שתף קטע נבחר

ישראל הכפילה את כמות המים שמועברת לעזה

בחברת מקורות הסבירו כי רק לאחרונה הבשילו התנאים להעברת המים לרצועה, שבה שולט חמאס. בנוסף תגדיל ישראל את כמות המים אותה היא מעבירה לרשות הפלסטינית ולירדן

חברת "מקורות" הכפילה את אספקת המים לרצועת עזה ב-5 מיליון מטר קוב מים. כעת תעמוד האספקה השנתית על 10 מיליון מטר קוב מים. לפלסטינים ביהודה ושומרון מספקת "מקורות" 57 מיליון מטר קוב מים בשנה. בעקבות החלטת הממשלה תגדיל "מקורות" גם את אספקת המים לירדן ב-40%, להיקף של 75 מיליון מטר קוב מים בשנה.

 

עוד בקיימות וכלכלה ירוקה:

 

בהתאם להנחיית רשות המים החלה "מקורות" לספק לרשות הפלסטינית חמישה מיליון מטר קוב מים נוספים לשנה בעבור תושבי רצועת עזה. בעקבות ההנחיה, תעמוד אספקת המים השנתית על 10 מיליון מטר קוב מים. מקור אספקת המים החדש ל- 5 מיליון קוב לרצועת עזה הוא קו נחל עוז שבדרום. הקו השני והישן יותר נמצא באזור כיסופים ומספק מים למרכז הרצועה.

 

אישה עם ג'ריקן מים ברצועת עזה. ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אישה עם ג'ריקן מים ברצועת עזה. ארכיון(צילום: רויטרס)

 

סמנכ"ל ההנדסה ב"מקורות", אברום בן יוסף,  אמר: "לפני מספר שנים הנחנו את הקו ליד הגדר בכוונה לתת לפלסטינים את התוספת. עם עליית החמאס נותק הקשר ורק לאחרונה הבשילו התנאים להעביר להם את המים. מקורות, כחברת המים של המדינה, היא הזרוע המבצעת. במערכת הארצית, עם מתקני ההתפלה שיש לנו לאורך החוף, אין חוסר מים בארץ. אין בעיה להעביר את כמויות המים כשהמגבלה היחידה היא אמצעי אספקת המים. בנוסף, יש כוונה להגדיל את קווי המים לרשות הפלסטינית כדי להגדיל את האספקה".

 

בשנת 2016, כך על-פי דו"ח שפורסם אחרי מבצע צוק איתן, יהפכו מי התהום של אקוויפר החוף - לבלתי ראויים לשתייה בשל מליחות כתוצאה משאיבת יתר. גורם ביטחוני ישראלי בכיר הסביר אז ל-ynet כי בעיית המים היא חלק מסדר היום הישראלי כבר תקופה ארוכה, ואינה מושפעת מתנאים ביטחוניים אקטואליים.

 

בחודש מרס האחרון עדכן מנהל רשות המים הפלסטינית כי הרשות הפלסטינית ביצעה את ההכנות התפעוליות הנדרשות לקליטת תוספת המים. בשנת 2014 סיפקה "מקורות" 57 מיליון מטר קוב מים לפלסטינים, ביהודה ושומרון מאקוויפר ההר, אשר חלקו העיקרי נמצא בשטחה של ישראל.

 

בנוסף לכמויות המים המסופקות על ידי ישראל, הרשות הפלסטינית שואבת מים מהאקוויפר הנמצא בשטחה. כמות המים שישראל התחייבה להעביר לרשות הפלסטינית במסגרת "הסכם המים" שנחתם בוושינגטון ב-1995, היה כ-30 מיליון מטר קוב מים לשנה, כחלק מהסכם אוסלו. לאורך השנים הלכו וגדלו כמויות המים שסיפקה ישראל, באמצעות "מקורות", הרבה מעבר לכמות שסוכמה. בחמש השנים האחרונות סופקו למעלה מ-52 מיליון מטר קוב מים בשנה לרשות הפלסטינית (בשטחי יהודה ושומרון) ו-5 מיליון מטר קוב מים בשנה לרצועת עזה - כמעט פי 2 מהכמות שעליה סוכם.

 

 

המים המסופקים לרשות הפלסטינית מוזרמים ממערכת המים הארצית של ישראל ואיכותם היא מהגבוהות בעולם, בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים. בנוסף, מעבירה ישראל, באמצעות חברת המים הלאומית, "מקורות", 55 מיליון מטר קוב מים לממלכה הירדנית מדי שנה.

 

בהתאם להחלטת הממשלה תגדיל "מקורות" גם את היקף אספקת המים לממלכה הירדנית. כיום, מועברים המים לממלכה מבריכת בית זרע שבעמק בית שאן, אליה מועברים מי הכנרת. האספקה לממלכה הירדנית היא בהיקף של 55 מיליון מטר קוב מים.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ילדים ברצועת עזה. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים