שתף קטע נבחר

מרכבה מגולחת צריח: המשוריין החדש בצה"ל

מאות טנקי סימן 2, שמוצאים משירות לטובת טנקי סימן 4, לא יהפכו כל כך מהר לגרוטאות. התותח והצריח הוסרו והכלי יהפוך לנגמ"ש כבד וממוגן. האבטיפוס, שנוסה בהצלחה, כולל מערכת מיזוג אוויר חדישה. "לוחמים באו אלינו ואמרו מה חסר, ניתן יהיה לפנות פצועים בצורה בטוחה יותר"

המשוריין החדש של צה"ל (צילום: דובר צה"ל ) (צילום: דובר צה
המשוריין החדש של צה"ל(צילום: דובר צה"ל )

אופק חדש בניסיונות מערכת הביטחון למגן את כלי הרכב הצבאיים: כשנה אחרי ששבעה לוחמי גולני נהרגו במבצע צוק איתן מפגיעת טיל נ"ט בנגמ"ש ברדלס ברצועת עזה, פיתחו בצה"ל פתרון שעשוי לפתור לפחות חלק מהבעיה. מדובר במשוריין מחודש שנוסה באופן מבצעי לראשונה בתרגיל נרחב בבקעת הירדן של אוגדה 36 במסגרת חטיבת השריון 7 לפני כמה חודשים.

 

מדובר בטנק מרכבה סימן 2 , שכמותו, כבר עשרות יצאו משימוש בשורות החטיבה הסדירה והחליפו אותם טנקי סימן 4 "מעיל רוח" המתקדמים. אלא שבמקום להשליך את הטנקים הוותיקים למחסני הגריטה או לנסות למוכרם כברזל או לצבאות בחו"ל, אחד הטנקים, אבטיפוס, הוצא למפעלי מרכזי השיקום והאחזקה של אט"ל בתל השומר ושם עבר טיפול מיוחד: התותח והצריח שלו "גולחו", והחללים בתא הלוחמים שבהם אוכסנו הפגזים הוסרו. התוצאה: נושא גייסות כבד, מהיר וממוגן בהרבה מאשר נגמ"שי הברדלס הקטנים יותר שכונו "זלדות".

 

האבטיפוס נוסה כאמור לראשונה בתרגיל האוגדתי בתור משוריין לצוות חפ"ק מח"ט. התגובות שהגיעו מהשטח לכלי החדש, שמזכיר במהות שלו את נגמ"שי האכזרית הישנים, היו חיוביות, ואפילו הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט וסגנו אלוף יאיר גולן, שהגיעו לתרגיל, התרשמו לטובה. בכוונת צה"ל לייצר כלים נוספים דומים מטנקי המרכבות סימן 2, שמאות מהם הוצאו משימוש. יחד עם זאת, הבהירו בצבא, השלב הראשון יהיה לטובת כוחות מתמרנים מסוימים, בהם כוחות אחזקה, רפואה וחילוץ.

 

טנקי מרכבה סימן 2, על אף מיגונם הפסיבי, הוכיחו את עצמם במבצע צוק איתן ולא ספגו פגיעות משמעותיות מטילי הנ"ט המתקדמים של חמאס.

 

"מיגון, עבירוּת טובה ומהירות" 

במהלך המבצע היה ניסיון דומה, אד הוק כחלק מאלתורי צה"ל הרבים

במלחמה, לגלח את חלקם העליון של טנקי המג"ח הישנים, אך ניסיון זה אינו צלח. "הנגמ"ש מביא לנו מיגון, עבירוּת טובה ומהירות", אמר ל-ynet מח"ט 7, אלוף-משנה נדב לוטן.

 

קצינה בפרויקט, שמשתייכת לחטיבת הלוגיסטיקה של זרוע היבשה, הוסיפה: "במקום לגרוט את הטנקים שינינו להם את הייעוד, כולל שיפור של הנדסת האנוש בטנק תוך התייעצות עם לוחמים שבאו אלינו ואמרו מה חסר להם ומה הם צריכים. כיום אנו מפתחים משפחה של נגמ"שים, שבאמצעותם יהיה ניתן לפנות פצועים בצורה בטוחה יותר. בנינו כבש ורצפה חדשה, הרחבנו את החללים הפנימיים בתא הלוחמים והוספנו מערכת מיזוג אוויר חדישה, בעלות אפסית על בסיס חלקים שכבר קיימים בצבא".

 

מערכת נוספת שנוסתה בצה"ל בהצלחה היא "מגן רוח" תוצרת התעשייה האווירית, שמיועדת להעניק לכוחות שבשטחי כינוס או היערכות בפאתי מרחבי הלחימה התרעה יעילה מספיק לירי פצמ"רים. מדובר במכ"ם נייד בגודל בינוני שניתן לשאת אותו על גבי האמר או נגמ"ש, והוא מזהה בצורה מהירה שיגורים של ירי תלול מסלול קצר טווח עד מספר בודד של קילומטרים. במהלך מבצע צוק איתן הרגו הפצמ"רים של חמאס בעוטף עזה יותר ישראלים מאלה שנהרגו בעקבות שיגור רקטות ארוכות טווח או בינוניות טווח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
המשוריין החדש בפעולה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים