שתף קטע נבחר

אחרי דיון סוער: אושרה העלאת מספר השרים

ממשלת נתניהו הרביעית קיבלה את מבוקשה לאחר שהכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק שמבקשת לא להגביל את מספר השרים וסגני השרים ברוב של 61 מול 59. לפיד תקף: נתניהו הפר חוזה עם הציבור. הרצוג: נתניהו חילק 20 מיליון לכל ח"כ כדי לשרוד

בדרך להשבעת הממשלה: לאחר דיון סוער אישרה הערב (ב') מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק שהגישה הממשלה להעלאת מספר השרים וסגני השרים. החוק עבר ברוב של 61 חברי כנסת מול 59 מתנגדים. ynet העביר שידור חי מהכנסת. 

הכנסת מאשרת את הגדלת מספר השרים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הכנסת מאשרת את הגדלת מספר השרים(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

כעת יעבור החוק לדיונים בוועדה המסדרת בראשות ח"כ זאב אלקין (הליכוד). לאחר אישור החוק הכריז יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין: "אני מתכבד להודיע לכנסת על פי חוק יסוד: הממשלה כי עלה בידו של ראש הממשלה להקים ממשלה". המשמעות היא שלנתניהו יש שבוע מהיום כדי להשביע את ממשלתו הרביעית וה-34 בהיסטוריה של מדינת ישראל.  

 

יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, תקף בנאומו את נתניהו וסיפר כיצד ראש הממשלה תמך בכנסת הקודמת בהגבלת מספר השרים. "הוא אמר שזה דבר חשוב למדינת ישראל. לקחתי את זה ברצינות. הבעיה שאנחנו יושבים פה ומצביעים כל פעם וחושבים שפוליטיקה זה משחק והציניות שולטת בחיינו ואף אחד לא לוקח את זה ברצינות".

 

לפיד המשיך ואמר כי "ככה מוחבא בו הסעיף להחזרת השרים ללא תיק. למה שאנשים לא יקבלו נהג, לשכה ומזכירה. יש לו את כל התנאים של שר, הפמלייה, האוטו רק אין לו עבודה. ואת זה מחזירים עכשיו כי מותר לעשות צחוק מהמליאה כי כנסת זה לא עסק רציני, חוקים זה לא רציני והכול משועבד לנוחות הפוליטית. זה מבזה אותנו וזה אומר שלאף אחד לא אכפת. זו הפרת חוזה. החוזה לא מסובך. הוא אומר שאזרחים משלמים מסים, מצייתים לחוקים ואנחנו עובדים בשבילם. החוזה הזה מופר היום".

  
אחריו נאם יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג (המחנה הציוני), שהמשיך בקו דומה. "במקום שיקצו שלושה מיליון שקלים למעיל רוח להצלת חיים בנגמ"שים, נותנים 20 מיליון שקל לכל חבר כנסת. במקום חצי מיליארד שקל לסל התרופות, 20 מיליון שקל לכל ח"כ. במקום תשעה מיליון שקלים לרבש"צים בעוטף עזה, 20 מיליון לכל ח"כ. במקום סייעת שנייה ושלישית לכל גן, 20 מיליון לכל ח"כ".

 

הרצוג הוסיף כי "אני שומע את זה והציבור שומע את זה והוא לא מקבל את זה והוא המום כיוון ש-20 מיליון שקלים לכל ח"כ זה לבזבוזים. אלה המתנות שקיבלו הח"כים כדי שנתניהו ישרוד בבית ראש הממשלה ויקים את הממשלה הכי חלשה שהייתה פה, בלי ממשלה ובלי קווי יסוד".

ח"כ יעקב פרי (יש עתיד), שמפלגתו הגישה בג"ץ נגד המהלך ונדחתה, אמר: "תושבי הדרום לא ביקשו שר ללא תיק. הם ביקשו ביטחון וסיוע כלכלי, אך ממשלת הליכוד בוחרת בג'ובים על-פני האזרחים. תושבי הצפון לא ביקשו ממשלה מנופחת. הם ביקשו אוויר נקי יותר, אך ממשלת הליכוד בוחרת בג'ובים על-פני האזרחים".
לפיד במליאת הכנסת, הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לפיד במליאת הכנסת, הערב(צילום: גיל יוחנן)

מחליף רשמים עם ליברמן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מחליף רשמים עם ליברמן(צילום: גיל יוחנן)

נתניהו מחלק מתנות בשביל לשרוד. הרצוג (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נתניהו מחלק מתנות בשביל לשרוד. הרצוג(צילום: גיל יוחנן)

פרי הגדיר את הצעת החוק כ"חוק הג'ובים" ואמר שהוא מייצג את כל מה שרע בפוליטיקה הישראלית. "החוק אומר לאזרחי ישראל שנבחרי הציבור שלהם בוחרים בעצמם לפני שהם בוחרים בהם. הכיסא ליד שולחן המשטרה, העוזרים, הנהג, הרכב והלשכה חשובים יותר מכל אחד מהאתגרים שציינתי. אני פונה לכל 61 הח"כים של הקואליציה: אל תתנו יד לבושה הזאת. אל תצביעו בעד החוק, תצביעו בעד הציבור שבחר בכם".

 
מספר 2 במחנה הציוני ח"כ ציפי לבני עלתה גם כן לדוכן ותקפה אף היא את המהלך. "ראש הממשלה, שעדיין לא הרכיב את ממשלתו הבאה, נמצא במצב שבו הוא צריך לקנות את קולותיהם של חברי מפלגתו כדי שיבואו ויתמכו. יש כאן ממשלה צרה, ממשלה שאנחנו חלוקים על עמדותיה. זו ממשלה שנפעל כדי להחליף אותה ואין שום מצב שבו אנחנו יכולים לחבור לדרך הזו שמוביל ראש הממשלה או רוצה להוביל".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) דווקא הייתה יותר מתונה ואמרה: "אני לא בטוחה שאילו היינו מרכיבים את הממשלה, לא היינו עושים את זה גם ככורח". היא תקפה את מפלגת יש עתיד. "אם מספר השרים היה כל כך חשוב להם באופן יסודי ובסיסי, אז מן הסתם הם היו הופכים עולמות כבר בממשלה הקודמת ולא מחכים לממשלה הזו".

לבני נגד ממשלת נתניהו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לבני נגד ממשלת נתניהו(צילום: גיל יוחנן)

שיחה צפופה בין שר החינוך המיועד לשרת המשפטים המיועדת. בנט ושקד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שיחה צפופה בין שר החינוך המיועד לשרת המשפטים המיועדת. בנט ושקד(צילום: גיל יוחנן)

גלאון וליצמן במליאה, הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גלאון וליצמן במליאה, הערב(צילום: גיל יוחנן)

נואמת נוספת הייתה יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון. "זה ממש לא משנה כמה שרים יהיו כי זה שרים לעניינים כלום או שצריך להגיד בעברית שרים לענייני לא כלום, שרים מיותרים". גלאון תקפה את יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט והממשלה הקודמת. "רק לפני שנתיים הוא אמר שלא יתמוך בכספים קואליציוניי, העלו את אחוז החסימה כדי שתהיה משילות. למה זה הוביל? לממשלה של 61. כל הטיעונים הם מבישים ואנו דנים בזה כשעל הפרק החטיבה להתיישבות, הגז, עובדי קבלן מפוטרים ומה לא ואתם רבים על שרים לענייני כלום ולא כלום? תתביישו לכם".

 

ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) התייחס לקואליציית 61 שגיבש נתניהו. "אין ספק שהם לחוצים וכל תוצאה היא אפשרית. אם לא נצליח בהצבעה הזו, נצליח באחרת. אתם תתחננו לקיזוזים ואנחנו כבר עכשיו מודיעים שלא יהיו קיזוזים".

 

ח"כ שרון גל (ישראל ביתנו) סיכם: "נברתי שוב ושוב בהסכמים הקואליציוניים וחיפשתי מעמד הביניים, עניים, שכבות חלשות ומה לא. לא מצאתי כלום. אגב, גם בנייה בירושלים וגושי התיישבות אין בהסכמים".

 

היום בכנסת החל עם מתקפה חזיתית מצד יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, שתקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אין ספק שנתניהו רימה ושיקר קודם כל לציבור חבר העמים", האשים ליברמן. "אני שומע את ההצהרות של נתניהו בכלי התקשורת ברוסית ומה הוא לא הבטיח? הרים וגבעות. בכל ההסכמים נושא העלייה בכלל לא קיים. דיבר על הפנסיות ושכר דירה, עזרה לעולים, ואין זכר".

 

יו"ר המחנה הציוני, ח"כ יצחק הרצוג, אמר בישיבת הסיעה: "העם יתבקש להחליט בין שתי המפלגות הגדולות. בין נתניהו - לביני. נתניהו מנסה להקים ממשלת 61. אינני מתכוון לעזור לו. אלא להחליף אותו. אם לא בתוך הכנסת הזו - אז בבחירות חוזרות".

 

שר האוצר לשעבר ויו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר: "נתניהו לא נבחר להיות ראש ממשלה רק של המקורבים שלו. הוא מבזה את הכנסת, את החוק ואת ההליך הדמוקרטי. הכסף ילך לג'ובים מיותרים ולמשרדים ממשלתיים שאף אחד לא צריך".


פורסם לראשונה 11/05/2015 20:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הכנסת, היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים