שתף קטע נבחר

שיפוץ בתי קשישים וגני ילדים: התנדבויות עובדים

עובדי טבע טק הקימו סיירת לשיפוץ בתי ניצולי שואה ; ברפאל מסתייעים באנשים עם מוגבלויות במסגרת פרויקט כיפת ברזל; ועובדי סניף בנק לאומי בצפת שיקמו גינה מוזנחת של מעון לילדים עם קשיים התפתחותיים - פרויקטים חברתיים שיזמו עובדים של חברות מובילות

המסע לפולין, אותו ערך במסגרת המילואים לפני כ-6 שנים - היה נקודת השינוי של אלי אלון, מהנדס אחזקה במפעל טבע טק בנאות חובב בדרום. עם שובו רתם את חבריו לעבודה ואת מעסיקיו לשיפוץ בתיהם של ניצולי שואה ומאז ועד היום הם שיפצו את בתיהם של עשרות אם לא מאות ניצולים מאזור הדרום.

 

 

מדובר בפרויקט התנדבות אחד מני רבים, המתקיים בחסותן של חברות גדולות במשק, שהחליטו לאמץ עקרונות של אחריות תאגידית. מחרתיים (ג') תיחשף פעילותן של החברות בתחומים אלו, במסגרת פרסום דירוג "מעלה" השנתי, המדרג עסקים גדולים במשק לפי מידת פעילותן למען החברה, הסביבה והעובדים.

 

הדירוג יתפרסם במסגרת "יום האחריות החברתית בעסקים", שייערך ב-9 ביוני זו השנה השנייה על ידי ארגון מעלה ועמותת ציונות 2000. יום זה יכלול פעילויות שונות, שמטרתן להעלות את המודעות לנושא בקרב עסקים בישראל כמו סדנאות והרצאות. לרגל זאת בחנו מספר פרויקטים התנדבותיים שיזמו עובדים למען החברה והסביבה בחברות המשתתפות בדירוג. הממצאים לפניכם:

 

טבע-טק - שיפוץ בתי ניצולי שואה

אלי אלון, עובד ותיק בטבע טק, מספר כי כשחזר לארץ - נותר עם תחושה שברצונו לעשות משהו למען ניצולי השואה. הוא שיתף בכך מספר חברים, שגילו רצון לסייע, וחיפושיהם הובילו אותם לסיירת שיפוצים לקשישים שהוקמה בעיר בשיתוף העירייה. "זה היה מפגש של אינטרסים", הוא מספר. "לא היתה להם אפשרות לבצע שיפוצים גדולים ואנחנו היינו קבוצה גדולה של עובדי טבע עם יכולת טכנית גבוהה, מהאחזקה, משק, מו"פ וייצור".

 

סיירת השיפוצים של טבעטק עם אחד הניצולים (צילום: אלי אלון) (צילום: אלי אלון)
סיירת השיפוצים של טבעטק עם אחד הניצולים(צילום: אלי אלון)

בפגישה בין הצדדים עלה צורך במימון וקניית חומרים. העובדים פנו לטבע, המעודדת בשגרה התנדבות של עובדיה, בין היתר באמצעות מימון כ-18 שעות התנדבות לעובד בשנה. "התגובה היתה ממש חיובית ומהירה", מעיד אלון. "לא היתה שום התלבטות, הם יש הצטרפו ונתנו לתקציב לקניית חומרי בניין שמשמש אותי באופן שוטף ומשמש כחמצן של העבודה".


כיום מונה הקבוצה כ-13 חברים, שמקבלים משימות לשיפוץ מהעיריה ומגופים שעובדים עם הניצולים. "אנחנו מגיעים למקום, רואים מה העובדה, מתכננים ומי שיכול - מגיע. אחרי יום העבודה, מסביבות השעה חמש עד השעה תשע. לעתים זה שיפוץ קטן אבל לפעמים אלו עבודות שעשויות להמשך כמה ימים". אשתקד זכתה הקבוצה באות הצטיינות על התנדבות לשנת 2014. בין חבריה נמנים גם 3 עובדים שאינם מטבע ושאחד מהם הוא אביו של אור אסרף - שנהרג בנפאל. כיום נקראת הקבוצה על שמו: סיירת תיקונים - אור לקשיש".

 (צילום: אלי אלון) (צילום: אלי אלון)
(צילום: אלי אלון)
 

לא תמיד יודעים הניצולים מהיכן הגיעה הישועה המפתיעה. "היתה אישה שהחלה פתאום לצחוק וסיפרה לנו שבמשך שנים היא לא צחקה, מאז שבנה ובעלה נהרגו לפני שעלתה לארץ - ועכשיו היא פתאום צוחקת", הוא מספר. "במקרה אחר, מישהו כבן 80 התבדח אתנו לאחר שסיימנו לשפץ את הבית ואמר שעכשיו הוא יכול לחפש חברה".

 

"בחלק מהמקרים אנחנו מגיעים לבתים עם רמת תחזוקה קשה, אבל המקרים שבאמת מטרידים הם אחרים", הוא מוסיף. "כך למשל הגענו לבית עם בעיות חשמל, אבל בעלת הבית הוציאה שתי מזוודות של תמונות ואמרה לנו שסוף סוף יש מי שיתלה אותם. לא תמיד יודעים מה באמת הצרכים של הבן אדם. יש כאלה שרק רוצים שנבוא לדבר איתם". 

 

רפאל - העסקת אנשים עם מוגבלויות בכיפת ברזל

דוגמה נוספת לפעילות התנדבותית שנולדה ביוזמת עובדים אפשר למצוא בחברת רפאל - שם יזם אלי פ', מנהל תחום אלקטרוניקה בחברה, העסקה של אנשים עם מגבלות פיסיות בעבודות פשוטות במסגרת פרויקט כיפת ברזל.  היוזמה החלה לדבריו מצורך פרקטי - להוציא עבודות פשוטות כמו חיתוך חוטים או שקילת ברגים מחוץ לחברה, כדי לייעל את העבודה.

 

כששמע כי במעון בשכונת מגוריו בעכו, המאכלס אנשים בעלי לקויות קוגניטיביות, קיימת קבוצה של 45 שהוכשרו לתעסוקה - פנה אליהם בהצעה לשיתוף פעולה. במעון שמחו להירתם אבל הליכי האישור ארכו כחודשיים, בין היתר בשל הצורך לעמוד בתקנים מחמירים. לבסוף הוא יצא לדרך ואף הוכתר כהצלחה; מנהלים נוספים בחברה נרתמו אף הם וכיום שותפים עובדי המעון לייצור רכיבים הקשורים לפרויקט כיפת ברזל.

 (צילום: באדיבות רפאל) (צילום: באדיבות רפאל)
(צילום: באדיבות רפאל)

"עובדי המעון מקבלים תמורה הולמת והוגנת לעבודה שלהם, שמגיעה לקופה משותפת ופרטית של העובדים המשמשת לפעילות חברתית לעובדים אחת לשנה", מוסיף אלי. "גם אנחנו מצטרפים לפעילות - בשנה הראשונה ארגנתי מוזיקה עם אקורדיוניסט, שנה אחרי זה פעילות עם טיסנים ומאז זה קורה כמה פעמים בשנה. הפכנו למשפחה".  

 

ריקי ממן, מנהלת אחריות חברתית ברפאל, מציינת כי בחברה מעודדים פעילויות של אחריות חברתית ואף פועלים באפיקים נוספים בנושא, בהם בפרויקט מיוחד המשלב תעסוקה לאוכלוסיות מוחלשות, התנדבות עובדים ללמד נוער בסיכון שיעורי העשרה במתמטיקה, ועבודה עם ניצולי שואה. כיום מעל 1,800 עובדי החברה מתנדבים ב-53 פרויקטים קהילתיים.

 

"ברגע שפרויקט כזה מתחיל - הוא ממשיך ומתפתח מעצמו", היא מסבירה. "ההתנדבות מתחילה מהעובדים, שמרגישים צורך לתרום, והחברה תומכת במשאבים למקום ובהשתתפות מנהלים בפעילות הוקרה שתאפשר להעלות את הנושא לסדר היום בחברה. זה חלק מהתרבות הארגונית כבר כ-12-13 שנה".

 

בנק לאומי - שיפוץ מעון לילדים בעלי מגבלויות

עובדי סניף בנק לאומי בצפת אימצו מוסד שיקומי לילדים בגיל הרך בעלי מוגבלויות התפתחותית ומסייעים בתחזוקת המקום. את הפעילות יזמה אתי עמר, נשואה ואם לחמישה, העובדת כבנקאית בסניף. עמר נחשפה למעון במסגרת פעילות התנדבותית אחרת של העובדים, במסגרתה הגיעו לבית החולים בעיר בחגים. "חברה הפנתה את תשומת ליבי למעון ותמיד רציתי להכנס לשם", היא מספרת. "באחד הימים נכנסתי, עשו לי סיבוב במקום והחלטתי לא לעזוב אותו".  

עמר נתקלה במקום בילדים קטנים, יהודים וערבים, מממשפחות קשות יום. "בהתחלה היתי מביאה להם קצת מתנות בחגים, קונה חוברות צביעה קטנות וכדומה", היא מספרת. "יום אחד פנתה אלי אמא לילד עם בלון וגז וסיפרה לי שאין לה מיטה עבורו בבית. סיפרתי על כך למנהל הסניף והוא אמרה שנקנה לה מיטה וכך היה".

 

בשלב הבא גייסה את עובדי הסניף ואת הבנק, לשיפוץ הגינה המוזנחת של המעון. "סיפרתי שהגינה לא ביטחותית והילדים סגורים בפנים ולא יכולים לצאת החוצה. כולם הביעו רצון לסייע, המנהלת של המקום הראתה לנו את החזון והתחלנו - הפכנו את האדמה, עשינו מסלול הליכה, קיבענו עמודי חשמל ושתלנו צמחים, כולם עבדו בשטח עם טוריה ומכושים וזה עוד לא הסתיים. החלום שלי הוא שיום אחד הילדים ייצאו ויראו גן לתפארת, בדיוק כפי שהם רוצים".


העובדים אף נרתמו לפעילויות נוספות עם הילדים. "כיום הקשר יומיומי", היא מספרת. "בפורים האחרון אספנו כסף מכל העובדים, קינינו מסיכות הזמנו ליצן ועשינו לילדים שמח. זה ממש מרגש". 

 

 

פעילות העובדים קיבלה את תמיכת הבנק, שסייע בתקצוב הפעילות, בין היתר במימון החומרים לביצוע השיפוצים במקום, מימון המסיבות וימי ההולדת ועוד. שוש ארגס, ראש ענף מעורבות בקהילה, מספרת כי הם מעודדים פעולות התנדבות של העובדים, כאשר אשתקד התנדבו כ-5,000 מבין 9,7000 עובדי הבנק. 

 

"לעמר יש הרבה מוטיבציה אישית", מספרת ארגס. "בהרבה סניפים יש פרויקטים דומים, כאשר הבנק רואה בכך מחויבות כלפי החברה במובן של נתינה. ברמה האישית, התנדבות ותרומה לחברה מחזקת את הקשרים בין העובדים ומייצרת אווירה חיובית בבנק".

 

יוניליוור - פרויקטים ירוקים

בתאגיד המזון והצריכה יוניליוור, פיתחו משחק מונופול חוויתי במסגרת שיתוף פעולה עם עמותת "עלם", שנועד להקנות לנוער במצוקה יכולת לשפר את קבלת החלטותיהם הכלכליות. המשחק, בשם "חושבים כלכלי - עושים חיים", פותח על ידי עובדי חטיבת הכספים של החברה בישראל - קרן ברקו, אדיר דרעי, רוית בן יהודה ויגאל אהרון. המשחק מעודד את השחקנים לקחת בחשבון עלויות בנתיבים שונים של החיים כגון גיוס לצבא, לימודים גבוהים או מציאת עבודה.

 (צילום: יח"צ יוניליבר ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ יוניליבר )

פרויקט נוסף שפותח על ידי עובד החברה הוא פרויקט למיחזור מוצרים פגי תוקף ועודפים מהשוק, באמצעות מכונה שפיתח מהנדס במפעל חיפה, רן נחמני. מכונה זו מאפשרת להפריד תכולה של מוצרים מאריזותיהם, באופן שמאפשר למחזר מוצרים שחוזרים למפעל בעלי תכולת שומן גבוהה, כמו מיונז ומרגרינה.

 

אם בעבר מוצרים אלו הועברו להטמנה - הרי שהמכונה שהגה נחמני מועכת את המוצרים ומפרידה בין האריזות לתכולתן. תכולת המוצרים מועברת להפרדה כימית והשמן משמש כחומר גלם למזון בעלי חיים. בתאגיד מציינים כי מכונה זו עתידה לאפשר להם לעמוד ביעד אותו הציבו - אפס פסולת להטמנה בכלל אתרי הייצור. 

 

בנק דיסקונט -

בבנק דיסקונט החלו בפעילות התנדבותית במועדונית "מקום בלב" ביפו כבר בשנת 2012, הכולל 25 ילדים בני העדה האתיופית בגילאי בית הספר היסודי. הפעילות, שהחלה ביוזמת עובדי דיסקונט למשכנתאות, התרחבה בינתיים גם לעובדי חטיבת הטכנולוגיות והתפעול.

 

ענת סיגמן, מנהלת האחריות החברתית של הבנק, מספרת כי במסגרת הפעילות מגיע צוות מתנדבים קבוע למועדונית אחת לשבוע ומעניק לילדים סיוע בהכנת שיעורי הבית ושיעורי העשרה, בדגש על לימודי מיומנויות מחשב. לאחרונה התרחבה הפעילות גם לילדי הורי המועדונית ונפתח עבורם קורס לשימוש בסיסי במחשב, אותו מעבירים עובדי חטיבת הטכנולוגיות והתפעול של הבנק. 

 

"כל הצדדים מרוויחים"

מעלה הוא ארגון גג ללא מטרות רווח, שכולל כ-110 מהחברות הגדולות במשק ועוסק בעידוד ניהול אחראי בעסקים בישראל. הארגון מפרסם אחת לשנה את דירוג מעלה, שמדרג את החברות בארגון בהתאם לפעילותן לקידום אחריות תאגידית. השנה יציינו את הדירוג במסגרת "יום אחריות חברתית", שמצוין בשיתוף עמותת ציונות 2000, הפועלת לצמצום פערים חברתיים באמצעות עידוד קהילות וארגונים לפעולה. 

 

"כשפעילות בתחום אחריות חברתית של חברות מגיעות מיוזמות של עובדים, כל הצדדים מרוויחים מכך", אומרת הלה אופיר, מנהלת תחום עסקים למען הקהילה בארגון ציונות 2000.

 

"התרומה לקהילה הופכת לאותנטית ויעילה יותר, כשהיא באה מעובדים החיים את השטח במקום שתוכתב מלמעלה על ידי ההנהלה ובמקביל, היא מעודדת יזמות וחדשנות בקרב עובדיה, הופכת את החברה לקשובה יותר לצרכיהם ומגבירה את תחושת שייכותם למקום העבודה".

 

הכתבה בשיתוף ארגון מעלה לאחריות תאגידית

 

למידע אודות הפעילויות לחברות במסגרת יום האחריות החברתית בעסקים 2015

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלון
אלי אלון מטבע-טק. "יש כאלה שרק רוצים שנבוא לדבר איתם"
צילום: אלי אלון
אתי עמר מבנק לאומי. יזמה שיפוץ גינה במעון לילדים עם מוגבלויות
שוש ארגס, ראש ענף מעורבות בקהילה בבנק לאומי. "מייצר אווירה חיובית בבנק"
הלה אופיר, ארגון ציונות 2000. "תרומה לקהילה מגבירה תחושת שייכות"
מומלצים