא אחריהם בפער גדול מאוד - רק 9.5% מהגולשים חיפשו מורים פרטיים למקצוע זה. לאחר מכן מדעי המחשב עם 5.3%, וסוגר את החמישייה פיזיקה עם 4.9%.  


עוד עולה מהנתונים כי מחירי השיעורים הפרטיים משתנים בין מרכז לפריפריה, וכמו כן בהתאם לשאלה אם השיעור נעשה בבית התלמיד או בבית המורה. תוספת משמעותית שצוברת השנה תאוצה היא שיעורי אונליין שמספקים המורים הפרטיים ונעשים באמצעות המחשב, ללא צורך להיפגש פנים אל פנים. על פי הנתונים, השנה נרשמה עלייה של עשרה אחוזים בביקוש לשיעורים אונליין.

 

שיעור פרטי בן שעה בבית התלמיד בתל אביב עולה בממוצע (לכל המקצועות) 122 שקל. באזור ירושלים יעלה השיעור 112 שקל ואילו בבאר שבע והסביבה יורד המחיר ל-95 שקל. זהו כאמור ממוצע בלבד. שיעור פרטי במתמטיקה, למשל, יעלה מעט יותר מהממוצע.

 

שיעור פרטי בבית המורה יעלה מעט פחות: בתל אביב המחיר הממוצע הוא 110 שקל, בירושלים והרצליה-רעננה כ-100 שקל, בחיפה והקריות 90 שקל ובבאר שבע והסביבה 87 שקל. תלמידים שיבחרו להיעזר בשיעור אונליין ישלמו עוד פחות בכל אחת מהערים: בתל אביב יעלה השיעור 100 שקל בממוצע, בירושלים והרצליה-רעננה כ-93 שקל, בחיפה והקריות ובאר שבע והסביבה כ-80 שקל.

 

מנכ"ל האתר, רועי נעים, מציין כי לקראת תקופת הבגרויות חלה עלייה של 8-7 אחוזים בממוצע במחיר השיעורים הפרטיים: "יש מורים שמעלים את המחיר גם ב-15 אחוזים וישנם מורים שלא מעלים כלל, אבל התפוסה שלהם עולה". הוא מוסיף שמחיר השיעור משתנה בהתאם להשכלה והניסיון של המורה: "בתל אביב, לדוגמה, מורים למתמטיקה בעלי תואר וניסיון לוקחים עבור שיעור גם 135 שקל. המגמה דומה בכל הארץ".

 

על פי הנתונים של האתר, השנה דווקא נרשמה ירידה במחירי השיעורים הפרטיים ביחס לשנים קודמות, ככל הנראה בשל התחרות הגדולה שקיימת בשוק. "אנחנו גם רואים הרבה מבצעים והנחות - שיעור ראשון בהנחה או חינם, חבר מביא חבר ועוד", מסביר נעים.

 

9,000 שקל ברוטו בחודש

פרופיל המורים הפרטיים מגוון ומשתנה: ישנם מורים שזו פרנסתם העיקרית ולעיתים היחידה, אחרים הם מורים בבתי הספר שלאחר שעות הלימודים מלמדים שיעורים פרטיים, ויש סטודנטים שמלמדים במקביל ללימודי התואר או אחריהם.

 

אסף (שם בדוי), מורה למתמטיקה בתיכון במרכז הארץ, מקיים שיעורים פרטיים לאחר שעות הלימודים לאורך כל השנה. הדבר מותר, אך אסור לו ללמד תלמידים מהמוסד החינוכי שבו הוא עובד. הוא לוקח 150 שקל לשיעור של שעה, ובתקופה הנוכחית מלמד 15 שעות בשבוע. המשמעות היא 9,000 שקל בחודש ו-6,000 שקל לאחר מס הכנסה.

 

בניגוד לאסף, מורים פרטיים רבים בוחרים לא לדווח למס הכנסה. "אני מעדיף לישון בלילה בשקט", הוא אומר. "אני עובד גם בבית הספר וגם באקדמיה, כך שהזמן שלי לשיעורים פרטיים מוגבל, אבל יש מורים שיכולים לעבוד 20 שעות ומעלה וזה מאוד משתלם כלכלית. היום רוב התלמידים הולכים לשיעורים פרטיים. ההורים מאוד מדרבנים, התחרותיות בין בתי הספר ובתוך בתי הספר מאוד גבוהה וזה מורגש בשטח. מורה תמיד ימלא את השעות שהוא רוצה בשיעורים פרטיים. אנחנו אלה שצריכים להגיד את ה'סטופ'".

אילוסטרציה. "להעלים מס? עדיף לישון בשקט" (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
אילוסטרציה. "להעלים מס? עדיף לישון בשקט"(צילום: דלית שחם)

אלון (שם בדוי), מורה להיסטוריה שמלמד בתיכון בצפון הארץ, נותן גם הוא שיעורים פרטיים לאחר שעות הלימודים. לעומת מתמטיקה, מדובר במקצוע מבוקש פחות, ועדיין ישנם תלמידים שמחליטים להיעזר במורה פרטי לקראת הבחינה. בתקופה הנוכחית הוא מלמד בין שמונה לעשרה תלמידים, ועבור שיעור של שעה הוא גובה 100 שקל. "אני מורה עם ותק של 20 שנה ובעל תואר שני ומשתכר כ-9,000 שקל בחודש. אני צריך השלמת הכנסה וזו הדרך הטובה ביותר. זה פשוט המשך ישיר למה שאני עושה בבית הספר".

 

בסקר עמדות הורים כלפי מערכת החינוך שפרסם משרד החינוך לפני כשבועיים עלה כי בבתי ספר העל-יסודיים דוברי עברית מסתייעים 52% מהתלמידים בשיעורים פרטיים. בבתי הספר העל-יסודיים דוברי ערבית מסתייעים בשיעורים פרטיים רק 33% מהתלמידים. בשני מגזרי השפה שיעורי הדיווח על הסתייעות בשיעורים פרטיים - באופן קבוע או מזדמן - גבוהים יותר ככל ששלב הגיל גבוה יותר. שיעורי ההסתייעות הקבועה בשיעורים פרטיים הם הגבוהים ביותר בקרב חטיבות ביניים וחטיבות עליונות דוברות עברית - 28% ו-27% בהתאמה.

 

עדן סניור, תלמידת כיתה י"א בקריית חינוך דרור שבשרון, לוקחת שיעורים פרטיים במתמטיקה לאורך כל השנה ומתגברת את מספר השיעורים לקראת הבגרות בעוד שבועיים.

 

"התחלתי את השנה בארבע יחידות לימוד, ובמהלך השנה החלטתי יחד עם המורה שלי לרדת לשלוש יחידות ונאלצתי להשלים את כל החומר", היא מספרת. "לא הצלחתי לעשות את זה בהתבסס על השיעורים בכיתה בלבד, ולכן אני לוקחת לאורך כל השנה שיעור פרטי פעם בשבוע, ולקראת מתכונות ובגרות אני לוקחת שלוש-ארבע שעות בשבוע".

 

הוריה של סניור משלמים עבור השיעורים הפרטיים 110 שקל לשעה. "אם לא הייתי לוקחת את השיעורים הפרטיים אני לא יודעת איפה הציונים שלי היו עכשיו. כשהגעתי לכיתה לא היה לי יותר מדי ידע בחומר, הייתה נכונות של המורה להסביר לי אבל זה לא מספיק. השיעורים הפרטיים ממש עוזרים לי".

 

פתרון יעיל: וידיאו לימודי

נוכח העלויות הגבוהות, יש מספר הולך וגדל של תלמידים המעדיפים להשתמש באתרי אינטרנט לימודים בהם ניתן לצפות בסרטוני שיעורים לפי תוכנית הלימודים. האתרים זולים בהרבה, מאוד יעילים בהעברת החומר הלימודי ומקטינים את התלות במורה הפרטי. האתר הבולט בזירה זו הוא yschool, המספק אלפי שיעורי וידיאו קצרים, ממוקדים, המכסים את כל מקצועות הליבה בתיכון, וכיסוי מלא לכל יחידות מבחני הבגרות. כל סרטון ב-yschool מתמקד בנושא לימוד נקודתי, ונמשך כעשר דקות בממוצע. משך זמן התואם את הקשב של התלמיד הממוצע ומאפשר התמודדות עם נושא נקודתי.

 

לנוכח פשטות המדיום, ההתמקדות בנושא לימוד ספציפי, ואיכות ההוראה (בסרטונים מופיעים מורים מאוד מנוסים שנעזרים בלוח דיגיטלי מתוחכם), האפשרות מתאימה למגוון רחב של תלמידים. תלמידים שפספסו סוגיה כלשהי בכיתה (בגלל חוסר ריכוז או הפרעות) להשלים לבדם את מה שהחסירו - בבית מול המחשב ואפילו בסמארטפון. תלמידים חלשים נעזרים בסרטונים להבנת כל נושא לימודי שהם מתקשים בו. כמה עיריות כבר רכשו מנוי לאתר עבור תלמידי בתי הספר התיכוניים שבאחריותן.

 

הניסוי ברמת גן

בניסוי ברמת גן, כ-2,500 תלמידים בשני בתי ספר תיכון בעיר - 'אורה מודיעים' ו'בליך' - קיבלו בתחילת שנת הלמודים גישה חופשית לשימוש בכל סרטוני yschool ומאז מתבצע ניטור שוטף על אופן השימוש באתר ומידת האפקטיביות שלו. בחודשים הספורים מאז החל הניסוי, נמצא שלמעלה מ-80% מתלמידי שני בתי-הספר צופים בסרטונים, כ-3/4 מהם שימשו אינטנסיבי בסדר גודל של 70-50 סרטונים לחודש. השימוש בסרטוני הלימוד רציף, על-פני כל השנה, אך מובן שבמועדים הסמוכים לבחינות חל זינוק בצפייה.

 

המקצוע "המנצח" הוא כצפוי מתמטיקה: 24% מהסרטונים שבהם צפו תלמידי רמת גן היו סרטוני שיעורים במתמטיקה. סרטונים מבוקשים נוספים היו לשון - 18% (מכלל הסרטונים), תנ"ך (15%) ואזרחות (13%).

 

המורים עצמם עושים שימוש רב באתר, מקצתם במתודת ה"כיתה ההפוכה": כלומר, התלמידים מתבקשים לעבור על סרטון הלימוד לפני השיעור בכיתה, ואילו בשיעור עצמו מתבצעת העמקה ותרגול של החומר הנלמד. מורים אחרים מפנים את התלמידים לסרטונים כחזרה לקראת מבחנים, לעזרה בשיעורי הבית וכחזרה על החומר שלמדו בכיתה.

 

אתר yschool שייך לקבוצת ידיעות אינטרנט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
אילוסטרציה
צילום: דלית שחם
מומלצים