שתף קטע נבחר

הממונה על ההגבלים התפטר במחאה על הסדר הגז המסתמן

דיוויד גילה התפטר במחאה על כוונת הממשלה להגיע להסדר הגז הטבעי עם חברות הקידוח במתווה שלדעתו "לא יביא לתחרות בשוק חשוב זה". שר הכלכלה דרעי הביע צער על ההתפטרות: "ניסיתי לשכנעו להמשיך בתפקידו"

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, הודיע היום על התפטרותו, על רקע כוונת הממשלה להגיע להסדר עם חברות הקידוח על מבנה הבעלות במאגרי הגז הטבעי. "החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה", כתב הממונה לשר הכלכלה במכתב ההתפטרות שלו.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה

 

במכתב ההתפטרות כתב בין היתר גילה: "לכל אורך הדרך, האמנתי כי נכון להגיע עם חברות הגז לפתרון תחרותי מחוץ לכותלי בית המשפט. זאת בגלל האיום של חברות הגז להימנע מפיתוח מאגרי הגז אם תהיה פנייה שלי לבית המשפט. כידוע, בחודש דצמבר, הגעתי למסקנה כי טיוטת הצו המוסכם שגובשה אז לא תביא לתחרות ולכן החלטתי שלא להגיש אותה לאישור בית הדין. ברכתי על הצטרפותם של משרדי הממשלה האחרים למאמץ משותף להגיע לפתרון תחרותי יותר".

 

"בשבועות האחרונים, הודעתי לשותפות הגז ולמשרדי הממשלה האחרים שאיני יכול להיות שותף למתווה שהתגבש לאחרונה. אני מאמין שאם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר, בין בהסכמה ובין בצעד חד צדדי. אולם, כאמור, הובהר לי בימים האחרונים כי הממשלה ומשרדי הממשלה האמורים יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה שגובש על ידה בימים אלה.

 

"בנוסף לכך, מדובר בנושא שעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת שאינן קשורות לתחרות, כגון יחסי חוץ ובטחון ועצמאות אנרגטית. אלה ההשלכות שבלב חששותיהם הכנים של משרדי הממשלה האחרים. על כן, אינני חושב שראוי ונכון שרגולטור שממונה על התחרות יבצע צעדים חד צדדיים אל מול התנגדות גורפת של משרדי הממשלה האחרים, וללא כל גיבוי מצידם.

אני מקווה שמשרדי הממשלה האחרים ישנו את עמדתם לגבי המתווה. אני כאן בשלושת החודשים הבאים ואוכל לסייע, כולל בחינה של שימוש בכל הסמכויות העומדות לרשותי, אם יהיה לי גיבוי מכיוון משרדי הממשלה", כתב גילה.

 

לפני כמה חודשים החליט הממונה על ההגבלים לחזור בו מכוונתו להעניק לחברות הקידוח פטור מהסדר כובל לחברות הקידוח שמחזיקות ברישיון למאגר הגז לוויתן, בגין העובדה שהן מחזיקות בזכויות הקידוח במאגרי הגז האחרים של ישראל. בעקבות הודעתו החל משא ומתן בין צוות משותף לכל הרגולטורים הרלוונטיים בממשלת ישראל, לבין נציגי חברות הקידוח, ובראשן נובל אנרג'י ודלק קידוחים.

 

באחרונה פרש גילה מצוות המשא ומתן לאחר שהתברר כי שאר הרגולטורים אינם מתכוונים לחייב את חברת נובל אנרג'י למכור חלקים ניכרים מאחזקותיה ויסתפקו בכך ששתי החברות הגדולות ימכרו את חלקן במאגרי הגז הקטנים ודלק קידוחים תמכור את חלקה במאגר "תמר", המאגר השני בגודלו.

 

נתניהו: "אני מעריך מאוד את עבודת הממונה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בישיבת הסיעה להתפטרות הממונה להגבלים עסקיים דיוויד גילה ואמר: "אני מעריך מאוד את עבודת הממונה, במקרה הזה הוא היה היחיד שהתנגד למתווה הגז המוצע על ידי גורמי המקצוע. חוץ ממנו כל המשתתפים תומכים במתווה שבכוחו לממש את המתנה שקיבלנו מהטבע".

 

שר הכלכלה, אריה דרעי, הביע צער על החלטתו של הממונה על ההגבלים להתפטר מתפקיד ואף קיים לאחרונה מספר שיחות עם פרופ׳ גילה וניסה לשכנעו לא להתפטר. דרעי אמר היום: "פרופסור דיויד גילה הוא איש מקצוע מהשורה הראשונה והוא ביצע את תפקידו ביושר ונאמנות. שוחחתי עמו וניסיתי לשכנעו להמשיך בתפקידו. אני מכהן כשבוע בתפקיד שר הכלכלה ולמרות הזמן הקצר למדתי להכיר ולהוקיר את רמתו המקצועית הגבוהה". 

 

ח"כ שלי יחימוביץ גם התייחסה להתפטרות: "מדובר בפצצה ומכה אדירה לציבור בישראל. מביש שהממשלה משרתת בעלי הון באופן כה נרצע, וגורמת להסתלקותו של בכיר הרגולטורים שלה, תוצאה של מסע לחץ אלים של טייקוני הגז ומשרתיהם בממשלה. אני קוראת לגילה לחזור בו".

שלי יחימוביץ'. "מדובר במכה לציבור בישראל", טוענת הח"כ (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שלי יחימוביץ'. "מדובר במכה לציבור בישראל", טוענת הח"כ(צילום: מוטי קמחי)
 

עמרי בללי, מנהל מאבק הגז מטעם "מגמה ירוקה" אמר כי "התפטרותו של גילה מדגישה את אזלת ידה של ממשלת ישראל בטיפול במשק האנרגיה, את ההפקרות המתמשכת ואת גזילתו של הגז הטבעי מידי הציבור. שר האוצר הנכנס הוא הראשון שמחובתו להבין שרק פיקוח וניהול תקין, כזה שכולל גם אותנו ולא רק את תשובה הוא שיוביל להורדת יוקר המחיה, רק תחרות אמיתית תוביל לשינוי".

 

שר הכלכלה היוצא, נפתלי בנט הביע צער על החלטתו של גילה להתפטר מתפקידו, ואמר: "הגעתי למשרד הכלכלה כשאחד מיעדי העיקריים היה המלחמה ביוקר המחייה וצמצום הריכוזיות. כבר בשיחתי הראשונה עם דיוויד, נוכחתי לראות שאין שותף טוב ומחוייב ממנו להגשים את היעד הזה - לא רק ביכולת החשיבה אלא גם ביכולת הביצוע וביוזמה.

 

"לאורך התקופה הקפדתי לתת לרשות בכלל ולדיוויד בפרט רוח גבית חזקה ואת מלוא הגיבוי ברפורמות החשובות שקידמנו יחד: ההכרזה על הנמלים כקבוצת ריכוז, השינוי שעשינו בשוק תחליפי מזון לתינוקות, פירוק נשר, הסיוע שקבלנו מהרשות בוועדת לנג להסרת חסמי יבוא, שיקולי תחרות בעת קביעת היטל יבוא, שיקולי תחרות בעת חלוקת מכסות יבוא פטורות ממכס, הסדרה של פעילות החברות הביטחוניות בשיתופי פעולה במכרזים בינלאומיים ולבסוף הרפורמה הגדולה בשוק כרטיסי הדביט שלא הספקנו להשלים".

 

השר בנט הוסיף ואמר: "במהלך תקופה קצרה יחד ביצענו גם מספר שינויי חקיקה לא פשוטים. לראשונה אחרי עשרות שנים ומעל עשר החלטות ממשלה בנושא הצלחנו להתגבר על לובי המתווכים החקלאים בכנסת ובטלנו את הפטור מהסדר כובל למשווקי תוצרת חקלאית, העברנו את חוק המזון, הוספנו לממונה סמכויות בתחום קבוצות הריכוז, סמכויות ביצוע מחקרי שוק יזומים ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים