שתף קטע נבחר

אובמה: "נתקשה להגן על ישראל באו"ם"

נשיא ארצות הברית אמר בראיון לאילנה דיין שהוא מחויב לקשר עם ישראל, אך הודה: "עד היום בלמנו את המאמצים נגדכם, אבל אם לא יהיה תהליך שלום - לא נוכל להתווכח עם מי שמודאג מבנייה בהתנחלויות"

 

הנשיא אובמה. לא צופה הסכם שלום בקרוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא אובמה. לא צופה הסכם שלום בקרוב(צילום: AFP)

אחרי הבחירות, אחרי הרכבת הממשלה ואל מול המשא ומתן המדיני התקוע: נשיא ארצות הברית ברק אובמה סבור כי ישראל "מאבדת מאמינותה" בנושא הסוגיה הפלסטינית, וכי במצבה הנוכחי היא תקשה על ארצות הברית להגן עליה במוסדות האו"ם.

 

בראיון לאילנה דיין בתוכנית "עובדה" בערוץ 2, נשאל אובמה על הצהרותיו הסותרות לכאורה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני ואחרי הבחירות בנוגע להקמתה בעתיד של מדינה פלסטינית. "אני חושב שההצהרות שלו לאחר הבחירות רמזו שיש אפשרות של מדינה פלסטינית, אבל יש כל כך הרבה תנאים שלא ניתן לקיים את ההצהרות האלו בעתיד הקרוב", אמר הנשיא האמריקני. "לכן הסכנה היא שישראל, ככלל, מאבדת מאמינותה. כבר כיום הקהילה הבינלאומית חושבת שישראל אינה רצינית בכוונתה להגיע לפתרון שתי המדינות, וההצהרה של ראש הממשלה חיזקה את הרושם שאין שום מחויבות".

 

אובמה התייחס להתנהלותה של ארצות־הברית באו"ם בסוגיות הנוגעות לישראל ועל אף שלא הכריז על מהלך מתוכנן, הוא הדגיש כי עמדתה הנוכחית של ישראל מציבה קושי לממשל בוושינגטון. "כשאמרתי אחרי הבחירות שיהיה עלינו להעריך מחדש את המדיניות שלנו, התייחסתי למשהו מסוים מאוד – איך נתמודד עם הניסיון להגן על ישראל בזירה הבינלאומית בכל הנוגע לסוגיה הפלסטינית", הוא אמר.  

אובמה עם נתניהו. "מגיעים ממסורות פוליטיטת שונות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה עם נתניהו. "מגיעים ממסורות פוליטיטת שונות"(צילום: רויטרס)

"עד היום בלמנו את המאמצים האירופאים, למשל, או מאמצים אחרים", הוסיף הנשיא, "אמרנו להם שהדרך היחידה לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני היא אם שני הצדדים יעבדו יחד. הבעיה היא שאם באמת לא יהיה סיכוי לתהליך שלום אמיתי, ואם אף אחד לא יאמין יותר שיש תהליך שלום, אז יהיה לנו הרבה יותר קשה להתווכח עם אלה שמודאגים מהבנייה בהתנחלויות או מהמצב הנוכחי. יהיה לי יותר קשה לומר להם: 'תתאזרו בסבלנות, חכו, כי יש לנו תהליך שלום כאן'. כל מה שהם צריכים לעשות זה להפנות אותי להצהרות שנאמרו, ושלפיהן אין שום תהליך". אובמה הוסיף כי להערכתו, "לא סביר שנצא מקמפ דייויד או ממקום אחר עם הסכם מסגרת", עד לתום כהונתו בעוד שנה וחצי.

 

לאחר מכן, נשאל אובמה על יחסיו עם ראש הממשלה. "כשאני נועד עם נתניהו, יש לנו שיחות טובות", הוא אמר. "הן קשוחות ותקיפות, אך אני נהנה מהדו קרב מולו. אין ספק שנתניהו ואני מגיעים ממסורות פוליטיות שונות, אך אני פחות מודאג מוויכוח מסוים שהיה לי איתו. אני מודאג מפוליטיקה שמונעת על ידי פחד, ומכך שהדבר הזה יוביל לאובדן ערכי היסוד של ישראל, שאותם הערצתי כאדם צעיר. יש דברים שאותם אתם עלולים לאבד, ושאינם קשורים רק לטילים".

 

אובמה נשאל גם על נסיעתו של נתניהו לנאום בקונגרס ערב הבחירות נגד הסכם הגרעין המתגבש מול איראן, ועומת עם דבריה של היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס, שלפיהן מהלך זה – שבוצע בשיתוף פעולה עם נציגי יריביו הרפובליקנים בקונגרס – הוביל לקרע ביחסים, "יש דברים שהם נחלת העבר", אמר הנשיא האמריקני, אך לא נמנע גם מלהוסיף: "אני חושב שזה יהיה הוגן לומר, שלא הייתי מתייצב בכנסת בלי לבדוק קודם עם ראש הממשלה, אם הייתי מנהל משא ומתן עם מר יצחק הרצוג. הייתה תחושה שכמה מהכללים הופרו".

 

במהלך הראיון הגן אובמה באדיקות על המשא ומתן המתמשך מול איראן לקראת הסכם על הגרעין, ואמר שהוא "חולק על ראש הממשלה" בנושא. "אני חושב שאני יכול להוכיח, לא על בסיס תקווה בלבד אלא על בסיס עובדות וראיות, שהדרך הטובה ביותר למנוע מאיראן נשק גרעיני היא הסכם נוקשה ובר אכיפה", הסביר הנשיא האמריקני. "פיתרון צבאי לא יסדיר זאת, אפילו אם ארצות הברית תיקח בו חלק, הוא רק יאט זמנית את תוכנית הגרעין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים