שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

אבא, תן לי מפלגה. בלבנון בונים על שושלת

וליד ג'ונבלאט בן 66, אמין ג'ומאייל בן 73 וסולימאן פרנג'ייה בן 50, ושלושתם מכינים את בניהם לרשת אותם בראשות מפלגותיהם והם לא היחידים. זה טוב?

יש אנשים שמורישים לילדיהם הון ורכוש ויש כאלה שמורישים לדור ההמשך שלהם מפלגות. בלבנון, למשל, נערכים ראשי המפלגות המזדקנים לקראת הורשת הכס לבניהם.

 

עוד חדשות בעולם :

16 הרוגים בשיטפונות בטקסס ואוקלהומה

האפיפיור: לא צפיתי בטלוויזיה מאז 1990

 

וליד ג'ונבלאט, המנהיג הבולט והססגוני של העדה הדרוזית, עומד בראש המפלגה הפרוגרסיבית הסוציאלית זה 38 שנה. ג'ונבלאט בן ה-66 אמר כבר ב-2011 שהוא מתכוון לעזוב את תפקידו ולהפוך לחבר מן המניין במפלגה "כך שתתאפשר העברה של ראשות המפלגה ללא מנהיגות נצחית או הורשה במסגרת המשפחה". אלא שדיבורים לחוד ומעשים לחוד. באחרונה החל ג'ונבלאט לקדם את בנו בן ה-33, תימור, שמקבל יותר ויותר סמכויות.

 

למעלה משמאל ובכיוון השעון: סולימאן פרנג'ייה, אמין ג'ומאייל, וליד ג'ונבלאט, טימור ג'ונבלאט, סאמי ג'ומאייל וטוני פרנג'ייה ()
למעלה משמאל ובכיוון השעון: סולימאן פרנג'ייה, אמין ג'ומאייל, וליד ג'ונבלאט, טימור ג'ונבלאט, סאמי ג'ומאייל וטוני פרנג'ייה

תימור גם מקבל את פני האורחים בארמון של המוחתאר בהר הלבנון במקום אביו, שמילא בעצמו את אותו תפקיד מאז ההתנקשות באביו כמאל ג'ונבלאט במרס 1977. על פי ההערכות, ג'ונבלאט עשוי לוותר על מקומו בפרלמנט הלבנוני, שהבחירות אליו נדחו ל-2017 בעקבות הקיטוב הפוליטי במדינה.

 

לא פעם בלבנון: יורשים תפקיד לאחר חיסולים

באופן טרגי, הורשת מפלגה לבנים מתבצעת לרוב בלבנון לאחר שאבותיהם או קרוביהם נרצחים. זה היה נכון במקרה של משפחת ג'ונבלאט, אבל גם במקרה של סעד אל-חרירי, בנו של ראש ממשלת לבנון לשעבר ויו"ר זרם "אל-מוסתקבל" הסוני, רפיק אל-חרירי, שחוסל בפברואר 2005 על רקע עמדותיו נגד המשטר הסורי. 

 

במקרה של אמין ג'ומאייל זה נגמר אפילו במשרת הנשיאות אחרי שאחיו בשיר חוסל בספטמבר 1982, רגע לפני שעמד להתמנות לנשיא לבנון. אמין כיהן במשך שש שנים כנשיא לבנון, עד 1988, ובשנת 2007 קיבל את ההנהגה על "מפלגת הכתאיב" (מפלגת הפלגנות) הנוצרית, שאותה ייסד אביו פייר ג'ומאייל בתחילת שנות ה-60 ועמד בראשה עד מותו ב-1984.

 

וליד ג'ונבלאט עם נשיא סוריה אסד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
וליד ג'ונבלאט עם נשיא סוריה אסד(צילום: AFP)

אמין בן ה-73 הכריז לפני כמה ימים שלא יתמודד שוב על נשיאות מפלגתו בבחירות שייערכו בחודש הבא. הוא נימק את צעדו בכך שיש להזרים דם חדש לשורות המפלגה. אך מי שחשב שסיפורה של שושלת ג'ומאייל התבדה. המועמד להחליף את אמין ג'ומאייל בתפקידו הוא לא אחר מאשר בנו סאמי ג'ומאייל בן ה-35, שמכהן כחבר פרלמנט מאז 2009 ואהוד מאוד במפלגתו.

 

סאמי, התכונן!

אחיו של סאמי, פייר ג'ומאייל, כיהן כשר התעשייה בממשלת לבנון וצפו לו גדולות, אך הוא חוסל ב-2006 במסגרת גל של התנקשויות בפוליטיקאים במדינה.

 

העברת שרביט נוספת בפוליטיקה הלבנונית תירשם במפלגה אחרת של העדה הנוצרית בלבנון, "זרם הנפילים" של סולימאן פרנג'ייה. פרנג'ייה בן ה-50, המקורב לחיזבאללה, כבר מכין זמן רב את בנו בן ה-28, טוני, לרשת את מקומו וכבר כמה שנים שלוקח אותו איתו לפעילויות פוליטיות.

 

חוסל ב-2005. ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חוסל ב-2005. ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי(צילום: AFP)

גם הוא, כמו אביו, כיהן כראש ממשלת לבנון. סעד אל-חרירי (צילום: AP) (צילום: AP)
גם הוא, כמו אביו, כיהן כראש ממשלת לבנון. סעד אל-חרירי(צילום: AP)

נרצח לאחר בחירתו לנשיא לבנון. בשיר ג'ומאייל ()
נרצח לאחר בחירתו לנשיא לבנון. בשיר ג'ומאייל

בניגוד לפוליטיקאים לבנונים שלא מסתירים את העובדה שהם מכינים את בניהם לרשת אותם, יש כאלה שמעדיפים לעשות זאת בחשאי משום שאינם מרגישים בנוח עם המהלך. יו"ר הפרלמנט הלבנוני ויו"ר תנועת "אמל" נביה ברי, על פי השמועות, החל לפעול להורשת ראשות המפלגה המקורבת לחיזבאללה לבנו באסל. מקורביו של ברי מכחישים את השמועות.

 

מישל עאוון הוא גנרל לשעבר, יו"ר תנועת "הזרם הפטריוטי החופשי" וראש סיעת "השינוי והרפורמה" בפרלמנט הלבנוני. לעאוון אין בנים, אך עובדה זו לא מונעת ממנו להכין את הקרקע לבן משפחה אחר. על פי ההערכות, אם יתמנה עאוון לנשיא לבנון בחסות חיזבאללה, הוא יוריש את מפלגתו לגיסו ג'ובראן באסיל, שמכהן כיום כשר החוץ הלבנוני ונחשב לבכיר במפלגה הפרו-סורית.

 

ד"ר מונא פיאד, מומחית לפסיכולוגיה מהאוניברסיטה הלבנונית בביירות, אמרה בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי מה שהולך ומסתמן כהעברת מפלגות בירושה "מצביע על ההידרדרות שחווה לבנון בכל המישורים". לדבריה, העם הלבנוני מאס במעשי הפוליטיקאים הבכירים בעשר השנים האחרונות, בייחוד על רקע החשש שהמשבר החריף באזור - בעיקר מלחמת האזרחים בסוריה וכיבושי "המדינה האיסלאמית" (דאעש) - יגלוש גם ללבנון. בעיתון הלבנוני בשפה האנגלית "דיילי סטאר" נטען גם כי רוב הלבנונים רואים בתופעה של הורשת מפלגות כשחיתות לכל דבר.

 

בשעה שראשי מפלגות בלבנון נערכים להוריש את תפקידיהם לבניהם, מציינים במדינה שנה לעזיבתו של מישל סלימאן את מוסד הנשיאות. אף שתפקיד הנשיא סמלי בעיקרו, העובדה שאיש לא מכהן בתפקיד כבר שנה מצביעה על המצב הפוליטי הקשה שבו שרויה המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלושה אבות (ג'ונבלאט, ג'ומאייל ופרנג'ייה) ושלושה בנים
מומלצים